JanWerbinski 26.11.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Mamy tak: piec akumulacyjny, pojemnościowy ogrzewacz, pralka itp.Zrobić przy okazji remontu osobną instalację na urządzenia zasilane z taniej taryfy i centralnie włączać ją czasowo jednym porządnym stycznikiem, czy zwykłe programatory czasowe przy każdym sprzęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 26.11.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zdecydowanie to drugie rozwiązanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 26.11.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 A ja mam odmienne zdanie.Zdecydowanie pierwsze rozwiązanie. Ja tak mam i sobie chwalę, dobry zegar sterujący na tablicy rozdzielczej i można zapomnieć o wszystkim, nawet się sam przestawia przy zmianie czasu zimowy -letni i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 26.11.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Jeśli kilka niedużych odbiorów to niecentralnie. Jeśli dużo odbiorów i chociaż jeden dużej mocy to centralnym stycznikiem.Dlaczego? Do odbioru dużej mocy i tak będzie potrzebny stycznik, w wariancie z zegarami każda taka popierdułka pobiera od 3 do 5W mocy. Razy np. 10 to już daje 50W poboru prądu 24 godziny/dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jeśli kilka niedużych odbiorów to niecentralnie. Jeśli dużo odbiorów i chociaż jeden dużej mocy to centralnym stycznikiem. Dlaczego? Do odbioru dużej mocy i tak będzie potrzebny stycznik, w wariancie z zegarami każda taka popierdułka pobiera od 3 do 5W mocy. Razy np. 10 to już daje 50W poboru prądu 24 godziny/dobę... Argumentacja mi się podoba. Można dodać również w przypadku braku urządzenia do prorytetyzowania urządzeń przy centralnym sterowaniu. Podaj moce tych urządzeń, oraz ile ich tak naprawdę jest. Kiedyś zapuściłem taki wątek o piecu dynamicznym i nie doczekałem się (??) odpowiedzi jak steruje się tym piecem any ładował się w taniej taryfie a wentylator chodził w drogiej bez ładowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 27.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Mam tak: kiedyś ogrzewanie mieliśmy piecami akumulacyjnymi i w tym celu do każdego było oddzielne przyłącze w każdym pomieszczeniu. Niezależne bezpieczniki, całość sterowana zegarem centralnym na tablicy rozdzielczej. Ogrzewanie zmieniliśmy na gazowe, ale cała instalacja elektryczna sobie została. I mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie - przybyło mi gniazd, i to takich, które w razie potrzeby mogę obciążać do 3kW i więcej. Przydało się podczas remontu...Nie znam mocy Twoich urządzeń, ale przy elektrycznym bojlerze w łazience (1500W) - średnio co rok muszę wymieniać programator i gniazdo wtykowe - popalone w cholerę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Nie znam mocy Twoich urządzeń, ale przy elektrycznym bojlerze w łazience (1500W) - średnio co rok muszę wymieniać programator i gniazdo wtykowe - popalone w cholerę. WOW ... coś tam raczej jest nie tak. To nie powinno tak być. Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 27.11.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 .... Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W Niby mają (16A). A przy tym nie jest w pracy ciągłej. Nie może być uszkodzony, bo ja je po prostu wymieniam na nowe. Miałem ich spory zapas, kiedyś sterowały grzejnikami w pomieszczeniach o - takie http://www.sl-g.de/images/product_images/info_images/ETS_ig_TROPICA200SLOGICA_162500081.jpg GRAESSLIN - Logica 200S P.S. no może nie co rok, ale co dwa - jak się zastanowiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 .... Może programator uszkodzony ... one mają ciągnąć do ok. 3000 W Niby mają (16A). A przy tym nie jest w pracy ciągłej. Nie może być uszkodzony, bo ja je po prostu wymieniam na nowe. Miałem ich spory zapas, kiedyś sterowały grzejnikami w pomieszczeniach o - takie http://www.sl-g.de/images/product_images/info_images/ETS_ig_TROPICA200SLOGICA_162500081.jpg GRAESSLIN - Logica 200S P.S. no może nie co rok, ale co dwa - jak się zastanowiłem... A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 27.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 ... A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy .... Statyczne - stare kloce. Ale żeby nie było nieporozumień, bo chyba zamieszałem. Gdy mieliśmy piece akumulacyjne - sterowanie było centralne przez zegar. Zmieniłem kiedyś koncepcję ogrzewania, wywaliłem akumulacyjne i powiesiłem lekkie konwektorowe (Noirot) sterowane właśnie tymi czasówkami, niezależnie od taryfy. Teraz mam gazowe, ale się ostała cała instalacja elektryczna do ogrzewania i sterta czasówek Prąd do wentylatora w dynamicznych to chyba można dociągnąć z innego obwodu (gniazdka). Nie znam tych pieców ale chyba wymagałoby to ingerencji wewnątrz. Wracając do głównego pytania w tym wątku - ja zrobiłbym centralnie z zegara. W razie potrzeby można było (przynajmniej u mnie) ręcznie załączyć stycznik nawet podczas II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.11.2008 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za podpowiedzi.Myślę, że zrobię hybrydowo:- piece akumulacyjne (maks 2 szt), ogrzewanie podłogi, dwa podgrzewacze wody (razem 4,5-9 kW) - centralnie sterowane,- pralka, suszarka - timery wbudowane lub na gniazdku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marinero 30.12.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A to były statyczne piece czy dynamiczne ? Bo się zastanawiam skad jest prąd do wentylatora w czasie drogiej taryfy .... Mam dynamiczny,z zasilaniem niezależnym,z programatorem czasowym w skrzynce.Widac ustrojstwo elektryczne w piecu jest tak urządzone,że wentylator działa niezależnie od czasu taryfy G 12.Dodam tylko,że podłączenie pieca wykonywał fachman,wynaleziony telefonem do jakiegoś pionu technicznego w ZE.Za pozbieranie rdzenia do kupy,podłączenie programatora temperatury,samego pieca do przygotowanego drutu w scianie i przystawienia stosownej pieczątki pobrał 50 Pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts