Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można przedłużyć okres oszczędzania w KM?

Mamoń

Recommended Posts

Witam!

Oszczędzanie w KM kończy mi się w lutym 2004. Ze względu na zamieszanie z VAT (nie wiadomo czy będą jakieś systemy zwrotów) chcę przedłużyć okres oszczędzania. WIEM, ŻE NIE BĘDĘ MÓGŁ już korzystać z ulgi, a chodzi mi tylko o to czy mogę dalej oszczędzać (nawet po 100 złotych) aby tylko trochę zyskać na czasie. Przy okazji w jakim czasie trzeba pieniądze z KM przeznaczyć na cele budowlane? Czy do końca roku, czy w ciągu roku (a może dwóch lat)??

Zawsze można zmienić umowę, jeśli obie strony się na to zgadzają, w tym wypadku banki mają na tę okoliczność przewidzianą w regulaminie możliwość podpisania aneksu. Uwaga, bo np. PEKAO ma zasade, że umowę można przedłużyć aneksem najpóźniej na 7 miesięcy przed końcem okresu oszczędzania. Zmienając teraz umowę, do skutków podatkowych musisz doliczyć podatek Belki od odsetek.

Co do wydatkowania pieniędzy z kasy - sporo było dyskusji na ten temat, najwięcej pisał FRANKAI, spróbuj poszukać na forum jego postów na temat kasy mieszkaniowej, bo sam temat jest dość obszerny,

Pozdrawiam,

gaga2

kasę z kasy trzeba wydać do końca roku, w którym zakończyło się oszczędzanie. W przeciwnym wypadku Urząd Skarbowy się czepiał i kazał sobie zwracać ulgę.

Mi się kończyło oszczędzanie we wrześniu, ale ponieważ kasa ma 3 miesiące na wypłacenie pieniędzy (mi wypłacili po 2 tygodniach, ale nie musieli wcale), bałem się że przez 1 miesiąc ich nie zdążę wydać (chiałem kupić działkę), więc przedłużyłem umowę do stycznia.

Uwaga, bo np. PEKAO ma zasade, że umowę można przedłużyć aneksem najpóźniej na 7 miesięcy przed końcem okresu oszczędzania.

Nie mam przy sobie regulaminu i nie chce mi się grzebać w necie, ale to chyba pomyłka. Z pewnością ostatnia zmiana raty może być 7 miesięcy przed końcem. Aneks o przedłużeniu można chyba złożyć w dowolnym momencie. No chyba że już się zadeklarowało wypłatę środków ;-)

Z tym wydatkowaniem do końca roku, to już wiele razy pisałem - sprawa wcale nie jest taka oczywista, bo w ustawie nie ma NIGDZIE zapisane do kiedy należy wydać pieniądze, a US nie może dokonywać interpretacji rozszerzającej, na co nieraz wskazywał TK. Oczywiście lepiej jak można, to omijać problemy z US, bo to nic przyjemnego przecież tłumaczyć pani Basi (przepraszam panie Basie :-) ), że się nie jest wielbłądem ;-)

Zmienając teraz umowę, do skutków podatkowych musisz doliczyć podatek Belki od odsetek.

Pozdrawiam,

gaga2

gaga2 - Dzięki za odpowiedź, ale to właśnie zdanie nie jest do końca dla mnie jasne. Jakie skutki podatkowe masz na myśli? Wydaje mi się, że jedynym skutkiem podatkowym będzie, że wnosząc kolejne wpłaty nie będę mógł tylko korzystać z odliczenia - czyli całe odliczenie powinienem wykorzystać poprzez wpłaty wniesione do pierwotnie ustalonego terminu. Wpłaty po tym terminie (czyli po przedłużeniu) aż do nowego terminu zakończenia oszczędzania nie dadzą możliwości skorzystania z ulgi i tyle...

Chciałbym ;-) aby moje rozumowanie było słuszne: Cała ulga, którą skonsumowałem oszczędzając pozostanie niezagrożona i będę musiał ją wykorzystać dopiero po zakończeniu oszczędzania, które właśnie mam zamiar sobie przedłużyć (choćby nawet tylko po 100 złotych miesięcznie).

A podatek Belki jak rozumiem będzie dotyczył odsetek, które naliczy mi kasa, ale tylko za przedłużony okres oszczędzania (czyli w moim przypadku procenty za styczeń i luty po staremu, a od marca - po nowemu czyli z Belkowym podatkiem)???

pozdrawiam

Marcin

Właśnie tak, jeśli do tej pory nie zmieniałeś umowy, to nie płaciłeś podatku od odsetek. Jeśli zmienisz umowę, to wtedy zapłacisz ten podatek od odsetek naliczonych za okres od zmiany umowy.

Z tego co pamiętam ktoś na forum, chyba właśnie Frankai (ale mogę się mylić) przytoczył nowe interpretacje przepisów o odliczeniach z KM - podobno, jeśli w umowie lub regulaminie była przewidziana możliwość zmiany umowy, i tę umowę się zmieniło, to prawo do odliczeń przysługuje. Musisz poszukać na forum właśnie w tym dziale, bo nie pamiętam dokładnie sensu tej wypowiedzi - czy można zmieniać bezkarnie wysokość rat czy okres oszczędzania.

Pozdrawiam,

gaga2

Mam namiar na ten wątek.:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15982

I przepraszam Myrmotę, bo to On wynalazł nowe interpretacje US. Niestety, jak się wydaje, dotyczą one wysokości raty, a nie przedłużenia czasu trwania umowy.

Pozdrawiam,

gaga2

PS: Frankai, chyba masz rację, nie zaglądałam do regulaminu od dawna, a o tych 7 miesiącach pamiętałam, bo sama zmieniałam wysokość raty. Sorry za wprowadzenie w błąd.