zwierz_ak01 26.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam.Mam problem z ustawieniem sterownika ST-37. Chodzi o fakt załączania alarmu z uwagi na przekroczenie temperatury podajnika (zar cofa się). Njaprawdopodobniej dochodzi do tego w chwili kiedy piec pracuje w trybie podtrzymania. Generalnei chyba wszystkie ustawienia są ok. Podczas pracy na retorcie tworzy się kopczyk - węgiel się spala dobrze (pale retopalem) - piec osiag zadaną temperature w domu jest ciepło. Próbowałem już rożnych ustawien czasów przepalania (bo chyba tu może leżec problem) - dłuższych (około 20 minut) z czasem przepalania 1 minuta krótszych (kilku minutowych) z kilkusekundowym czasem przepalania. Być może macie jakies pomysly cio może byc tego powodem. Z góry dziekuje za wskazowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.11.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 gdzie masz umieszczony ten czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 26.11.2008 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Trochę to ciężko opisac czujnik jest owinięty taką opaską metalowa na rurze prowadzoącej od pieca do podajnika. Jakies 7 cm od pieca. W tej rurze miesci sie podajnik ślimakowy. Wegiel przedostaje sie z podajnika do pieca.I faktycznie nawet jak piec pracuje (nie jest w stanie podtrzymania) to ta rura jest dośc ciepła Przepraszam za taki dziwaczny opis - ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 27.11.2008 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Nikt nie ma pomysłu w czym może tkwić problem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 27.11.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 W sterowniku z jakim miałem styczność jest funkcja ustawienia temperatury podajnika fabrycznie to 60 stopni, może u Ciebie ktoś zmienił na mniejszą.Cofanie ognia do podajnika może powodować też nieszczelna uszczelka zbiornika opału lub niedomknięcie pokrywy w takim przypadku po otwarciu pokrywy w zbiorniku może pokazać się dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.11.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 może jaki masz kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 27.11.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 WItam, ustawienie fabryczne temperatury podajnika po przekroczeniu której załacza sie alarm to faktycznie 60 stopni i takie jest również w moimi sterowniku - zastanawiam sie czy nie możnaby było tej temperatury zwiększyć - ale nie wiem na ile to jest bezpieczne zatem póki co to rozwiązanie odpada. Jeżeli chodzi o dym w podajniku to faktycznie pojawia się - więc mówisz jakas uszczelka ?? Można to jakoś sprawdzić ?? Mój piec to OGNIWO - 20KW - Może jescze napisze swoje ustawienia.Czas podowania 15 sekundCzas przerwy - 60 sekund,Temperatura zadana 60 stopniNadmuch 2 (w skali do 6)Przesłona wentylatora przymknięta w 80%Czopuch otwarty na 50 procent.Przepalanie 40 sekund co 15 minut. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 28.11.2008 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Podtrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewal 29.11.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Co to znaczy, że rura jest dość ciepła. 60 stopni to powinna Cię parzyć !!! Moim zdaniem uszkodzony jest czujnik przypięty na rurze ze ślimakiem. Jeszcze jedna uwaga - moim zdaniem masz krótki czas przepalania. Spróbuj ustawić czas przepalania na 30 - 45 minut. Jak przy przepalaniu sterownik poda za mało węgla a dmuchawa chodzi długo to żar może się cofać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 29.11.2008 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzieki Pewal za wskzówki. Czas przepalania zmienie - moze faktycznie cos pomoze. Poza tym chyba zwieksze max tem do 70 stopniu w ustawieniach serwisowych - i przesune czujnik o kilka centymetrów w kierunku podajnika. czy to dobre rozwiazanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 29.11.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzieki Pewal za wskzówki. Czas przepalania zmienie - moze faktycznie cos pomoze. Poza tym chyba zwieksze max tem do 70 stopniu w ustawieniach serwisowych - i przesune czujnik o kilka centymetrów w kierunku podajnika. czy to dobre rozwiazanie ?? Skoro kiedyś było dobrze, to bym tego czujnika nie przesuwał. Myślę że powinieneś zwiększyć czas podawania w podtrzymaniu, lub skrócić przerwę między przepalaniem, możesz też skrócić czas przedmuchu w przepalaniu, ale zmieniaj to wszystko po jednej sekundzie czy minucie i obserwój. Te ustawienia które masz w tej chwili to sobie zapisz, żeby wrócić do poprzednich ustawień jak by ci się coś "namieszało". A czy to się zdarza jak jest końcówka eko w zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwierz_ak01 29.11.2008 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witam, Z tym przepalaniem to się już całkiem pogubiłem - bo generalnie jakiej bym zmiany nie wprowadził to było źle - wiec teraz wydłużyłem czas przepalania do 45 minut i czas podowania w przepalaniu na minutę. i obserwuje. Co to zmian o jakich mówiłem to przesynąłem czujnik troszke dalej od pieca i zwiększyłem te temperature do 70 stopni - póki co jest ok. Od dwóch i pół dnia nie dorzucam wegla do zasobnika i jest go teraz faktycznie mniej i wszystko niby jest ok. (moze to miec jakis wpływ na temperature podajnika??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewal 29.11.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Napiszę jak jest u mnie. Czas przepalania co 45 minut. Czas podawania węgla w przepalaniu 15 s. Czas nadmuchu w przepalaniu 45 sekund. Podawanie węgla w przepalaniu przez 1 minutę to wg mnie za dużo. Przepalanie służy tylko temu żeby w piecu nie wygasło. Teraz na pewno Ci nie wygaśnie bo zasilasz układ CO i piec włącza się pewnie co parę minut. Przepalanie u mnie działa głównie latem, kiedy ogrzewam tylko bojler CWU. Odsunięcie czujnika na pewno pomoże aby tylko nie był zbyt blisko zasobnika. Działanie pieca w przypadku alarmu cofnięcia się żaru polega na ciągłym włączeniu ślimaka co spowoduje wypchnięcie żaru z rury ze ślimakiem i wygaszenie paleniska. Jesli czujnik będzie zbyt blisko zasobnika to zanim ślimak wypchnie żar minie dużo czasu. Ilość węgla w zasobniku nie powinna mieć wpływu na cofanie się żaru. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek26 29.11.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 WitamRównież mamy piec Ogniwo 20 KW. Ustawienia pieca mam bardzo podobne natomiast czujnik temperatury podajnika jest umieszczony 16 cm od pieca i nie było problemów (na razie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mytnik78 30.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 witam ja również mam od wczoraj poważny problem z za wysoką temperaturą w podajniku alarm włączył mi się już 7 razy czyszczę piec, ostatnim razem wyjąłem nawet koronę i oczyściłem w środku strzałka we właściwym kierunku czyli zgodnie z kierunkiem podawania groszku piec jest nowy ze Stąporkowa używam go 1,5 msc.(jeżeli chodzi o c.o.) i tylko raz wcześniej włączył mi się taki alarm a od wczoraj piec nie chodził normalnie dłużej niż do osiągnięcia temperatury zadanej plus kilku krotny cykl wyłączania i załączania z powrotem pieca (max 2h) co mam zrobić ? jak włączy się alarm to ślimak wypycha groszek, ale gdy pogrzebaczem wyrzucam ten palący to dosyć głęboko się on pali tak jakby rzeczywiście żar się cofał w stronę podajnika poproszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts