miciu 08.05.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Mniejszy dom (poddasze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 08.05.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 mnie się nie chce już liczyć ale wczoraj chyba miałam ciężki dzień i pomyślałam, czy nas stać na wykończenie domu dzisiaj mi przeszło, już wiem, ze damy radę mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 09.05.2009 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 U nas sytuacja sie zminiła .Dalej nie mamy kredytu ..Ale mamy juz okna i instalacje tynki i wylewki sa w trakcie wykonania.Cikawe ile kasy trzeba by zamieszkac .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 18.06.2009 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 No to ja też dołączam do zdołowanych, hahahaha ! Mam dzisiaj doła... Bo właśnie policzyłam sobie, ile kosztowała nas budowa do tej pory - ok. 300 tys. a osiągnęliśmy dopiero stan surowy zamknięty !!! Cóż, to nasz dom z "marzeń", ale jest dość skomplikowany... a to przeciez kosztuje. Ale marzyliśmy o takim więc taki właśnie budujemy. To dom z użytkowym poddaszem 180 m2 plus dodatkowo osobno garaż dwustanowiskowy około 30-40 m2 ( też dość efektowny... ). Więc są to jakby dwa budynki, oba w tym samym stylu i budowane z tych samych materiałów. W sumie dałyby około 220 m2 powierzchni. Na razie nie oszczędzaliśmy, większość z bardzo dobrych materiałów i braliśmy najlepsze ekipy ( z polecenia, a one trochę kosztują ). Mniej więcej wygląda to tak : Dom z użytkowym poddaszem, parter ok. 110 m, góra 70 m. Garaż 30-40 m2. Dom i garaż z POROTHERMU, okna VEKA, dach czterospadowy z dwoma lukarnami i 10 oknami dachowymi VELUX ( 6 okien w dachu tylko do doświetlenia salonu ) dachówka ceramiczna angoba ( na garażu również ), kominy wysokiej klasy, dość dobrej jakości drzewo na więźby itd. itd. I tyle na razie... Teraz reszta.... Więc skoro stan surowy zamknięty to około 45 % inwestycji.... to..... potrzebuję minimum następnych 300 tys. na dlasze etapy. Wow... Razem wyjdzie więc lekko 600 tys. Może być ciężko. Marzyłam, żeby zmieścić się w 500 tys. - nie ma na to najmniejszych szans... Więc plan mam taki : Teraz muszę zmniejszyć trochę apetyt na materiały z "wyższej półki" i zacząć szukać w końcu oszczędności. Poza tym wykończę tylko parter. Wydrukowałam sobie nawet koszty Waszych domków... tak, żeby mieć jakieś porównanie. Mam jeszcze pytanie do Was : kiedyś był wątek o kosztach budowy i tam były przedstawione procentowo etapy poszczególnych prac, że np. fundamenty to tyle i tyle % całej budowy, mury to tyle i tyle % całej budowy itd. itd. Za cholerę nie moge tego znaleźć ! A może znacie też jakiś program do obliczania kosztów i sporządzenia sobie orientacyjnego kosztorysu... Rada dla nowo budujących się : NAJBARDZIEJ CZEGO ŻAŁUJĘ, TO TEGO, ŻE NIE ZLECIŁAM KOMUŚ WYKONANIA PROFESJONALNEGO KOSZTORYSU BUDOWY DOMU !!! To tylko kilka stówek a pozwala zaoszczędzić krocie !!! Wiem to już, bo po fakcie dowiadywałam się, że za niektóre prace sporo przepłaciłam niestety. Poza tym taki kosztorys pozwala na zorientowanie się ile będzie ostatecznie kosztował dom i zaplanowanie jego finansowania. WIĘC : KOSZTORYS, KOSZTORYS I JESZCZE RAZ KOSZTORYS ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.06.2009 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 te procenty gdzieś były w moim dzienniku napisanejakos na pierwszych stronach jak będe miała chwilę, poszukam ja SSZ mam chyba jakoś za 85 tys. złmam zapisane chyba w dzienniku dokłądnie http://img178.imageshack.us/img178/91/kosztoryson0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.06.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 AGA NR 1 My już wykańczamy swój dom; powierzchnia 160m2 + garaż 40m2. Dachówka czarna angoba ROBEN, 4 okna dachowe FAKRO, garaż i dom z POROTHERMU, dach dwuspadowy bez lukarn,2 kominy murowane klinkierówką. Mamy prawie koniec za miesiąc PRZEPROWADZKA Zmieściliśmy się w 350 tyś. złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Anetina, dziękuję Ci za procentowy podział prac !!! I czekam na dalsze informacje... Miciu, Boże drogi, jak Wy to zrobiliście ?!?! U mnie stan surowy zamknięty to już prawie 300 tys. !!! U mnie koszty te rozłożyły się następująco : ( oczywiście na te dwa budynki ) 1. Roboty ziemne i fundamenty - 90 tys. ( bardzo drogo ! ) 2. Mury, strop, okna - 90 tys. 3. Więźby i dachy - 90 tys. ( bardzo drogo ! ) 4. Koszty dodatkowe ( papierki i takie tam ) - ok. 20 tys. zł. To daje razem te 290 tys. wydanych już pieniążków... Uważam, że punkt 1 i 3 kosztowały mnie stanowczo za dużo !!! Szok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.06.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 AGA Czy Wasz dom jest podpiwniczony i czy budujecie na terenach szkód górniczych? U nas papierologia i stan "0"- 30 tyś. Zapomniałam dodać, że mamy strop drewniany ( ekologiczny ). Dachówka na 280m dachu + 4 okna dachowe ok 20 tyś. itd. SSZ wyniósł 160 tyś (łącznie z robocizną, bramą garażową HORMANN, oknami i wszystkimi drzwiami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.06.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 . Dachówka na 280m dachu + 4 okna dachowe ok 20 tyś. itd. hehehe - chyba sama robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 . Dachówka na 280m dachu + 4 okna dachowe ok 20 tyś. itd. hehehe - chyba sama robocizna Oczywiście bez robocizny! Cena wykonania dachu była wliczona w cenę budowy SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.06.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 rozumiem że za pokrycie dachowe + okna dachowe wydałeś 20k pln czyli licząc 4k pln za okna daje nam to 16k pln na 280m2 dachu. Coś mało - z czego ten dach jest zrobiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 19.06.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 ja zapłaciłam za dach 24 tys. złz robociznąale blacjodachówka185 m2 cena z wieźbą i dzrewem na deskowanieno i papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.06.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Miciu, To dom niepodpiwniczony i budowany na czystym od szkód górniczych terenie. Fundamenty więc normalne, no może troszkę częściej zbrojone. Te 90 tys., które poszło na same fundamenty jest spowodowane kilkoma czynnikami : - dużo kosztowały nas same wykopy bo działka była ze spadem. - "dziura" była spora więc samych bloczków fundamentowych w związku z tym wyszło na jakieś 1,5 m wysokości ! Prawie jak piwnice ! - potem oczywiście trzeba było tę dziurę zasypać ogromną ilością piachu ( a piach wbrew pozorom wcale nie jest tani ). No i sama robocizna : Facet skasował nas potwornie - za fundamenty i bloczki fundamentowe i izolacje skasował nas bagatela..... 28 tys. ! Potem rozstaliśmy się z nim. Do murowania znaleźliśmy sobie nową, super ekipę. Z polecenia, bo ktoś się nad nami zmiłował. Ekipa okazała się ludzka i z ludzkimi cenami. Jak pan z nowej ekipy usłyszał, ile zapłaciliśmy za fundamenty to za głowę się złapał. A że człowiek naprawdę skromny, bardzo uczciwy i bogobojny to wyszeptał tylko : "Jakże to tak ? To przecież nawet nie po chrześcijańsku..." Potem wymurował nam dom i garaż i zapłaciliśmy tyle, ile powinniśmy zapłacić. A robota została wykonana perfekcyjnie. Kierwonik Budowy i zarazem nasz architekt się zachwycał. W sumie wszystko ( materiały i robocizna ) : mury parteru, strop, mury piętra, podmurówka, kominy i okna wyniosły nas 90 tys. złotych. Oczywiście w tym również wymurowanie garażu. Acha, co do dachu : za samą robociznę dachu domu ( czterospadowy skomplikowany, z dwoma lukarnami i 10 oknami w dachu ) zapłaciliśmy 15 tys. zł. Za dach garażu - 6 tys. zł. W sumie za wszystko ( materiały i robocizna ) więźby i dachy obu budynków kosztowały nas 90 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 19.06.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 hm... ja tez uważam że dość durzo juz wpompowałem w budowe alejak czytam to co sie dzieje na innych budowach to jednak ... niejest tak źle na dzień dzisiejszy wydałem 140.000 - Guliwer2G z Ytonga 24, stoi przykryty blachodachówką Olimpia, 2 lukarny, 5 okien dach fakro; włożone okna, zrobiona instalacja elektryczna, woda, kanalizacja, wszytkie przyłacza, ślepe wylewki, ogrodzenie i troche drobiazgów wokół domu (nawiezina ziemia odprowadzona deszzczówka, ocieplone i oizolowane fundamenty, zrobiony drenaż opaskowy) liczyłem ze mnie to wyniesie trochemniej ale niestety nie Wyglada mi na dzień dzisiejszy ze potrzebuje 100kzł .... i to jest właśnie ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.06.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 ja zapłaciłam za dach 24 tys. zł z robocizną ale blacjodachówka 185 m2 cena z wieźbą i dzrewem na deskowanie no i papa Anetina, nawet mnie nie załamuj ! Chyba se w łeb strzelę co mnie podkusiło z tą ceramiką... ja zapłaciłam 90 tys. zł za te dachy. A początkowo myślałam o blachodachówce ! Kemot_73, to rewelacyjny wynik ! Powinieneś pisać poradnik "Jak tanio budować dom". A ja "Jak drogo budować dom i w rezultacie się do niego nie wprowadzić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 19.06.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 rozumiem że za pokrycie dachowe + okna dachowe wydałeś 20k pln czyli licząc 4k pln za okna daje nam to 16k pln na 280m2 dachu. Coś mało - z czego ten dach jest zrobiony? Pierwek, ty to jesteś strasznie niewierzący typ. Ja na podobny dach, wydałem właśnie jakieś 16 tys. - w tym koszt rynien, blach i folii. Pokrycie dachówką cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaWo1 19.06.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 U nas sytuacja sie zminiła .Dalej nie mamy kredytu ..Ale mamy juz okna i instalacje tynki i wylewki sa w trakcie wykonania.Cikawe ile kasy trzeba by zamieszkac .. Z tego co pisałaś widzę, że jesteście bardzo oszczędni. Więc na pocieszenie powiem Ci, że może się udać wykończyć dom za 120 tys. Mam porównywalną powierzchnię domu. Jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych i sufitów. Według naszej listy zostało nam jeszcze wydatków na ok.50-60 tys.aby dociągnąć budowę pod klucz, lecz bez meblowania. 120 tys. to naprawdę bardzo dużo pieniędzy, jeśli wkładamy w budowę własną pracę. Życzę powodzenia i podziwiam z powodu młodego wieku i mądrego zarządzania finansami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 19.06.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 rozumiem że za pokrycie dachowe + okna dachowe wydałeś 20k pln czyli licząc 4k pln za okna daje nam to 16k pln na 280m2 dachu. Coś mało - z czego ten dach jest zrobiony? ja dziś zamówiłem dachówkę ceramiczną Syriusz - na dach 230m2 - 14k okna - chyba faktycznie będzie 4k (choć może być 2,8k ale nie jestem pewien jakości tych tańszych okien) położenie dachówki - 4k (kocham ten kryzys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 rozumiem że za pokrycie dachowe + okna dachowe wydałeś 20k pln czyli licząc 4k pln za okna daje nam to 16k pln na 280m2 dachu. Coś mało - z czego ten dach jest zrobiony? Dosłownie TAK!!! Mieliśmy super cenę na dachówkę ROBENA czarna angoba, jeszcze raz napiszę, że dach dwuspadowy bez lukarn - więc duuuużo mniej odpadów niż przy dachu wielospadowym i z lukarnami; wielospadowy dach ma mniej odpadów gdy jest pokryty blachodachówką, ale wiadomo, traci wtedy troszkę na urodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna11 05.07.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam! Bardzo prosze o pomoc w sprawie kosztow,ktore nas czekaja,czyli: chcemy wykonczyc gore w domu rodzicow,dombyl podniesiony ilka lat temu-jest tam doprowadzone: woda,prad i ogrzewanie (nie chcemy gazu) ale nie rozprowadzone po pomieszczeniach-powierzchnia to ok120 m2 ,do zobienia wlascieiwe wszytsko:od wylewek i tynkowania scian... chcemu burzyc 2 sciany-w tym 1 nośna-pewnie bedzie trzeba ulac jakas belke wzmacniajaca-niestety zupelnie sie na tym nie znam...chcemy polozy gres na scodzach-sa tak jakb 3 poziomy schodow-od samej gory do wyjscia. Chcialabym zapytac ile bedzie nas kosztowalo-oczywiscie mniej wiecej doprowadzenie do stanu: zrobiona lazienka,polozone panele na podloge-powiedzmy ok 50 zl za m2,zrobienie gresu na schodachno isciany poamlowane? jesli ktos moze chociaz orientacyjenie nam pomoc-serdecznie dziekuje i pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts