Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Negociowalne opłaty Notarialne?

Senser

Recommended Posts

No właśnie, czy istnieje coś takiego jak "tani" notariusz?

Czy są tak którzy biorą mnie lub dużo mniej od innych? Czy macie doświadczenia w tym względzie? Chcemy kupic działkę i co za tym idzie byłby w cenie Notariusz który bierze niskie opłaty...

Czy wy staraliście się negocjować opłaty z Notariuszami? czy w ogóle notariusze chcieli się poddawać praktyką porównywania ofert z innymi notariuszami?

Było by miło jeśli udostępnilibyście te namiary na priv-a. Oferty z W-WY i jej bliskich okolic (dalszych to tylko na zach. od W-WY).

Będe dźwięczny za pomoc...

Ale zycie jest życiem, czasem idą na rękę.

Ale żaden tego ani sam nie zaproponuje (bo po co, może jeleń zapłaci) ani nie zareklamuje, z powodów o których mowa powyżej.

ja mam zasadę, że jak w okolicy wszystko kosztuje tyle samo, to mówię do czlowieka, że skoro bierze tyle co sąsiad, to ja moge kupiść u sąsiada, chyba że jednak opuści.

Zawsze pomaga

Nie jestem z W-wy, więc, pewnie namiary mało interesujące...ale byłam świadkiem jak kupujący nasze stare mieszkanie targował się z panią notariusz jak przekupka :lol: (co mnie nie dziwi, bo z nami też negocjował cenę mieszkania dość długo)- i wytargował obniżkę (już nawet nie pamiętam jaką- ale chyba wcześniej też coś u niej załatwiał- był więc stałym klientem.

Tak więc - można, tylko trzeba trafić na odpowiedni materiał 8)

Gośka

Ja standardowo, rownież zawodowo, z zasady targuje co najmniej 30% znizki. Notariusze godzą sie na to, gdyz chcą, abym w przyszlosci znowu do nich przyszedł. Jesli na znizke sie ktos nie godzi, wtedy ide do innego notariusza. nawet z innego, sąsiedniego miasta.

Rabaty targuje przez telefon, to kosztuje niewiele, a efekt jest znacznie łatwiej uzyskac, gdyz notariusz (sprzedawca) jeszcze klienta nie zyskal, a jak da cene za duzą to potencjalnego klienta zaraz straci.