Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sciany fundamentowej z pustakow Alfa...

JARO175

Recommended Posts

Czy trzeba taka sciane fundamentowa ocieplic czy nie i ewentualnie w jaki jeszcze sposob najlepiej chronic ja przed wilgocia. Sciana wystaje ponad grunt w zaleznosci od miejsca od 15-20 cm do 50 cm (grunt jest lekko pochyly) i jest zakonczona wiencem. Czy nalezy otynkowac ja, tzn. to co jest ponad gruntem lub "pojechac smola" lub jeszcze nalozyc dodatkowo pape. Dodam, iz to co jest w ziemii raczej ciezko bedzie ocieplic, gdyz dostep jest utrudniony ze wzgledu na to, iz jest to dom niepodpiwniczony wiec kopano fundamenty na szerokosc law wylacznie. Ziemia na dzialce jest dobrze przepuszczalna (czarnioziem) a wzdluz dzialki z dwoch stron (10-15 metrow od krawedzi budynku) biegna rowy przydrozne.

No to jest Alfa z czystego betonu

Powiedzmy,że ok choć producent nie dopuszca do stosowania jako ściany fundamentowe.

"Pustaki są wysokiej jakości, produkowane z piasku (PINA 00-02-E) oraz kruszywa (ZWNA 02-16-E).

Zastosowanie: do wykonania ścian zewnętrznych, wewnętrznych nośnych, wewnętrznych piwnic."

Może mają jakiś inny atest na ściany fundamentowe? :lol:

Ja tez miałem ścianę fundamentową murowaną z takiego pustaka, cały z betonu!

Ciężkie jak szlag,,,,

Nie rozumiem problemu z tym ociepleniem!

Smarujesz dysperbitem,potem dajesz styro,który też zabezpieczasz dysperbitem,chyba że hydromax !Ja dawałem zwykły EPS 100 !

Może i będę ten grunt grzał ale nie całą powierzchnią tylko ewentualnie przez mostek ścian konstrukcyjnych, aż tak dużo tego ciepła tymi ścianami nie ucieknie mam nadzieję :wink:

Między tymi ścianami będzie 20 cm styropianu i 10 cm chudziaka z ogrzewaniem!

Może i będę ten grunt grzał ale nie całą powierzchnią tylko ewentualnie przez mostek ścian konstrukcyjnych, aż tak dużo tego ciepła tymi ścianami nie ucieknie mam nadzieję :wink:

Między tymi ścianami będzie 20 cm styropianu i 10 cm chudziaka z ogrzewaniem!

Masz jak w banku 500 kWh/mb fundamentu :lol: ;)

pzdr