phans 27.11.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Czy ktoś w okresie letnim lub takim co nie korzysta z CO wyliczał ile m3 gazu (GZ50) na dobę wychodzi aby utrzymywać zadaną temp. w zasobniku np. 100l czy 150l ? (jaka temp, jaki zasobnik) Można by to tak zrobić. Sprawdzić stan licznika. Wyłączyć CO, włączyć grzanie zasobnika i następnie wyjechać z domu na kilka dni (wyłączyć cyrkulację o ile istnieje).Po powrocie sprawdzić zużycie gazu i uśrednić wartość na dobę? Interesuje mnie jakie są koszty utrzymywania w zasobniku określonej ilości wody o określonej temp. Może jakieś dane mają producenci takich zasobników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.11.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 jak się wyłączy CO to ten pomiar nie będzie idealny bo jednak straty z zasobnika przy temperaturze otoczenia będą inne dla temperatury 22 stopni i inne dla temperatury 15stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.11.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Straty będą proporcjonalne do róznicy temperatur między wodą a otoczeniem - czyli wystarczy znać temperaturę wody i otoczenia w momencie pomiaru, i da się wyliczyć straty dla innej temperatury otoczenia. Jeśli więc założymy, że wzór na straty będzie taki: E = k * (tw - to)gdzie:E - straty energii/ciepłak - stały współczynnik strat zasobnika zależny od jego konstrukcji (nieistotny, jak zaraz się okaże)tw - temperatura wodyto - temperatura otoczenia i w temperaturze otoczenia 'to1' i temperaturze wody 'tw' otrzymamy straty 'E1', to nasze 'k' będzie:k = E1 / (tw - to1) a więc w temperaturze otoczenia 'to2' będziemy mieli E2 = k * (tw - to2)i po wstawieniu wcześniej wyliczonego 'k' otrzymamy: E2 = E1 * (tw - to2) / (tw - to1)czyli nie zależy to od 'k' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.11.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Nie patrzyłam ile, ale wydawało mi się, że piec się za często włącza. Mam dwufunkcujny z 50 l zasobnikiem. Więc całe lato wyłączaliśmy piec na dzień, jak sobie rano nagrzał te 50 l to do wieczora była ciepła woda (choć nie gorąca). Potem na noc znowu wyłączyć i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts