aladin07 26.11.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 zamieszkalismy w naszym domku i dla pewnosci chcialem spytac czy normajest takie parowanie w nowym budynku - sadze ze takbo kazdy mowi ze pierwszy sezon grzewczy jest drozszy bo budynek wysycha tak to wyglada w sypialni 12m2 po nocy z zamknietymi drzwi http://images50.fotosik.pl/34/72666d0bc8e7b265m.jpg http://images31.fotosik.pl/408/7c34ef68c2e96a04m.jpg generalnie podobnie sytuacja wyglada przy innych oknach a takze w drzwiachwejsciowych gdzie niektore elementy typu zamek czy jakies okuciaprzewodza cieplo - wszedzie tam skrapla sie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 26.11.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 U mnie bylo podobnie w pierwszym roku, teraz jest drugi no i jest troche lepiej -ale jeszcze czasami pojawia sie rosa na szybach, wilgotnosc pow.55-58% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 26.11.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Rada Wietrzyć........ cyrkulować..... ogrzewać.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.11.2008 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 grzane caly czas jest w koncu tam mieszkamy temperatura ustawiona na 21st. pali sie tez w kominku takze sie wszystko ladnie ogrzewa i widac po prostu trzeba na to czasu i tyle z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.11.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 tez tak mamy, ale najwiecej jest jak gotujemy, sporo też się zbiera jak palimy w kominku- wniosek, ciepło wydziela wilgoć,......-niby logiczne, no ale,. normalnie bez palenia, ew. jak było w miare ciepło w IX i w X, to wcale nie bylo tyle skroplin,teraz biegam z ręczniczkiem co pare godzin, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.11.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 grzane caly czas jest w koncu tam mieszkamy temperatura ustawiona na 21st. pali sie tez w kominku takze sie wszystko ladnie ogrzewa i widac po prostu trzeba na to czasu i tyle z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi dla pełnego obrazu sytuacji wypadałoby jeszcze opisać wentylację domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 26.11.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 zamieszkalismy w naszym domku i dla pewnosci chcialem spytac czy norma jest takie parowanie w nowym budynku Najlepiej na to pytanie odpowie Ci higrometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.11.2008 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 no zapewne tak ale po Waszych odpowiedziach wiem ze to cos raczej normalnegoprzy nowym budynku takze juz sie tak nie martwie jesli chodzi o wentylacje to nie mamy zadnych reperkuratorow i innych cudowwentylacja grawitacyjna - kratki w kominach wentylacyjnych - w sumie 3 na parterze i jedna na pietrze - nie zamieszkalym jeszcze ale ogrzewanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gufix 27.11.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam,jak obejrzałem twoje zdjęcia to tak jakbym oglądał swoje okna,budowa zakończona w czerwcu tego roku,a we wrześniu sie wprowadziłem,i zacząłem grzać w dzień mam 21c a wnocy 19.5 ,do20stopni. I teraz tak,szyby mi identycznie zachodzą parą,nie pomaga wycieranie ręcznikami do such,za godz.jest to samo,tynki robiłem w zimie także wyschły napewno,a wszystkie prace mokre zakończyłem w czerwcu. Kupiłem porządną stację pogodową z wilgotościomierzem,wentylacja jest sprawna i ma b.dobry wywiew,mam 4nawiewniki aereco non sto są otwarte i doprowadzajhą świeże ppowietrze do pomieszczeń,nie suszymy prania w domu tylko w garażu,2osoby mieszkają także tej wilgoci to naprawdę mało naprodukujemy. Moje badanie. Od wczoraj na zewn.wilgotność 95% w domu w dzień ok.54do 56% w nocy 58do 60%,dzisiaj sprawdzam rano na dworze 96% w domu rano 58%,teraz przyszedłem z pracy i patrze na zewn.95% w domu temp.21stopni wilgotność 60%,i co robie zaczynam wietrzyć pootwierałem okna i drzwi na przestrzał i obserwuje wilgotościomierz po około 5min.wietrzenia pokazuje 58% zachwilę 55% kolejne 5min.póżniej 53% i tak po około 15min.wietrzenia pokazuje że wewn.wilgotność jest na poziomie 46%!!!! Czyli momo dobrej wentylacji i nawiewników powietrze w domu stoi! Zamknąłem wszystkie drzwi i okna temp.na chwilę spadła do 17.7stopni i po zammkinięciu teraz patrze a wilgotościomierz rośnie od wspomnianych 46% na 50%,rozumiecie może o co w tej całej zabawie chodzi? Bo ja już zgłupiałem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts