bombel79 26.11.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 witam wszystkich wlasnie robie adaptacje projektu gotowego i zastanawiam sie czy na tym etapie powinienem podjac decyzje czy chce okna, drzwi i bramy zgodne z projektem (czyli w wiekszosci wypadkow niestandardowe) czy tez chce je ustandaryzowac? Roznice nie sa kosmiczne (tzn. nie ze z malego okienka robi sie przeszkolna sciana) ale raczej kosmetyczne... czy takie zmiany powinny byc naniesione na projekt (za te zmiany pewnie bede musial doplacic) czy wystarcza wpisy w dzienniku budowy, a moze w ogole jest to sprawa marginalna... zdaje sobie sprawe ze w przypadku braku zmian w projekcie wykonawca bedzie musial wiedziec za wczasu jakie okna chcemy i jakie otwory ma zrobic.... z gory dzieki za pomoc i rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravo77 26.11.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Tutaj znajdziesz odpowiedź: http://forum.muratordom.pl/zmiana-rozmiaru-okna-juz-po-adaptacji,t106446.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 26.11.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam serdecznie.Miałem identyczną sytuację jak u Ciebie. Mianowicie z okna tarasowego o szerokości w projekcie 210cm zrobiłem 350cm , jedno okno całkowiice usunąłem i pozstałe również zmieniłem co do szerokości .(generalnie je powiększałem). Zmiany te nie muszą być naniesione w projekcie budowlanym, nie stanowi to żadnego problemu. Oczywiście wykonawcy muszą znać te wymiary aby je odpowiednio zrobić to zrozumiałe.Nie ma to jednak żadnego wpływu na przyszłe oddanie budynku do użytku, konsultowałem to z kierownikiem i powiedział ,że to norma. On później nanosi jakieś adnotacje w dzienniku budowy ale nie znam szczegółów.Generalnie wszelkie zmiany, które nie wpływają na wymiary zewnętrzne domu i będą zaakceptowane przez kierownika budowy możesz nanosić w trakcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 primo: a kto to teraz oferuje standardowe lub niestandardowe okna ? jesli roznice w wymiarach nie odbiegaja znaczaco od standardowych, to o ile wiem zaden z uznanych producentow nic nie doliczy do ceny, secundo: o ile zamierzasz zmienic wymiary ? bo co prawda kazda zmiana wymaga naniesienia, ale tez przy odbiorze (o ile w ogole bedzie) nikt okien mierzyc nie bedzie, zwlaszcza jesli to "kosmetyka" .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.11.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 witam wszystkich wlasnie robie adaptacje projektu gotowego i zastanawiam sie czy na tym etapie powinienem podjac decyzje czy chce okna, drzwi i bramy zgodne z projektem (czyli w wiekszosci wypadkow niestandardowe) czy tez chce je ustandaryzowac? Roznice nie sa kosmiczne (tzn. nie ze z malego okienka robi sie przeszkolna sciana) ale raczej kosmetyczne... czy takie zmiany powinny byc naniesione na projekt (za te zmiany pewnie bede musial doplacic) czy wystarcza wpisy w dzienniku budowy, a moze w ogole jest to sprawa marginalna... sprawa nie zawsze jest prosta. W niektórych miejscowościach nadzór budowlany nie zezwala na samowolne zmiany m.in. wymiarów okien, a generalnie wszystkiego co od ulicy. Nawet narzucane sa kolory. Dlatego musisz się zorientować jak jest tam gdzie budujesz. No i powinno to być określone na etapie wydawania warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 27.11.2008 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 zmiany beda np: zmiana szerokosci okna z 140 cm na 150... podobnie "dostosowanie" wymiarow drzwi garazu (o kilka-kilkanasice cm) warunkow zabudowy nie mam, mam plan zagospodarowania, tam o kolorach nic nie pisze... na szczescie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 29.11.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 primo: a kto to teraz oferuje standardowe lub niestandardowe okna ? Okna to nie, ale w przypadku bram garażowych, inny wymiar "daje" po kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts