Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylweac chudziak czy zostawic po zimie?

rafalryba

Recommended Posts

Ja robie dokładnie tak jak napisał brachol zasypałem zagęściłem warstwowo i czekam do wiosny żeby "dowalić" jeszcze piach i zaleje na wiosne.

Nawet rur nie układałem teraz tylko wykopie rowek (mam tylko jedną fo 160 z której wyprowadzm dwa piony) na wiosne lub przed jak będzie aura sprzyjać.

Pozdro !!!

Ziemia w sensie dosłownym??? :o

Zasypywałeś czarną ziemią czy masz na myśli coś innego.???

JA zasypywałem piaskiem, ziemia nie jest zbyt dobrym materiałem do zasypania.

Zresztą zawsze będziesz miał mokrą, jak wyschnie to 3-4 cm na wierzchu.

Zresztą przeważnie izoluje się chudziak od piasku/gruntu itp folią budowlaną,

Tak że nie masz sie co martwić mokrą ziemią?? (piaskiem)

Pozdro !!! ;)

Zresztą przeważnie izoluje się chudziak od piasku/gruntu itp folią budowlaną,

tyle projektów widziałem, tyle budów i kierowników przeszedłem i nigdy tego nie było

ja zostawiam z chudziakiem i kanalizacją poziomą, ale fakt, że ja nie przerywam budowy na zimę, poza okresami gdzie temperatura spada poniżej -5

Na forum jest pełno tematów o zasypywaniu fundamentów i zagęszczaniu. Warto poczytać o tym co zastosować do zasypania, w jaki sposób zagęścić i jakie są konsekwencje złego zagęszczenia. Wiele jest tematów o zapadniętym chudziaku, pustkach pod chudziakiem .... itp.

Na pewno warto wylewać chudziak jak najpóźniej, żeby w jak największym stopniu piasek się zagęścił (nie każdy piasek się nadaje bo niektóre piaski np rzeczne źle się zagęszczają a czasem grunt rodzimy jest najlepszy). U mnie chudziak był wylany jak już na ścianach były tynki. Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię.

Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię.

rzeczywiście trzeba uważać żeby dziurki nie było .... a potem przyjdą instalatorzy i poprzewiercają w wielu miejscach tą wypieszczoną papę/folię wiertłem fi 6 żeby przykręcić rurki do podłogi... :lol:

Ma to duże znaczenie, żeby przed położeniem izolacji poziomej chudziak był czyściutki (bez ostrych rys i grudek zaprawy), żeby nie było zagrożenia że jakieś "paprochy" przebiją papę czy folię.

rzeczywiście trzeba uważać żeby dziurki nie było .... a potem przyjdą instalatorzy i poprzewiercają w wielu miejscach tą wypieszczoną papę/folię wiertłem fi 6 żeby przykręcić rurki do podłogi... :lol:

Hmmm ... a po co je przykręcać?