Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja łazienek dom parterowy-brak komina

klimaw

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam problem z wentylacją łazienek w domu parterowym z nieużytkowym poddaszem. :cry:

Niestety nie mam dostępu w miejscach gdzie są łazienki do komina.

W chwili obecnej mam w sufitach rigipsów zamontowane wentylatory wyciągowe na fi 125 i ocieploną wełną rurą spiro PVC wywiewane jest powietrze poprzez dachówkę wentylacyjną na zewnątrz.

Nie za bardzo zdaje to jednak egzamin , bo w czasie wiatrów zimne powietrze z zewnątrz jest wwiewane poprzez te dachówki do łazienek.

Myślałem o zastosowaniu mimośrodowego zamykania kanałów,który to kanał otwierałby się poprzez ciąg wentylatora ,ale nie wiem czy zda to egzamin.

Macie może jakieś doświadczenia w tej sprawie lub może ktoś podpowie jakieś mądrzejsze rozwiązanie niż to co mam teraz.Sam strych oczywiście nieocieplony.Na sufitach z rigipsów leży ekofiber.

Z góry dziękuję. :D

Witam serdecznie.

Mam problem z wentylacją łazienek w domu parterowym z nieużytkowym poddaszem. :cry:

Niestety nie mam dostępu w miejscach gdzie są łazienki do komina.

W chwili obecnej mam w sufitach rigipsów zamontowane wentylatory wyciągowe na fi 125 i ocieploną wełną rurą spiro PVC wywiewane jest powietrze poprzez dachówkę wentylacyjną na zewnątrz.

Nie za bardzo zdaje to jednak egzamin , bo w czasie wiatrów zimne powietrze z zewnątrz jest wwiewane poprzez te dachówki do łazienek.

Myślałem o zastosowaniu mimośrodowego zamykania kanałów,który to kanał otwierałby się poprzez ciąg wentylatora ,ale nie wiem czy zda to egzamin.

Macie może jakieś doświadczenia w tej sprawie lub może ktoś podpowie jakieś mądrzejsze rozwiązanie niż to co mam teraz.Sam strych oczywiście nieocieplony.Na sufitach z rigipsów leży ekofiber.

Z góry dziękuję. :D

Może po prostu wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna. Nieużytkowe poddasze dobrze nadaje się na rozprowadzenie kanałów. Zmniejsza ię ilość "dziur" w dachu.

Twoje rozwiązanie nie byłoby złe, ale wentylatory musiałyby działać 24h na dobę.

Może po prostu wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna. Nieużytkowe poddasze dobrze nadaje się na rozprowadzenie kanałów. Zmniejsza ię ilość "dziur" w dachu.

Twoje rozwiązanie nie byłoby złe, ale wentylatory musiałyby działać 24h na dobę.

HenoK-wiem , że reku ale nie teraz na zimę ( zła pora i pusta kasa ).

Cały czas docelowo myślę o FLM-w kasie wyjdzie pewnie podobnie jak reku ale co wybiorę na razie nie wiem.Brak też jest doświadczeń z FLM od użytkowników.A co to jest:Zmniejsza ię ilość "dziur" w dachu

Chodzi ci o ilość dachówek wentylacyjnych? :lol:

Nie z kratek a z dachówek wentylacyjnych -masz jakiegoś linka bo ja nic nie znalazłem. :cry:
Przy "tradycyjnej" wentylacji grawitacyjnej nawiew powietrza przez kratki wentylacyjne wywiewne jest ograniczony przez "ciąg" - ruch powietrza wywołany różnicą temperatur wewnątrz budynku i na zewnątrz. Aby on powstał konieczny jest pionowy kanał o odpowiedniej wysokości. Przy domach parterowych taką wysokość kanału trudno uzyskać, stąd problemy z Twoją wentylacją.

Dachówki wentylacyjne pogarszają sprawę - przy powierzchni dachu powstają zawirowania powietrza, które mogą powodować "wtłaczanie" powietrza do wnętrza.

Jeżeli nie chcesz teraz robić całej wentylacji z odzyskiem ciepła to zrób jej część - połącz kratki wentylacji wywiewnej, sprowadź do jednego wentylatora i z niego jedną wyrzutnią na zewnątrz. Jeżeli wentylator będzie działał w sposób ciągły to instalacja będzie mniej wrażliwa na podmuch wiatru.

Oczywiście konieczny jest też nawiew, ale ten można czasowo załatwić przez rozszczelnienie okien.

Jeżeli nie chcesz teraz robić całej wentylacji z odzyskiem ciepła to zrób jej część - połącz kratki wentylacji wywiewnej, sprowadź do jednego wentylatora i z niego jedną wyrzutnią na zewnątrz. Jeżeli wentylator będzie działał w sposób ciągły to instalacja będzie mniej wrażliwa na podmuch wiatru.

Oczywiście konieczny jest też nawiew, ale ten można czasowo załatwić przez rozszczelnienie okien.

Jest to jakieś rozwiązanie . :D

Wentylarory mam w sufitach łazienek ale to nie problem.Musiałbym kupić inne bo te dają czadu aż dymi ( Dospel NV 15 ).Raczej coś o mniejszej mocy i ciągu.

Ten wywiew 24h nie obniży mi temp w łazienkach?

Wiesz , że grzeję PC. :lol:

Nie z kratek a z dachówek wentylacyjnych -masz jakiegoś linka bo ja nic nie znalazłem. :cry:
Przy "tradycyjnej" wentylacji grawitacyjnej nawiew powietrza przez kratki wentylacyjne wywiewne jest ograniczony przez "ciąg" - ruch powietrza wywołany różnicą temperatur wewnątrz budynku i na zewnątrz. Aby on powstał konieczny jest pionowy kanał o odpowiedniej wysokości. Przy domach parterowych taką wysokość kanału trudno uzyskać, stąd problemy z Twoją wentylacją

Henok I prawie masz rację :D