Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słowa poznane dzięki budowie domu

q-bis

Recommended Posts

I poszedł po holajzę. Albowiem z powodu kajli na iberlaufie trychter rzeczywiście był robiony na szoner, nie zaś krajcowany, i bez holajzy w żaden spoób nie udadłoby się zakrypować lochbajtla w celu udychtowania śtendra, aby rostrajbować ferszlus, który dlatego żle działa, że

droselklapę tandetnie zablindowano i teraz ryksztosuje.

Nic nie przebije Tuwima..

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A moje ulubione słówko to- jętka :D

Nie wiem dlaczego. ale mnie się jętka zawsze kojarzyła z biologią. Oczami wyobraźni widzę jakieś zwierzątko, ale bardzo niewyraźnie.. :roll: :roll:

Ewa, to z biologii to jątka - małe toto i żyje okropnie króciutko

a jętka to z dachem powinna się kojarzyć raczej :lol:

Pospolitymi owadami wodnymi są jętki (Ephemeroptera), spędzające ogromną część życia w wodzie, gdzie odbywa się ich rozwój. Spotykamy je latem nad brzegami rzek, stawów i innych zbiorników wodnych, lub w ciepłe wiosenne wieczory latające całymi gromadami wykonujące obłędny taniec wokół latarń ulicznych, w czasie którego następuje kopulacja, po czym samice składają w wodzie ogromną liczbę jaj. W potokach i stawach spotykamy je pod kamieniami lub swobodnie pływające między roślinami wodnymi, żywią się planktonem. Po dwudziestokrotnym linieniu, ostateczne stadium zwane nimfą, przeobraża się w dorosłą jętkę. Życie dorosłych osobników jest bardzo krótkie – od kilku godzin do kilku dni. W Polsce najpopularniejsza jest jętka pospolita (Ephemera vulgata), o długości ciała do 20 mm i dwukrotnie dłuższych niciach ogonowych. Skrzydełka ma ciemno żyłkowane i czarno nakrapiane. Postacie dorosłe pojawiają się na początku czerwca.

:lol: :lol: :lol:

Pospolitymi owadami wodnymi są jętki (Ephemeroptera), spędzające ogromną część życia w wodzie, gdzie odbywa się ich rozwój. Spotykamy je latem nad brzegami rzek, stawów i innych zbiorników wodnych, lub w ciepłe wiosenne wieczory latające całymi gromadami wykonujące obłędny taniec wokół latarń ulicznych, w czasie którego następuje kopulacja, po czym samice składają w wodzie ogromną liczbę jaj. W potokach i stawach spotykamy je pod kamieniami lub swobodnie pływające między roślinami wodnymi, żywią się planktonem. Po dwudziestokrotnym linieniu, ostateczne stadium zwane nimfą, przeobraża się w dorosłą jętkę. Życie dorosłych osobników jest bardzo krótkie – od kilku godzin do kilku dni. W Polsce najpopularniejsza jest jętka pospolita (Ephemera vulgata), o długości ciała do 20 mm i dwukrotnie dłuższych niciach ogonowych. Skrzydełka ma ciemno żyłkowane i czarno nakrapiane. Postacie dorosłe pojawiają się na początku czerwca.

:lol: :lol: :lol:

znaczy się w moich stronach źle na toto mówimy ... ale mamy na myśli to samo :lol: :lol: :lol:

Dla mnie np. kalenica ...- ilekroć kto wypowiadał to słowo -

chciałem ciągnąć dalej..."wróbel jest tam,wnet go chwycę" :lol: :lol:

Tak mi z dzieciństwa chyba zostało :roll:

A fonetycznie najbardziej przypadły mi do gustu : wulsta [No.1]

:o

kapinos [No.2]

sztucer - nijak mi nie pasuje :D

no i wspomniany wcześniej - rzygacz :lol:

Pozdr...

a kalfas regionalny?

albo waser-waga?

laga, wyrychtować fest i malta - mówi to coś????? :D

kalfas - taka "balia" do wyrabiania fest wyrychtowanej (dobrze przygotowanej) malty i zaprawy), a jak juz tynki np połozysz to se waserwagą poziom sprawdzisz , a lagą to se zamieszasz tą malte w kalfasie :D

dobrze moi poszło ??

he,he jakbyś nie mieszkała w regionie - to nigdy bys nie wiedziała :D

a tak - no cóż - kochana - zaliczone i 6-ka ze sprawdzianu :D

nie jestem ślązaczką :D - ekipa ze Śląska była, większość brałam na domysł, bo dogadać się z nimi to jakaś masakra.

• 2 weeks później...

ghost34...profda, profda....Ciebie pojmać niekiery to bida :wink: :lol:

ja nie godom :lol: - choć ze śląska ... ale zrozumieć- zrozumiem co do mnie godojom :D

No widzisz Duchu - profda - Daggulka też tak mówi :D