Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słowa poznane dzięki budowie domu

q-bis

Recommended Posts

Recydywiści? Moja ekipa taka bardziej salonowa - ą ę i ogólnie arystokracja. Całymi dniami świadczą sobie drobne uprzejmości a jak chce im się pić to Lifty walą z kubeczków... strasznie mnie to bawi.

O, my też mielismy salonowców :-) Jak raz powiedziałam do jednego z nich "Proszę pana" to drugi mi na to - "Dziecko, po takim panu to mój dziadek na konia wsiadał" :-)

Mnie najbardziej zapadła w pamieć wspominana już murłata i jeszcze fajermur :-)

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość elutek
Śtraby - zastrzały :o

prawde mówiąc ani jedno ani drugie nic mi nie mówi. Ależ ja jestem głupi, Boszzz

"Zastrzał - w medycynie (łac. panaritium) - rodzaj ropowicy, zapalenie ropne dłoniowej części ręki. Powstaje najczęściej w wyniku urazu i szerzy się przez ciągłość na okoliczne części kończyny."

wszystko jasne, walniesz się młotkiem na budowie i masz zastrzał, czyli śtrabę :) :wink:

Czy ktoś z Was wie co to "przepierki" ?

to moze ja na przykładzie:

Jemy obiad, mój dzieciak (jak zwykle) ufajda bluzke buraczkami z chrzanem, więc ja mu tą bluzkę zdejmuję idę z nia do łazienki, do miski nalewam wody i jakiegos detergentu do odplamiania (to wszystko czynności przygotowawcze- teraz czynnośc właściwa)- wkładam bluzkę do tej napelnionej miski, moczę ją lekko pocierając, szczególnie zaplamione miejsce.Wykonuję rękami ruchy posuwisto-zwrotne z pocieraniem warstw tkaniny, az do zniknięcia plamy, nastepnie wylewam wode z miski, napełniam ja ponownie , lecz tym razem samą wodą, zanurzam bluzkę w wodzie i wykonując niż chaotyczne ruchy w celu wypłukania detergentu. Czynności te powtarzam , do czasu,aż woda bedzie zupełnie czysta. Do ostatniego płukania dodaje plynu zmiekczajacego tkaniny.Ostatnia czynnościa jest porządne wykręcenie bluzeczki z wody i powieszenie jej na sznurze do suszenia prania.

Ot cala magia przepierki.

:D :D :D

Czy ktoś z Was wie co to "przepierki" ?

to moze ja na przykładzie:

Jemy obiad, mój dzieciak (jak zwykle) ufajda bluzke buraczkami z chrzanem, więc ja mu tą bluzkę zdejmuję idę z nia do łazienki, do miski nalewam wody i jakiegos detergentu do odplamiania (to wszystko czynności przygotowawcze- teraz czynnośc właściwa)- wkładam bluzkę do tej napelnionej miski, moczę ją lekko pocierając, szczególnie zaplamione miejsce.Wykonuję rękami ruchy posuwisto-zwrotne z pocieraniem warstw tkaniny, az do zniknięcia plamy, nastepnie wylewam wode z miski, napełniam ja ponownie , lecz tym razem samą wodą, zanurzam bluzkę w wodzie i wykonując niż chaotyczne ruchy w celu wypłukania detergentu. Czynności te powtarzam , do czasu,aż woda bedzie zupełnie czysta. Do ostatniego płukania dodaje plynu zmiekczajacego tkaniny.Ostatnia czynnościa jest porządne wykręcenie bluzeczki z wody i powieszenie jej na sznurze do suszenia prania.

Ot cala magia przepierki.

:D :D :D

To nie to, szukamy dalej :p

A moje ulubione słówko to- jętka :D

Nie wiem dlaczego. ale mnie się jętka zawsze kojarzyła z biologią. Oczami wyobraźni widzę jakieś zwierzątko, ale bardzo niewyraźnie.. :roll: :roll: