pepe28 25.11.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 WitamMam pytanie odośnie przydomowych oczyszczalni jaka najlepsza i za ilemam dylemat jaka wybrać tyle tego że trudno sie zdecydować , nie ukrywamże interesuje mnie oczyszczalnie która zajmuje małą powierzchnię i nieski kosztutrzymania.Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 25.11.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam Było już sporo na ten temat - na górze strony jest opcja szukaj. Ja mam taką oczyszczalnie firmy bioeko i choć dużo osób na nią narzeka u mnie od pół roku działa ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe28 26.11.2008 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Dzieki za podpowiedz nawet fajna ta oczyszczalnia ale dlaczego ludzie narzekająmożesz cos napisać w tej sprawie.Choć nie jest to tania oczyszczalnia to jeszcze chciałbym wiedzieć ile faktycznie sie w nią wkład oprucz prądu jakies bakterie czy cos w tym stylu i jak sie sprawuje bo naprawdę spodobał mi sie ten sprzęt z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 26.11.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam Było już sporo na ten temat - na górze strony jest opcja szukaj. Ja mam taką oczyszczalnie firmy bioeko i choć dużo osób na nią narzeka u mnie od pół roku działa ok. pozdrawiam Jaki masz typ sterownika bo ja też mam bioeko?Masz tylko pompkę czy cztery węże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 29.11.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witam Ja osobiście przywoziłam czynny osad z oczyszczalni ale tylko dlatego, że mam ją niedaleko. Podobno można używać bakterii z torebki. Gdzieś wyczytałam że oczyszczanie jest jeszcze lepsze jak doda się węgiel aktywny. Musisz pomyśleć też o wodzie, która powstaje po oczyszczeniu - jak nie masz rowu melioracyjnego to konieczny jest jakis zbiornik typu studni chłonnej. Ja mam szczelne kręgi a wodę wykorzystuję do podlewania ogrodu. Jeżeli chodzi o narzekania ludzi na tę oczyszczalnię to głównie brak serwisu, zła efektywność. Mam wrażenie, że nie wszyscy wiedzą decydując się na tego typu oczyszczalnie o pewnych ograniczeniach. Trzeba uważać na tłuszcze, mleko, i chemię- żadnych agresywnych środków, wszystko to w nadmiarze osłabia działanie czynnego osadu.Bioeko to najtańsze rozwiązanie tego typu - poszukaj innych.Klimaw - mam 4 węże.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Klimaw - mam 4 węże. pozdrawiam Ja już też mam pracującą .Wodę odprowadzam ( legalnie ) do rzeki.Na razie jestem zadowolony choć sterownik na wiosnę wyrzucę na zewnątrz.Za dużo hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Powiedzcie mi czy po uzyskaniu wszystkich pozwoleń ( jestem w trakcie ich załatwiania ) i po montażu oczyszczalni ktoś przychodzi żeby sprawdzić czy faktycznie założyliście tą oczyszczalnie, a nie np. szambo 3 komorowe i przelew wpuszczacie do rowu czy rzeki?Jak wygląda właśnie odbiór takiej oczyszczalni czy trzeba go zgłosić przed jej uruchomieniem i ktoś później przychodzi i sprawdza czy faktycznie mamy oczyszalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Powiedzcie mi czy po uzyskaniu wszystkich pozwoleń ( jestem w trakcie ich załatwiania ) i po montażu oczyszczalni ktoś przychodzi żeby sprawdzić czy faktycznie założyliście tą oczyszczalnie, a nie np. szambo 3 komorowe i przelew wpuszczacie do rowu czy rzeki? Jak wygląda właśnie odbiór takiej oczyszczalni czy trzeba go zgłosić przed jej uruchomieniem i ktoś później przychodzi i sprawdza czy faktycznie mamy oczyszalnie ? Dezyzję o budowie oczyszczalni musisz mieć albo w pozwoleniu na budowę albo jako zgłoszenie. W zależności od tego jak masz jest odpowiednio: -w pozwoleniu na budowę-kończysz budowę i oddajesz papiery wraz z dziennikiem budowy do Starostwa.Komisja może ale nie musi przyjść. -na zgłoszenie-zgłaszasz zakonczenie budowy oczyszczalni do Starostwa ( pisemnie ) i czekasz.Mają 30 dni na veto.Jeśli w tym czasie nic nie otrzymasz to jest to przyjęte przez nich do wiadomości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Zapomnialem dodać , że na wpuszczanie oczyszczonych ścieków do rzeki musi być zrobiony operat wodno-prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 O operacie wiem najlepsze jest to ze przez 6 miesięcy nie mogłem ustalić właściciela potoczku, który przebiega za moja działka nikt się nie chciał do niego przyznać 2 instytucje na przemian odsyłały pisma że to nie ich, aż w końcu jedna się przyznała. Operat już robię mam nadzieje ze do końca roku załatwię wszystkie wymagane pozwolenia. To niby zgłoszenie do budowy oczyszczalni to tylko pic na wodę papierki trzeba takie same jak do zezwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To niby zgłoszenie do budowy oczyszczalni to tylko pic na wodę papierki trzeba takie same jak do zezwolenia na budowę. Nie do końca. Ja na zgłoszenie rysowałem wszystko sam.Zrobiłem szkic na mapie z opisami.Wtedy odpada projektant. Operat też napisałem sam , bo tak mi poradziła uprzejma pani z WOŚ w Starostwie.Wszystko przeszło pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 No widzisz u was jest inaczej spróbuj to zrobić w bielsku to pogadamy , jak pytałem jak ma wyglądać operat to pan mi powiedziała żebym go sam nie pisał bo i tak go nie odbierze i dostane decyzje negatywną a koszt złożenia to 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 No widzisz u was jest inaczej spróbuj to zrobić w bielsku to pogadamy , jak pytałem jak ma wyglądać operat to pan mi powiedziała żebym go sam nie pisał bo i tak go nie odbierze i dostane decyzje negatywną a koszt złożenia to 250zł. A niby ta sama POLSKA. Z operatem jest tak , że pani wydrukowała mi z przepisów co powinien zawierać operat,wytłumaczyła mi,co w poszczególnych punktach powinno być i napisałem.Potem zaniosłem jej na brudno ( oczywiście wydruk z komputera ),sprawdziła ,naniosłem jej poprawki i złożyłem. Jak się uprzesz to napiszesz , bo nigdzie nie jest napisane , że musi go pisać osoba z konkretnymi uprawnieniami.Tylko zawartość musi się zgadzać. Zajęło mi to 3 popołudnia.Mogę podesłać na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za chęci, ale już mi taki operat pisze człowiek któremu to zleciłem. Wiem że operat możne napisać każdy, tylko że żeby go napisać trzeba wiedzieć jak. Niestety ale w internecie są ogólne zarysy i wątpię czy laik potrafi napisać operat opierając się o te wytyczne. A pani w moim urzędzie miło tylko mi powiedziała że jej nie płacą za to żeby informować co taki operat powinien zawierać . Ale jeżeli możesz wstawić swój operat na to forum to możne pomożesz innym którzy tak jak ja muszą płacić kasę ludziom którzy raz napisany operat tylko powielają i biorą za to dużą kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za chęci, ale już mi taki operat pisze człowiek któremu to zleciłem. Wiem że operat możne napisać każdy, tylko że żeby go napisać trzeba wiedzieć jak. Niestety ale w internecie są ogólne zarysy i wątpię czy laik potrafi napisać operat opierając się o te wytyczne. A pani w moim urzędzie miło tylko mi powiedziała że jej nie płacą za to żeby informować co taki operat powinien zawierać . Ale jeżeli możesz wstawić swój operat na to forum to możne pomożesz innym którzy tak jak ja muszą płacić kasę ludziom którzy raz napisany operat tylko powielają i biorą za to dużą kasę. Jaka kasa za operat? Operatu tak sobie nie powielisz.Ja mam konkretną rzekę i do niej jest dużo odnosów i opisów. Może wrzucę jutro bo mam w pracy na pececie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.11.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Ja za załatwienie wszystkich dokumentów wraz z operatem płace 800zł dodam że w moim mieście to jest naprawdę tanio bo inni za sam operat chcieli 1200zł. Wiem że w każdym wypadku są inne dane, ale ogólny schemat chyba jest jeden i zmienia się tylko pewne dane. A powiedz mi płaciłeś 215zł za złożenie operatu i papierków do urzędu? Bo u nas pobieraj taka opłatę za złożenie wszystkich dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Ja za załatwienie wszystkich dokumentów wraz z operatem płace 800zł dodam że w moim mieście to jest naprawdę tanio bo inni za sam operat chcieli 1200zł. Wiem że w każdym wypadku są inne dane, ale ogólny schemat chyba jest jeden i zmienia się tylko pewne dane. A powiedz mi płaciłeś 215zł za złożenie operatu i papierków do urzędu? Bo u nas pobieraj taka opłatę za złożenie wszystkich dokumentów. Tego nie przeskoczymy. Płaciłem. Cholera-jakoś to potrafią złodzieje ujednolicić.A papierów jakoś nie mogą.Co Starostwo to inne państwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts