Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie urządzeniami w taryfie G12

Recommended Posts

Jeśli kilka niedużych odbiorów to niecentralnie. Jeśli dużo odbiorów i chociaż jeden dużej mocy to centralnym stycznikiem.

Dlaczego? Do odbioru dużej mocy i tak będzie potrzebny stycznik, w wariancie z zegarami każda taka popierdułka pobiera od 3 do 5W mocy. Razy np. 10 to już daje 50W poboru prądu 24 godziny/dobę...

Jeśli kilka niedużych odbiorów to niecentralnie. Jeśli dużo odbiorów i chociaż jeden dużej mocy to centralnym stycznikiem.

Dlaczego? Do odbioru dużej mocy i tak będzie potrzebny stycznik, w wariancie z zegarami każda taka popierdułka pobiera od 3 do 5W mocy. Razy np. 10 to już daje 50W poboru prądu 24 godziny/dobę...

Argumentacja mi się podoba. Można dodać również w przypadku braku urządzenia do prorytetyzowania urządzeń przy centralnym sterowaniu.

Podaj moce tych urządzeń, oraz ile ich tak naprawdę jest.

Kiedyś zapuściłem taki wątek o piecu dynamicznym i nie doczekałem się (??) odpowiedzi jak steruje się tym piecem any ładował się w taniej taryfie a wentylator chodził w drogiej bez ładowania ....

Mam tak: kiedyś ogrzewanie mieliśmy piecami akumulacyjnymi i w tym celu do każdego było oddzielne przyłącze w każdym pomieszczeniu. Niezależne bezpieczniki, całość sterowana zegarem centralnym na tablicy rozdzielczej. Ogrzewanie zmieniliśmy na gazowe, ale cała instalacja elektryczna sobie została. I mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie - przybyło mi gniazd, i to takich, które w razie potrzeby mogę obciążać do 3kW i więcej. Przydało się podczas remontu...

Nie znam mocy Twoich urządzeń, ale przy elektrycznym bojlerze w łazience (1500W) - średnio co rok muszę wymieniać programator i gniazdo wtykowe - popalone w cholerę.

Nie znam mocy Twoich urządzeń, ale przy elektrycznym bojlerze w łazience (1500W) - średnio co rok muszę wymieniać programator i gniazdo wtykowe - popalone w cholerę.

WOW ... coś tam raczej jest nie tak. To nie powinno tak być. Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W

.... Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W

Niby mają (16A). A przy tym nie jest w pracy ciągłej. Nie może być uszkodzony, bo ja je po prostu wymieniam na nowe. Miałem ich spory zapas, kiedyś sterowały grzejnikami w pomieszczeniach 8)

o - takie

http://www.sl-g.de/images/product_images/info_images/ETS_ig_TROPICA200SLOGICA_162500081.jpg

GRAESSLIN - Logica 200S

P.S. no może nie co rok, ale co dwa - jak się zastanowiłem... :roll:

.... Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W

Niby mają (16A). A przy tym nie jest w pracy ciągłej. Nie może być uszkodzony, bo ja je po prostu wymieniam na nowe. Miałem ich spory zapas, kiedyś sterowały grzejnikami w pomieszczeniach 8)

o - takie

http://www.sl-g.de/images/product_images/info_images/ETS_ig_TROPICA200SLOGICA_162500081.jpg

GRAESSLIN - Logica 200S

P.S. no może nie co rok, ale co dwa - jak się zastanowiłem... :roll:

A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy ....

...

A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy ....

Statyczne - stare kloce.

Ale żeby nie było nieporozumień, bo chyba zamieszałem.

Gdy mieliśmy piece akumulacyjne - sterowanie było centralne przez zegar.

Zmieniłem kiedyś koncepcję ogrzewania, wywaliłem akumulacyjne i powiesiłem lekkie konwektorowe (Noirot) sterowane właśnie tymi czasówkami, niezależnie od taryfy.

Teraz mam gazowe, ale się ostała cała instalacja elektryczna do ogrzewania i sterta czasówek :)

Prąd do wentylatora w dynamicznych to chyba można dociągnąć z innego obwodu (gniazdka). Nie znam tych pieców ale chyba wymagałoby to ingerencji wewnątrz.

Wracając do głównego pytania w tym wątku - ja zrobiłbym centralnie z zegara. W razie potrzeby można było (przynajmniej u mnie) ręcznie załączyć stycznik nawet podczas II taryfy.

• 1 month później...

A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy .... Mam dynamiczny,z zasilaniem niezależnym,z programatorem czasowym w skrzynce.Widac ustrojstwo elektryczne w piecu jest tak urządzone,że wentylator działa niezależnie od czasu taryfy G 12.Dodam tylko,że podłączenie pieca wykonywał fachman,wynaleziony telefonem do jakiegoś pionu technicznego w ZE.Za pozbieranie rdzenia do kupy,podłączenie programatora temperatury,samego pieca do przygotowanego drutu w scianie i przystawienia stosownej pieczątki pobrał 50 Pln.