Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STYROPIAN NA FUNDAMENTACH - smarowaliście izolacją czy nie??

Recommended Posts

Chciałem zapytać o pewien fakt, jeżeli ocieplaliście ściany fundamentowe/piwniczne styropianem, to czy na styropian dawaliście siatke, zaprawe i jeszcze raz izolacje czy już bez izolacji siatki itp?

Ja mam zrobioną 4 warswową izolację bitumiczną ściany piwnicznej i fundamentowej, na to 10 cm styro no i folia kubełkowa.

Pytam, bo zdania są podzielone, jedni twierdzą że bezsens drugi raz izolować styropian, a drudzy "jak to przecieżt wręcz konieczne" ;)

Ja nie izolowałem, zainwestowałem w dobrą izolacje bezpośrednią ścian.

Tym bardziej jak już nieraz pisałem buduje praktycznie na czystym piachu duuuuużo powyżej wód gruntowych do których nigdy sie jeszcze nie dokopałem.

Pozdro !!!

jeżeli jest styrodur czy xps czy inne anti-aqua to nie ma potrzeby izolowania p/wilgociowo tego materiały, jezlei natomiast dałeś zwykły styropian to powinieneś go odizolowac od wpływu wilgoci, bo styropian nienasiakliwy jednak sam w sobie nie jest, a każda wilgoć w materiale termoizolacyjnym znacznie pogarsza jego parametry izolacji cieplnej (czyli dopuszczając wilgoć do styro można zniweczyć sens jego stosowania)

Zastosowałem EPS 200.

Mam w rodzinie producenta styropianu, i na 90 % budów do ocieplania fundamentów nie sprzedaje nic twardszego jak EPS 100.

Jako że cene dostałęm bardzo dobrą zasosowałem EPS 200.

Też jestem bardzo zapobiegliwy na tym punkcie, ale jak przeliczyłem wszystkie za i przeciw to nie stosowałem styroduru ze względu na jego cene.

Za to starałem się odciąć wszelką możliwość dostania sie wody opadowej pomiędzy folie a styropian, założyłem listwy wykańczające jak na foto:

http://i33.tinypic.com/29awsgj.jpg

Na zdjęciu jeszcze nie ma nałożonej jednej warstwy izolacji na cały wieniec oraz górną krawędź listwy co dodatkowo uszczelnilo zupełnie połączenie foli z wieńcem.

Myśle że biorąc pod uwagę moj teren budowy mam się o co martwić czy moge spać spokojnie??

Pozdro !!!

Styropian estrudowany jest najtańszym rozwiązaniem

styropian extrudowany można już kupić za ok. 300zł m3, co jest jakieś 2x więcej niż EPS100. Średnio jest ok. 50mb fundamentów zewnętrznych, przy najczęściej spotykanej grubości 8cm daje to nam jakieś 4m3 styropanu czyli 600-700zł więcej od zwykłego

Styropian estrudowany nie trzeba zaciągać siatką, lepikować itd..., czyli zaoszczędzamy 2000zł.

Ja zaciągam siatką 30-40cm od góry styropian estrudowany + kołki z trzpieniami metalowymi, robie to pod cokół najczęściej z płytek klinkierowych

czy doprawdy szare komórki wam wyłaczyło? folia ma wody nie wpuścić ale wilgoć wypuścić . lepikowanie pod folią kubełkową to jak wkładanie gumowego płaszcza pod kurtkę z goretexu- idiotyzm. na rys. jest pokazane jak działa folia

http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

montaż folii instrukcja jest przy folii.

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

a styrpian w domu niepodpiwniczonym to skrajna nieznajomość zagadnienia. Przecież nie ma zimna w fizyce, więc i zimno nie może wchodzić. jest tylko energia!

czy doprawdy szare komórki wam wyłaczyło? folia ma wody nie wpuścić ale wilgoć wypuścić . lepikowanie pod folią kubełkową to jak wkładanie gumowego płaszcza pod kurtkę z goretexu- idiotyzm. na rys. jest pokazane jak działa folia

http://www.isola.no/produkter__1/system_platon/platon_xtra_grunnmur

montaż folii instrukcja jest przy folii.

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/5/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

a styrpian w domu niepodpiwniczonym to skrajna nieznajomość zagadnienia. Przecież nie ma zimna w fizyce, więc i zimno nie może wchodzić. jest tylko energia!

Witam.

W części instrukcji dotyczącej izolacji dachu folią i papą zauważyłem brak rozcięcia w części kalenicowej dachu. Czy tam kwestia wentylacji jest rozwiązana w inny sposób?

Pozdrawiam

Folię kubełkową na dachy daje się by utrzymywała wodę gdy jest trawnik a nie dachówka. U nas to mało popularne, w Norwegii bardzo, świetnie zdaje egzamin w upały. Nie ma sensu wtedy wentylacja kalenicowa (zarosła by i tak) . Realizuje ją się z boków , lub "kominkami".

Firma isola o wentylacji aklenicowej nie zapomina bo to pierwszy producent takich elementów do dachów

http://www.isola.no/content/download/781/5957/version/3/file/Isola%20Powertekk_man.pdf

[...]

Za to starałem się odciąć wszelką możliwość dostania sie wody opadowej pomiędzy folie a styropian, założyłem listwy wykańczające jak na foto:

http://i33.tinypic.com/29awsgj.jpg

Na zdjęciu jeszcze nie ma nałożonej jednej warstwy izolacji na cały wieniec oraz górną krawędź listwy co dodatkowo uszczelnilo zupełnie połączenie foli z wieńcem.

A czy przypadkiem te listwy nie maja w nazwie "wentylacyjne" i sluza wlasnie umozliwieniu wentylacji tej sciany ? :) Jezeli zalepiles folie i listwe bitumem to zatkales dostep powietrza, wiec i mozliwosc odparowania ew. wilgoci, ktora sie tam znajdzie.

Ale napisz mi prosze, co Ty zamierzasz wyzej dawac -> rozumiem, ze do tego poziomu co masz folie bedziesz mial przysypane ziemia. To wyzej to jak rozumiem wieniec, a wyzej bedziesz murowal parter, tak ? Ta listwe chcesz przykryc styropianem ? Bo jak rozumiem, wieniec bedzie tworzyl cokol budynku ?

Bo kurcze robisz sobie maly mostek termiczny w tym miejscu - folia z kubelkami ma te 2-3cm wysokosci i takiej wysokosci przerwe bedziesz mial w izolacji termicznej.

Ja poki co ocieplilem sciany piwniczne az do gornego poziomu konca cokolu (od tego miejsca gdzie w gore bedzie sie zaczynal o 5cm grubszy styropian scian parteru, czyli u mnie to jest na wysokosci poziomu posadzek na parterze) i teraz bede kladl siatke na kleju (potem 2 x dysberbit) i na to folie kubelkami do sciany. I teraz folia bedzie do wysokosci poziomu terenu - czyli u mnie o jakies 30cm nizej, niz konczy sie styropian. Wiec musialbym te listwe przywalic poprostu do warstwy zbrojacej kleju na styropianie. Mysle, ze sie to utrzyma, bo i tak ta listwa zostanie przeciez przysypana na rowno z jej gorna krawedzia.

Tym sposobem styropian "parteru" zaczne na rowno z koncem styropianu piwnicy. U Ciebie to niemozliwe, bo zrobiles tam pustke z folii! W dodatku to wszystko na betonowym (jak mniemam?) wiencu, czyli w miejscu koszmarnie wysokiego przewodzenia ciepla :(

pozdr.

A czy przypadkiem te listwy nie maja w nazwie "wentylacyjne" i sluza wlasnie umozliwieniu wentylacji tej sciany ? :) Jezeli zalepiles folie i listwe bitumem to zatkales dostep powietrza, wiec i mozliwosc odparowania ew. wilgoci, ktora sie tam znajdzie.

Ale napisz mi prosze, co Ty zamierzasz wyzej dawac -> rozumiem, ze do tego poziomu co masz folie bedziesz mial przysypane ziemia. To wyzej to jak rozumiem wieniec, a wyzej bedziesz murowal parter, tak ? Ta listwe chcesz przykryc styropianem ? Bo jak rozumiem, wieniec bedzie tworzyl cokol budynku ?

Bo kurcze robisz sobie maly mostek termiczny w tym miejscu - folia z kubelkami ma te 2-3cm wysokosci i takiej wysokosci przerwe bedziesz mial w izolacji termicznej.

Ja poki co ocieplilem sciany piwniczne az do gornego poziomu konca cokolu (od tego miejsca gdzie w gore bedzie sie zaczynal o 5cm grubszy styropian scian parteru, czyli u mnie to jest na wysokosci poziomu posadzek na parterze) i teraz bede kladl siatke na kleju (potem 2 x dysberbit) i na to folie kubelkami do sciany. I teraz folia bedzie do wysokosci poziomu terenu - czyli u mnie o jakies 30cm nizej, niz konczy sie styropian. Wiec musialbym te listwe przywalic poprostu do warstwy zbrojacej kleju na styropianie. Mysle, ze sie to utrzyma, bo i tak ta listwa zostanie przeciez przysypana na rowno z jej gorna krawedzia.

Tym sposobem styropian "parteru" zaczne na rowno z koncem styropianu piwnicy. U Ciebie to niemozliwe, bo zrobiles tam pustke z folii! W dodatku to wszystko na betonowym (jak mniemam?) wiencu, czyli w miejscu koszmarnie wysokiego przewodzenia ciepla :(

pozdr.

Listwy wentylacyjne to raczej nie są bo mają chyba z założenia ograniczyć może nie tyle dostęp powietrza co wody, i przytwierdzić folię do ściany (w moim przypadku to i powietrze za dużej cyrkulacji to tam też nie ma).

Odnośnie mostka termicznego: to w zasadzie myślałem zrobić dokładnie tak jak piszesz, że styropian do górnej krawędzi wieńca (betonowego oczywiście) z tym że właśnie folie kubełkową musiałbym przytwierdzić niżej, na wysokości którą widać na fotkach, bo aż tak wysoko obsypać nie moge no i nawet bym nie chciał. A szczerze przyznam że niebardzo będzie się dało przytwierdzić tą listwe przez styropian ( u mnie 10 cm) do muru, tzn dać sie da, ale szczelności żeby nie leciała woda napewno nie będzie.

Przy ocieplaniu ścian domku jak już powstanie ;) styropian przykryje całą tą liswe montażową od foli, będe musiał delikatnie podciąć styropian od środka żeby dobrze spasować.

Fakt że nie jest to już ciągłość ociepleniam jakbym zrobił to calościowo, bez przerwy na folie, ale zajmuje ona ok 1 - 1,5 cm, może tragedi nie będzie, jakiś kompromis musiałem wybrać.

Pozdro !!!