Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budynek schnie ?

aladin07

Recommended Posts

zamieszkalismy w naszym domku i dla pewnosci chcialem spytac czy norma

jest takie parowanie w nowym budynku - sadze ze tak

bo kazdy mowi ze pierwszy sezon grzewczy jest drozszy bo budynek wysycha

tak to wyglada w sypialni 12m2 po nocy z zamknietymi drzwi

http://images50.fotosik.pl/34/72666d0bc8e7b265m.jpg http://images31.fotosik.pl/408/7c34ef68c2e96a04m.jpg

generalnie podobnie sytuacja wyglada przy innych oknach a takze w drzwiach

wejsciowych gdzie niektore elementy typu zamek czy jakies okucia

przewodza cieplo - wszedzie tam skrapla sie woda

grzane caly czas jest :) w koncu tam mieszkamy

temperatura ustawiona na 21st.

pali sie tez w kominku takze sie wszystko ladnie ogrzewa i widac po prostu trzeba

na to czasu i tyle z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi

dla pełnego obrazu sytuacji wypadałoby jeszcze opisać wentylację domu

no zapewne tak ale po Waszych odpowiedziach wiem ze to cos raczej normalnego

przy nowym budynku takze juz sie tak nie martwie

jesli chodzi o wentylacje to nie mamy zadnych reperkuratorow i innych cudow

wentylacja grawitacyjna - kratki w kominach wentylacyjnych - w sumie 3 na parterze

i jedna na pietrze - nie zamieszkalym jeszcze ale ogrzewanym

Witam,jak obejrzałem twoje zdjęcia to tak jakbym oglądał swoje okna,budowa zakończona w czerwcu tego roku,a we wrześniu sie wprowadziłem,i zacząłem grzać w dzień mam 21c a wnocy 19.5 ,do20stopni. I teraz tak,szyby mi identycznie zachodzą parą,nie pomaga wycieranie ręcznikami do such,za godz.jest to samo,tynki robiłem w zimie także wyschły napewno,a wszystkie prace mokre zakończyłem w czerwcu. Kupiłem porządną stację pogodową z wilgotościomierzem,wentylacja jest sprawna i ma b.dobry wywiew,mam 4nawiewniki aereco non sto są otwarte i doprowadzajhą świeże ppowietrze do pomieszczeń,nie suszymy prania w domu tylko w garażu,2osoby mieszkają także tej wilgoci to naprawdę mało naprodukujemy. Moje badanie. Od wczoraj na zewn.wilgotność 95% w domu w dzień ok.54do 56% w nocy 58do 60%,dzisiaj sprawdzam rano na dworze 96% w domu rano 58%,teraz przyszedłem z pracy i patrze na zewn.95% w domu temp.21stopni wilgotność 60%,i co robie zaczynam wietrzyć pootwierałem okna i drzwi na przestrzał i obserwuje wilgotościomierz po około 5min.wietrzenia pokazuje 58% zachwilę 55% kolejne 5min.póżniej 53% i tak po około 15min.wietrzenia pokazuje że wewn.wilgotność jest na poziomie 46%!!!! Czyli momo dobrej wentylacji i nawiewników powietrze w domu stoi! :( Zamknąłem wszystkie drzwi i okna temp.na chwilę spadła do 17.7stopni i po zammkinięciu teraz patrze a wilgotościomierz rośnie od wspomnianych 46% na 50%,rozumiecie może o co w tej całej zabawie chodzi? Bo ja już zgłupiałem:(