adam_mk 06.01.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czegoś tu nie rozumiem Czerpnia pobierająca te -20stC. Za nią ten GWC wodny 1 podnoszący temperaturę strugi powyżej 0stC. Za tym ta nagrzewnica kanałowa, dogrzewająca strugę od +20 do +40stC CO tam ma zamarznąć i JAK? (teraz to właśnie klecę, mróz przeszkadza, to kulawo idzie...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 06.01.2009 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam Jak to jest z tą temp. odzyskana? mam mistrala 400G wczoraj u mnie bylo tak: tem. na zewn. -15 temp. na wyw. powyzej 20st no i na nawiewach -1,5 nie mam nagrzewnicy, ani GWC !! czyli zasysam -15!! wg. tabelki http://www.pro-vent.pl/rekuperator-mistral-400g.php?go=mistral powinienem miec kolo 10st? prawda to czy teoria bo jakos daleko mi do tej wartosci i nie moge uwierzyc ze zaciagajac -15 i ogrzewajc to tem. kolo 20st mam dostac 10st. wczoraj skonczylem owijac rury (welna grubosci 10cm) na poddaszu ja mam mistrala 300 - jak rury szły na nieogrzewanym poddaszu i było na zewnątrz zero stopni to nawiewało mi do pomieszczeń +8 stopni, jak dociepliłem stryszek (choć niektórzy doradzali tylko rury) to zrobiło się od 13-14 stopni. Teraz jak -14 na dworze to mi nawiewa powietrze +10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.01.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dla mnie reku bez GWC to trochę nie teges, męczy się skurczybyk Myślałeś o nagrzewnicy podłączonej do CO? Masz w ogóle taką możliwość? O co dokładnie chodzi z tym "męczeniem się" przy GWC? Czy mógłbyś to rozwinąć. Czytam tak co nieco to forum i zawsze mi się wydawało, że skoro jest rekuperator to GWC to już kompletny zbytek. A Ty piszesz tak jakby coś odwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 06.01.2009 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dla mnie reku bez GWC to trochę nie teges, męczy się skurczybyk Myślałeś o nagrzewnicy podłączonej do CO? Masz w ogóle taką możliwość? O co dokładnie chodzi z tym "męczeniem się" przy GWC? Czy mógłbyś to rozwinąć. Czytam tak co nieco to forum i zawsze mi się wydawało, że skoro jest rekuperator to GWC to już kompletny zbytek. A Ty piszesz tak jakby coś odwrotnego. AM76 - czytaj od dechy do dechy zamiast co nieco przecież lepiej zaciągać z GWC powietrze o temp. dodatniej niż tak jak teraz powietrze o temp. -20 stopni. Sprawa sie bardziej rozbija o koszty. Gdyby nie były aż takie wysokie lub ludziska mogli by zrobić samemu to pewnie każdy by miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.01.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dla mnie reku bez GWC to trochę nie teges, męczy się skurczybyk Myślałeś o nagrzewnicy podłączonej do CO? Masz w ogóle taką możliwość? O co dokładnie chodzi z tym "męczeniem się" przy GWC? Czy mógłbyś to rozwinąć. Czytam tak co nieco to forum i zawsze mi się wydawało, że skoro jest rekuperator to GWC to już kompletny zbytek. A Ty piszesz tak jakby coś odwrotnego. AM76 - czytaj od dechy do dechy zamiast co nieco przecież lepiej zaciągać z GWC powietrze o temp. dodatniej niż tak jak teraz powietrze o temp. -20 stopni. Sprawa sie bardziej rozbija o koszty. Gdyby nie były aż takie wysokie lub ludziska mogli by zrobić samemu to pewnie każdy by miał Nie no - takie podstawowe rzeczy to ja rozumie. Ale chodziło mi o to męczenie się. Przcież to GWC właśnie może powodować dodatkowe męczenie się centali went a nie jego brak. Jeśli centrala jest dostosowana do niskich temperatur to po co GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel 126 06.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 wlasnie sprawdzilem, kropelki wody na wymienniku sa pozamarzane,reku chodzi od 30 min na dworze minus 12 nawiewa kolo 0 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel 126 06.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 "Teraz jak -14 na dworze to mi nawiewa powietrze +10 stopni" bez nagrzewnicy?? caly czas jest wlaczony reku? tak na logike -15 + 20 = 5 i to by bylo gdyby sprawnosc wynosila 100% a tak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Czegoś tu nie rozumiem Czerpnia pobierająca te -20stC. Za nią ten GWC wodny 1 podnoszący temperaturę strugi powyżej 0stC. Za tym ta nagrzewnica kanałowa, dogrzewająca strugę od +20 do +40stC CO tam ma zamarznąć i JAK? Póki co to Pawel 126 nie ma ani gwc ani nagrzewnicy, to są "dodatki", które JA będe miał u siebie Długie wieczory i piwko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 O co dokładnie chodzi z tym "męczeniem się" przy GWC? Czy mógłbyś to rozwinąć. Nie chodziło mi o opory wentylatorów tylko o to że reku zamiast pracować tak jak Mu się każe włącza se co chce i kiedy musi A to nie służy nikomu ,,, Znaczy się automatyka Mu każe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 "tak na logike -15 + 20 = 5 i to by bylo gdyby sprawnosc wynosila 100% a tak nie ma " No, no, no... ODKRYCIE!!!! A w tabeli jakiej ciepło parowania/skraplania wody to Ty oglądałeś kiedy?! Nie widać wprost bo "utajone" jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel 126 07.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 moze nie odkrycie ale tak se wykombinowalem najprosciej na skroty termodynamike to mialem ale to bylo dawno a wracajac do moich wartosci to sa sensowne czy cos jest nie tak? Moze sprawdze jaki odzysk bedzie kolo 0 wtedy kiedy nie zamarza reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts