Bożena030100 26.11.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 bardzo prosze o rade. Sluzebnosc przesylowa zostala wprowadzona do kc w sierpniu 2008. Teraz wszystkie przedsiebiorstwa dostarczajace media zycza sobie od wlasciciela dzialki takiej sluzebnosci aby doprowadzic gazociag, wodociag lub prad. Mam dzialke, ktora lezy w trzeciej linii zabudowy. sasiedzi z drugiej i pierwszej linii maja w KW wpisana sluzebnosc na rzecz kazdorazowego wlasciciela mojej dzialki dotyczaca przejazdu, przechodu oraz mediow. Niestety nie chca podpisac sluzebnosci przesylowej na rzecz gazowni itd. Czy to mozliwe, zebym nie mogla skorzystac z doprowadzenia mediow tylko dlatego, ze ktos ie nie zgadza? Czy sluzebnosc gruntowa na moja rzecz juz nic nie znaczy? Prosze o pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.11.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Zasada ustanawiania służebności przesyłu ma być taka: - w pierwszej kolejności negocjacje między stronami (dostarczającym medium i właścicielem lub współwłaścicielem) nieruchomości - np. na temat ewentualnej odpłatności za "wpuszczenie intruza" (intruza dla nich, nie dla Ciebie),- w drugiej kolejności, gdy możliwości polubownego załatwienia wyczerpią się, o ustanowieniu służebności i warunkach, na jakich zostanie ustanowiona, decyduje sąd (cywilny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 01.12.2008 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Zasada ustanawiania służebności przesyłu ma być taka: - w pierwszej kolejności negocjacje między stronami (dostarczającym medium i właścicielem lub współwłaścicielem) nieruchomości - np. na temat ewentualnej odpłatności za "wpuszczenie intruza" (intruza dla nich, nie dla Ciebie), - w drugiej kolejności, gdy możliwości polubownego załatwienia wyczerpią się, o ustanowieniu służebności i warunkach, na jakich zostanie ustanowiona, decyduje sąd (cywilny). dziekuje za odpowiedz. To oznacza, ze w moja sluzebnosc nie jest warta funta klakow, bo nie jestem strona. Moge tylko sie przygladac i na razie traktowac dzialke jako rekreacyjna pomiomo, ze mam prawomocne pozwolenie na budowe. Czy tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts