Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka - jakie łączniki i gniazda, który producent

Recommended Posts

czy ktoś używa ospela modele IMPRESJA lub GAZELA.

Jak się sprawują po dłuższym czasie?

Optycznie bardziej podoba mi się seria impresja - ale jest tańsza - czy przez to zastosowano gorszej jakości materiały lub rozwiązania czy cena jest związana z tym że jest to starszy model w ofercie OSPEL?

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam Ospel seria Akcent- chyba najtańszy model w ofercie, był kupiony jako łączniki i gniazdka tymczasowe i tak sobie trwa.... i trwa...

I w sumie jestem z niego naprawde zadowolony, spełnia swoją funkcje, przyzwoicie się montuje ( samodzielnie montowałem) a cena w porównaniu do beckersa czy legranda powala :) Acha tworzywo dobrej jakości nie rysuje się nie odbarwia, łatwo sie czyści...

Jedyne co bym zmienił to w tej chwili do gniazdek w które czesto się coś wpina/wypina (np odkurzacz) zastosował bym model z wyrzutnikiem

• 11 months później...

A czy ktoś z Was może użytkuje włączniki gniazdka polskiej firmy KOS? Co możecie o nich powiedzieć?

Z góry dziękuję za pomoc!

Zacząłem u siebie zakłądać KOS, serię VENA, bo po prostu nam się spodobała.

Co moge o nich powiedzieć - generalnie nie są złe, choć to, co mi się w nich nie podoba, to jakiś taki dziwnie mały skok klawiszy włączników. Poważniejszych zastrzeżeń nie mam. Plusem niewątpliwym natomiast jest fakt, że jest to jeden z nielicznych systemów ramkowych dmających w ofercie podwójne gniazdka.

J.

Szukam taniej hurtowni elektrycznej w Krakowie lub okolicy, sprzedającej włączniki i gniazdka firmy Schneider.

Chyba najwieksze zaglebie hurtownii w Krakowie masz w okolicy Saskiej i Rybitw. Wiem ze Akkop na ul.Przewóz 38 ma na półkach w magazynie schneidera. maja jeszcze oddział na Strzelców 18, ale tam raczej Schneider bedzie do odbioru na nastepny dzień od zamowienia.

Zacząłem u siebie zakłądać KOS, serię VENA, .

Plusem niewątpliwym natomiast jest fakt, że jest to jeden z nielicznych systemów ramkowych dmających w ofercie podwójne gniazdka.

J.

Chyba pierwszym systemem ramkowym z podwójnymi gniazdami było Forum z Eldy. Teraz coraz wiecej firm ma takie cós. Ostatnio pojawila sie Sentia z Elektroplast Nasielsk oraz Sonata z Ospela. Nie wiem jak z jakoscią ale wyglad ok.

• 2 weeks później...
Miałem do czynienia ostatnio z Sisteną Live, seria Pearl. Coś pięknego. Modele z podświetleniem są super. Tylko kuźwa, czemu to jest tak potwornie drogie??? Kiedyś Polo Barva miało fajny design, ale teraz tylko białe i popielate ramki produkują. Kiedyś były dostępne różne kolory i dwa modele fajnie imitowały szkło. W ręku mam katalog Berkera z serią B.Cube. Też ładnie się to prezentuje.

ja się przymierzam do Ospela Impresji w mieszkaniu, łącznie 46 gniazd pojedynczych, 12 podwójnych, 6 RTV-SAT, 6 RJ-45 (podwójne), 5 głośnikowych pojedynczych, 28 łączników zwiernych, 2 czujniki ruchu, wyszło do tego 28 ramek pojedynczych, 9 podwójnych, 9 potrójnych, 7 poczwórnych i 1 pięciokrotna. Wszystko w kolorze srebro..cena za całość 2,8 k zł...w domu mam Ospel Efekt Metalic, 2,5 roku bez zarzutu, kolor się nie ściera, nie rysują się wszystko ok..w stosunku do Legranda cena 2-3 razy niższa:)

ja się przymierzam do ... 6 RJ-45 (podwójne), 5 głośnikowych pojedynczych...

1. Czemu podwójne RJ45? Ile masz doprowadzonych przewdów do każdego gniazda i jaki jest ich cel?

2. Czemu 5 poj. głośnikowych? Czyżby w drugim miejscu wychodziły przewody głośnikowe ze ściany? Ja "zwykle" proponuję 4 poj. głośnikowe i 2 podwójne.

...cena za całość 2,8 k zł...w stosunku do Legranda cena 2-3 razy niższa:)

A to ciekawe. Sam kupujesz czy ktoś Ci daje taki spory narzut? Gdybym nawet kupił legranda ze średniej półki jak Valena (i to sprzedał klientowi) to za nic nie mogę przekroczyć tej kwoty. A może ja mam takie rabaty? Już sam nie wiem.

to jest wstępna wycena na podstawie alledrogo..nie miałem innych źródeł, poprzednio kupowałem w hurtowni w Krakowie na Centralnej i rabaty były spore...więc to taka górna granica:)lepiej się miło rozczarować niż potem ma braknąć 100zł:)

Podwójne RJ 45 na ściankę RTV w salonie (TV+dekoder+odtwarzacz HDD), w sypialni też TV + dodatkowy odbiornik (HDD/dekoder)..w pokoju "średnim" przyszłościowo pod TV. kompa itd...generalnie skrętka kosztuje 1,5zł/mb więc czy położę 20m więcej czy mniej nie robi mi różnicy, a potem mogę czegoś nie przewidzieć:)

Co do głośnikowych to są w salonie pod głośniki od kina (system 5.1) jeszcze nie wiem czy będę je dawał czy poprostu wyprowadzę kabel ze ściany ale jak już wspominałem lepiej ograniczyć wydatki i niech mi zostanie 2k w kieszeni niż w hurtownie się obudzić, że nie mam jeszcze kasy na połowę niezbędnych rzeczy:)

Witam, niestety drogie firmy jeżeli chodzi o osprzęt dobny (łączniki , gniazdka) są przereklamowane . Wytrzymałość ta sama (chyba że ktoś wsadza do gniazdka 4kW) . Zajmuje się "tymi sprawami" od blisko 30 lat i zawsze twierdziłem i pozostane przy swoim zdaniu - osprzęt jest tylko kwestią gustu . U siebie zainstalowałem w każdym pomieszceniu innego producenta i inny kolor (dobrane zależnie od koloru i przeznaczenia pomieszcenia) zawsze można zmienić ;).

PS.Legrand jest brzydki ale, to tylko moje zdanie:p

Witam, niestety drogie firmy jeżeli chodzi o osprzęt dobny (łączniki , gniazdka) są przereklamowane . Wytrzymałość ta sama (chyba że ktoś wsadza do gniazdka 4kW) . Zajmuje się "tymi sprawami" od blisko 30 lat i zawsze twierdziłem i pozostane przy swoim zdaniu - osprzęt jest tylko kwestią gustu . U siebie zainstalowałem w każdym pomieszceniu innego producenta i inny kolor (dobrane zależnie od koloru i przeznaczenia pomieszcenia) zawsze można zmienić ;).

PS.Legrand jest brzydki ale, to tylko moje zdanie:p

Wygląd zewnętrzny to nie wszystko.

Są ludzie, którzy zwracają uwagę na estetykę wykonania, dopasowanie do reszty wyposażenia pomieszczeń i wreszcie do kultury pracy danego łącznika.

Niestety najtańsze wyroby mają w sobie coś plastikowego i trzeszczącego. I to irytuje.

Ostatnio wieszałem lampe sufitową w sypialni w którą wali się teraz głową przy przechodzeniu pod tą lampą. Jest to żyrandol szkłopodobny w sypialni. Kompletnie tam nie pasuje. Na moje sugestie że to nie pasuje w tym pomieszczeniu usłyszałem, że klientka zawsze marzyła o takiej lampie i chce to mieć. No więc ma.

Zajmujesz się tym 30 lat więc napewno widziałeś że jedni drzwi od WC zamykają na haczyk z drutu inni na zameczek Gerdy.... o gustach klientów się nie dyskutuje ;)

Wygląd zewnętrzny to nie wszystko.

Są ludzie, którzy zwracają uwagę na estetykę wykonania, dopasowanie do reszty wyposażenia pomieszczeń i wreszcie do kultury pracy danego łącznika.

Niestety najtańsze wyroby mają w sobie coś plastikowego i trzeszczącego. I to irytuje.

Zgadza się, wyjąłeś mi to z ust. Kultura pracy tańsze wyłączników jest kiepska, działają tak "miękko" to znaczy nie ma tego wyraźnego pstryku. Mi osobiście to bardzo przeszkadza.

Jeśli dla niektórych tutaj osób, podobno z kilkudziesięcioletnią praktyką, nie ma różnicy między łącznikiem bingo za 8,50 a legrandem za prawie 30 razem z ramką to chyba ludzie to kupujący są głupi. I jeden i drugi łącznik pewnie wytrzyma 10 lat, jednak ten pierwszy już po kilku będzie prawdopodobnie porysowany i może zżółknąć. Legrand zaoferuje ramkę z niklu, chromu, skóry, drewna etc.Oczywiście przytoczyłem całkowitą skrajność, ale nie uogólniałbym tego tematu. Dodam, że sam zamontuję chyba Duwi czy jakoś tak, bo mam na to fajny rabat. Jedynie w miejscach bardziej dopieszczanych pójdą EMC i coś ze szkła lub imitacją.