Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe okna, brązowy dach - ktoś ma?

oleniek

Recommended Posts

Witam

Od dawna mi się marzył domek bialy (albo kremowy), z brązowymi oknami i drzwiami i brązowym dachem :D

ale tak coś zaczynamy liczyć pieniądze i dochodzić do wniosku że kolor to jest w naszej sytuacji "lekki luksusik" bo ciepła nie daje tylko dodatkowo kosztuje.

Nie umiem sobie wyobrazić gotowego domu z białymi oknami i brązowym dachem, a już jak połączyć białe okna i brązowe drzwi i bramę? Drzwi nie chcę białych :roll:

o dziwo widziałam kilka białych domków z białymi oknami i grafitowym dachem i grafitowymi drzwiami, ale z brązowym nie :D Przeglądam fotki elewacji, ale znalazłam 1 interesujące zdjęcie :-?

Może ktoś poratuje zdjęciami rzeczywistych domów ( bo rysunki w katalogach widziałam, chodzi mi o prawdziwe zdjęcia)

Ja bym nie łączyła białych okien z innymi kolorami drzwi i bramy... Uważam takie połączenie za nieporozumienie :-? Białe to białe, brąz to brąz. A dlaczego nie wstawisz okien pcv w okleinie? Bo chyba chodziło Ci, ze okna drewniane w brązie odpadają ze względu na wyższą cenę? Dobrze rozumiem?

Okna pcv w okleinie są droższe od białych. W moim przypadku była to kwota prawie 7 tys. zł. więc ze właśnie ze względów oszczędnościowych wybrałam białe pcv. I chociaż uważam że białe drzwi zewnętrzne są bardzo niepraktyczne nie pasowało mi do ogólnego wyglądu domu wstawiać brązowych. A dach mam kasztanowy, do tego ciemnobrązowe obróbki.

Okna pcv w okleinie są droższe od białych. W moim przypadku była to kwota prawie 7 tys.
No właśnie - u mnie pewno też tak będzie. Nawet jeśli okna będa jednostronnie brązowe.

I chociaż uważam że białe drzwi zewnętrzne są bardzo niepraktyczne nie pasowało mi do ogólnego wyglądu domu wstawiać brązowych
. Też tak myślę - białe niepraktyczne, a dwa kolory (biały okna, brązowy drzwi i brama) nijak nie pasują

A dach mam kasztanowy, do tego ciemnobrązowe obróbki
a wstawisz mi fotki?

Muszę zrobić aktualne bo ostatnio jakoś zaniedbałam dokumentację fotograficzną :oops: . Na razie nie mamy jeszcze elewacji tylko styro zaciągnięty klejem więc efekt wizualny jest raczej marny. Poniżej link na którym domek jeszcze w stanie surowym, ale z oknami i dachem. W oryginale dach jest ciemniejszy niż na fotce.Rynny są ciemnobrązowe (na zdjęciu jeszcze w ochronnej foli) http://foto.onet.pl/kop72,lks03wsgessg,gyh70,u.html#gyh71

Podobnie będzie u mnie - białe okna, dach kasztanowy. Wybrałam takie okna z pełną świadomością - podobają mi się białe i już. Uważam, że dodają domu świeżości i rozjaśniają całą bryłę. Do tego będzie biała brama a drzwi zbliżone do kasztanu. Myślę że będzie dobrze i nie uważam że to jakieś nieporozumienie. Ja wybrałam jednak białą podbitkę i białe parapety zewnętrzne. Myślę ,że jeszcze tynk nada naszym domkom odpowiedniego szlifu. :wink: Niestety zdjęć tego typu rozwiązań też nie znalazłam :-?

właśnie patrzę na domek (za oknem), który ma białe okna z białymi szprosami a dach ma brązowy - taki czekolada . Elewacje ma białą - no może siwą, i wygląda pięknie.

A i najważniejsze przy otworach okiennych i drzwiowych ma pomalowane na 10 cm elewacje w tym kolorze co dach.

Dodam że jestem wielkim fanem nowoczesnej architektury i nienawidzę szprosw i sztukateri - no ale jednak.

karolcia14m Myślę nad czymś w odcieniu róży herbacianej (2 odcienie), wokół okien mooooże takie otoczki - to się chyba nazywa bonie :oops: - niezbyt szerokie z marmolitu w kolorze kominów (prawie jak dach). Może nie jest to oryginalne rozwiązanie ale już widzę ten domek wśród pelargonii czy innych tam kwiatów... :lol: :lol: :lol: dodam, że okna mam ze szprosami a bonie to jeszcze otwarty temat - nie chciałabym napstrokacić :wink:

Cieszynianko

ten wątek przewałkowałam :lol: Chciałabym jednak zobaczyć nieco więcej. Wszędzie widzę domy z brązowymi oknami (pech? :wink: ) i takie mi się podobały. W bloku podobały mi się białe, więc jest szansa (dla moich finansów) że i w białym się zakocham, pod warunkiem że go zobaczę :D Dlatego wstawiajcie proszę fotki

Ech zazdroszczę, jak komuś się po prostu białe podoba i już :wink:

Merka - też tak sobie myślę, że to MOGŁOBY nie wyglądać źle jeśli drzwi i brama byłyby w tym samym kolorze co rynny i dach - brązowe. Ale wolałabym to zobaczyć. Dawaj zdjęcia :p

Mynia - pynia - spytaj PROSZĘ czy możesz cyknąć ten domek i wklej zdjęcia :D :D :D :D

iwcia - z niecierpliwością czekam na efekt końcowy

beti - białe brudzi się tak samo jak ciemne, ale bardziej widać :wink: Tak jak i na białych/czarnych spodniach :lol: w czarnych, po budowie, po wkopywaniu drzewek itp idę do sklepu i po przetrzepaniu "za dużo nie widać" :lol:

Ooo ja też przebieram już nogami na te efekty... no cóż jeszcze chwilę poczekam :cry: :cry: Walczymy teraz z instalacjami. A swoją drogą czy nie opatrzyły się Wam już te okna w kolorze złoty dąb i takież bramy? Plaga jakaś czy jak? :p W wielu damach pasuje to jak pięść do nosa - no ale o gustach sie nie dyskutuje :wink: Wracając do tematu tynku - widziałam realizację w dwóch odcieniach mięty - takiej raczej delikatnej - i muszę przyznać, że nieźle wyglądało.Pozdrawiam

Z ciekawych połączeń białych okien z ciemnym dachem i ciemną elewacją, niestety zdjęcia są słabej jakości, bo robione wieczorem,dla mnie ideał elewacji i osobiście przymierzam się do czegoś podobnego:

http://img222.imageshack.us/img222/1598/dsc9946qb7.th.jpghttp://img222.imageshack.us/images/thpix.gif

http://img45.imageshack.us/img45/9075/dsc9960ds0.th.jpg