Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie sufitu

A-Agata

Recommended Posts

• 1 month później...

wełna albo mata akustyczna (są na allegro) nad sufit podwieszany, a pod profile wiszące na ścianie taśma akustyczna.

Jednak robiłbym tak tylko przy okazji remontu mieszkania. Wtedy przy założeniu obniżania sufitu wydasz trochę więcej na wełnę, a wydając 1500zł na sufit efekt może być nie warty ceny i wtedy rozczarowanie.

• 4 weeks później...

A-Agata, robiłem takie wyciszenie rok temu w pokoju mojej (wtedy) dwulatki. Blok ok. 40-letni, fatalna, dudniąca akustyka. Oprócz sufitu zdecydowałem się także na wyciszenie 3 z 4 ścian, poza tą gdzie jest okno (na całej szerokości), bo dźwięki od stropu niosą się także ścianami. Zabudowa K-G + wełna szklana do tłumienia dźwięków Isovera - Aku-Płyta, 10cm, jedna ściana - 5cm. Wszystko starałem się wykonać wg receptury na maks. izolacyjność akustyczną - maksymalna szczelność połączeń płyta-mur, unikanie mostków akustycznych itd. Uzyskałem jakąś tam poprawę, ale niewielką. Do tego akustyka od dźwięków "wewnętrznych" stała się kiepska - w małym pokoiku, 10m kw. zrobiło mi się od idealnie płaskich ścian echo. Efekt - i tak się wyprowadziłem po niecałym roku gdzie indziej, na ostatnie piętro, aby nie mieć nikogo kto hałasuje nade mną. Tak więc rozważ mocno inwestycję. Może spróbuj Optima-Sonica, w końcu jest dedykowany do tego celu.

--

Pozdrawiam

Michał

witaj osobiscie mieszkajac w bloku wyciszylem sufit podobnie jak moi przedmowcy czyli 7cm akumaty + plyta gipsowa troszke pomoglo,obecnie firma 'sto' ma w ofercie masy akustyczne do natrysku i nakladania recznego ale cen tych systemow w kraju nieznam ,za granica ceny kosmiczne!

• 10 years później...
  • 5 weeks później...
Czy wyciszając sufity można się pozbyć w pełni odgłosów z góry? W mieszkaniu nade mną mieszkają dwie małe dziewczynki i ich bieganie po schodach w sobotnie poranki i w nocy jest nie do wytrzymania. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że dźwięk roznosi się równomiernie po całym mieszkaniu.

• 1 month później...
Obawiam się, że jedyne wyjście to ...wyjście z mieszkania lub założenie stoperów plus słuchawek choć to ostatnie też nie gwarantuje pełnego sukcesu a jest meczące. Ja mam w bloku istne piekło. Na dole dwa wsciekle cwałujące bachory, systemem zmianowym, jeden galopuje wzdłuż i wszerz metrażu, drugi wypoczywa aby za chwilę, pełen wigoru, go zmienić, lub cwałują jednocześnie.Potrafią tak kilka godzin non stop, niestrudzenie Ostatnio u góry też zalągł się parzystokopytny i mam pełnię doznań akustycznych, z góry i z dołu. Efekt jest taki jakby na głowie rozgrywano wielką pardubicką. Izolacja akustyczna w bloku jest żadna a nawet odnoszę wrażenie, że zamontowano jakieś wzmacniacze dźwięku, powodujące, że "zwykłe " chodzenie sąsiada z góry słychać jak tętent bawołu, słonia lub odgłos burzy z grzmotami. Do niedawna oazą spokoju było mieszkanie matki, gdzie mogłem znaleźć ocalenie. Ale sielanka sie skończyła z chwilą zmiany lokatorów u góry i w konsekwencji rytualnego remontu, który trwał pół roku i zmienił warunki akustyczne tak, że teraz słychać wszystko. A nowi lokatorzy hałasują permanentnie, tak, że nie ma chwili wytchnienia, łomot, walenie, dudnienie rozlega się bez przerwy. Wygląda na to, że nawet nie siadają, są w trybie nieprzerwanej aktywności, czyżby syndrom niespokojnych nóg, adhd? Poprzednich lokatorów przez 40 lat praktycznie nie było słychać
  • Like 1

• 6 months później...
Witam,

prosba o pomoc - jak mozna wyciszyc sufit w bloku - glownie chodzi o chodzenie i bieganie dzieci?

Mieszkanie ma prawie 2,7 m wysokosci wiec 10 cm spokojnie moge je obnizyc.

Fajną pracę wykonuje :spam:, my z ich pomocą wygłuszyliśmy całe mieszkanie. Zlecasz i resztą się nie martwisz :)

Edytowane przez Greengaz

• 2 months później...
Fajną pracę wykonuje :spam: my z ich pomocą wygłuszyliśmy całe mieszkanie. Zlecasz i resztą się nie martwisz :)

Reklama? 1 post.

A wracając do tematu - jak dla mnie temat ciężki do ugryzienia - miałem nad sobą ludzi z dziecmi które się bawiły KULĄ DO BILARDA - wyobrażacie sobie co mi się działo gdy ta lądowała na podłodze. Wyciszanie na to nic nie da, ludzie zachowywali się jak zwierzęta, rozmowy nic nie dawały. Wyprowadziłem się w inne mieszkanie i od kilku lat wyznaję filozofię jeżeli blok --> tylko ostatnie piętro.

Edytowane przez Greengaz

• 3 months później...
U nas również został zrobiony sufit podwieszany i mata akustyczna, ale nad naszym mieszkaniem mieszkają spoko ludzie :)

Cześć, wprowadzamy się do nowego mieszkania, niestety sąsiad na górze położył wylewkę i na to przykleił panele winylowe. Słyszę wszędzie dudnienie kroków. Jak sobie poradziliście z tym problemem.? Wystarczy podwieszany sufit?

• 6 months później...
  • 5 weeks później...

Takie rozwiązania powinny zostac zaprojektowane przez akustyka. Generalnie musiz wiedzieć że ustroje akustyczne wykonuje się od strony źródła dźwięku. Wówczas sa one najbardziej efektywne. O ile sufit podwieszany zwiększy izolacyjność akustyczną od dźwięków powietrznych o tyle dźwięki uderzeniowe dalej będa słyszalne. Niestety izolacje od dźwięków uderzeniowych wykonuje się na zasadzie podłogi pływającej z oddylatowaniem od ścian tak by drgania nie przenosiły się na konstrukcje budynku.

Tak wiec jak już wcześniej wspmniałem zastosowanie sufitu podwieszonego z wełna np. Superrock sprawi że izolacyjność sufitu od dźwięków powietrznych sie polepszy ale dalej pzoostanie problem dźwięków uderzeniowych.