arti.sa 26.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 W związku z tym jaką mamy sytuację może się podzielicie gdzie oszczędzać?Na wiosnę poleci robota dalej ale szkoda grosza trzymać w "skarpecie" lub na rorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.11.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 jeżeli znasz termin, na kiedy będizesz potrzebować pieniędzy, to lepiej na lokatę, bo ma wyższe oprocentowanie aniżeli konto oszczędnościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 26.11.2008 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 A czy gwarancja bankowa państwa wzrosła już do 50.000euro i banki ją wdrożyły. Bo w bankach widnieje jeszcze stara gwarancja (informacja) i boję się lokować w 1 bank. Obecnie na koncie oszczędnosciowym jest 6% i mogę wpł./ wypłacać. Natomiast na lokatach jest 8-8,5% w terminie 3-miesięcznym a co dziwne jak się zrobi lokatę 12-miesięczną to jest 6,5%. Czyli taki % gwarantują tak jakby na 3 miesiące, może nie wiedzą jak dalej się zachowa gospodarka? O co biega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 26.11.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 gwarancja wzrosła. Prezydent podpisał 24 stosowną ustawę. A co do lokat to jak sądzę faktycznie banki zabezpieczają się moim zdaniem na wypadek obnizki WIBORU. Już dziś spadł o 25 pkt. bazowych przez co kredyt (teoretycznie) staje się tańszy zatem i oprocentowanie lokat przy normalnej formie rynku powinno spaść. To moja logika, ale ekonomistą nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 26.11.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Chciałam napisać mądre wytłumaczenie, bo w końcu ekonomie się kiedyś kończyło, więc poszłam jeszcze się utwierdzić co do teorii inflacyjno-procentowych do Skarbnika biurko obok i niestety doszłam do wniosku, że już nie pamiętamy wiele ze studiów. Wniosek jeden jest główny. Niektóre banki dają lokaty na 3m na wysokim procencie, bo bardzo kasy potrzebują, ale nie jest to normalne i dlatego tyle nie dają na rok, bo mają nadzieję, że za 3m znajdą tańszy pieniądz. Pozytywna krzywa rentowności z dzisiaj - czyli że WBIOR 3m jest niższy niż WIBOR 1R świadczy, że na rynku międzybankowym nie ma takich szaleństw, wiec pewnie okazja jest na teraz aby z takiej lokaty skorzytsać. A szczególnie ta dzisiejsza obniżka stóp procentowych, Ciekawe czy jest piersza z serii? Po rozmowie ze Skarbnikiem, aż sama się zaciekawiłam jak jutro te WIBORY będą wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 gwarancja wzrosła. Prezydent podpisał 24 stosowną ustawę. ...... Błąd. Gwarancja wzrośnie z dniem opublikowania ustawy w Dzienniku Ustaw co stanie się zapewne dopiero w najbliższych dniach. Informacja dla arti.sa Dopiero wówczas stosowne zapisy ukażą się na stronach internetowych banków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 27.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 gwarancja wzrosła. Prezydent podpisał 24 stosowną ustawę. ...... Błąd. Gwarancja wzrośnie z dniem opublikowania ustawy w Dzienniku Ustaw co stanie się zapewne dopiero w najbliższych dniach. no tak, zgadzam się. Może jakiś krach wyczyści konta zanim Dz.U. zostanie opublikowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 30.11.2008 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 No to potwierdziły się wasze informacje. 24.11.2008 podpisał P.P. tę ustawę. Zgadzam się również z teorią o studiach - no może ekonomiści mieli to takie analizy na porządku dziennym stad co niektórzy troche więcej pamiętają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitar34 23.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Ja bym obstawiał konto oszczędnościowe lub lokata bankowa. Jedno i drugie jest w zasadzie tak samo oprocentowane i opodatkowane (mam tutaj na myśli podatek Belki). W jednym z wątków ktoś znalazł takie oprocentowane 4% w skali roku. Skoro jest takie same oprocentowanie to brałbym raczej konto oszczędnościowe z tego względu, że jest stały dostęp do pieniędzy (kapitalizacja zwykle następuje co kilka dni, można też znaleźć taką z kapitalizacją dzienną). A tutaj znalazłem ranking kont oszczędnościowych za wrzesień http://www.marketmoney.pl/sekcje/ranking-rachunkow-oszczednosciowych-wrzesien Zasada jest taka, że jak się nic nie zarabia to się traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loneczka 02.01.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Znalazłem! tutaj możemy sobie porównać wszystkie możliwości : finansierra.pl, lokaty, obligacje itd. Skorzystałem no i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianna1 04.01.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Idea Happy ma dobra oferte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts