rafalryba 26.11.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam mam pytanie ruszam z fundamentami nie wiem czy wylac chudziak czy zasypac i zostawic na zime i wylac wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 26.11.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 moim zadniem lepiej zasypac zagescic na wiosne jeszcze raz zagescic i wylac chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 26.11.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Ja robie dokładnie tak jak napisał brachol zasypałem zagęściłem warstwowo i czekam do wiosny żeby "dowalić" jeszcze piach i zaleje na wiosne.Nawet rur nie układałem teraz tylko wykopie rowek (mam tylko jedną fo 160 z której wyprowadzm dwa piony) na wiosne lub przed jak będzie aura sprzyjać.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 26.11.2008 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 dokladnie tak chce zrobic boje sie tylko zeby na wiosne nie byla ziemia za mokra pod chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 26.11.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Ziemia w sensie dosłownym??? Zasypywałeś czarną ziemią czy masz na myśli coś innego.??? JA zasypywałem piaskiem, ziemia nie jest zbyt dobrym materiałem do zasypania. Zresztą zawsze będziesz miał mokrą, jak wyschnie to 3-4 cm na wierzchu. Zresztą przeważnie izoluje się chudziak od piasku/gruntu itp folią budowlaną, Tak że nie masz sie co martwić mokrą ziemią?? (piaskiem) Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msbud1 26.11.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 A my będziemy zalewać prognozy długoterminowe zapowiadają w grudniu do +10stC więc będzie wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 26.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zależy czy poprzestaniesz na razie na fundamencie czy od razu ciągniesz dalej. Jeśli zostawiasz fundament na zimę, to lepiej zostawić chudziak na wiosnę- piach się ubije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.11.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zresztą przeważnie izoluje się chudziak od piasku/gruntu itp folią budowlaną, tyle projektów widziałem, tyle budów i kierowników przeszedłem i nigdy tego nie było ja zostawiam z chudziakiem i kanalizacją poziomą, ale fakt, że ja nie przerywam budowy na zimę, poza okresami gdzie temperatura spada poniżej -5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 30.11.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Tak zrobie zostawie bez chudziaka. zasypie na zime prawdopodobnie zwirem lub piaskiem zalezy co powie wykonawca czym zasypac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Tak zrobie zostawie bez chudziaka. zasypie na zime prawdopodobnie zwirem lub piaskiem zalezy co powie wykonawca czym zasypac. Pozdrawiam. Na fundamencie od góry połóż papę lub folię i przyciśnij cegłami , żeby tam nie stał lód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 06.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Jeśli na razie nie ciągniesz dalej budowy, to lepiej nie zalewać. Będzie lepiej zagęszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 06.12.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 wlasnie szaluja ławy mam podobne pytanie czy zasypywac ziemia z wykopu 'piach gliniasty' czy zwirem na zewn i wewn fundzmentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 07.12.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 wlasnie szaluja ławy mam podobne pytanie czy zasypywac ziemia z wykopu 'piach gliniasty' czy zwirem na zewn i wewn fundzmentu? Nie może być humusu. Wszelkie piaski jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 07.12.2008 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 wlasnie szaluja ławy mam podobne pytanie czy zasypywac ziemia z wykopu 'piach gliniasty' czy zwirem na zewn i wewn fundzmentu? Nie może być humusu. Wszelkie piaski jak najbardziej. czy humus to ziemia z wykopu?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 07.12.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 czy humus to ziemia z wykopu?> Górna żyzna gleba to humus. Na każdej działce głębokość jest różna. Od 30 cm do nawet 2,5m. Ja niestety miałem 2,5 m i wymieniałem grunt pod budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 08.12.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 u mnie jest kolo 40cm reszta piach gliniasty. co robic twoim zdaniem zasypywac tym piachem czy zwirem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.12.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 u mnie jest kolo 40cm reszta piach gliniasty. co robic twoim zdaniem zasypywac tym piachem czy zwirem? Gliniaste się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 08.12.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Na forum jest pełno tematów o zasypywaniu fundamentów i zagęszczaniu. Warto poczytać o tym co zastosować do zasypania, w jaki sposób zagęścić i jakie są konsekwencje złego zagęszczenia. Wiele jest tematów o zapadniętym chudziaku, pustkach pod chudziakiem .... itp. Na pewno warto wylewać chudziak jak najpóźniej, żeby w jak największym stopniu piasek się zagęścił (nie każdy piasek się nadaje bo niektóre piaski np rzeczne źle się zagęszczają a czasem grunt rodzimy jest najlepszy). U mnie chudziak był wylany jak już na ścianach były tynki. Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię. rzeczywiście trzeba uważać żeby dziurki nie było .... a potem przyjdą instalatorzy i poprzewiercają w wielu miejscach tą wypieszczoną papę/folię wiertłem fi 6 żeby przykręcić rurki do podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 09.12.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię. rzeczywiście trzeba uważać żeby dziurki nie było .... a potem przyjdą instalatorzy i poprzewiercają w wielu miejscach tą wypieszczoną papę/folię wiertłem fi 6 żeby przykręcić rurki do podłogi... Hmmm ... a po co je przykręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts