Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dach na starym domu

aniedziela

Recommended Posts

Witam grono forumowiczów.

Jestem nowy na tym forum, a to za sprawą decyzji o wymianie dachu na damku jednorodzinnym, ktory otrzymałem po dziadkach. Dostałem wstępny plan dachu od architekta i chciałbym zapytać jaki byłby koszt takiej inwestycji. Dach ma około 220m2 i chciałbym go pokryć blachodachówką. Czy ktoś mógłby w wolnej chwili i z własnego doświadczenia przedstawić koszt tego dachu? Ja niestety nie mam bladego pojęcia, a w niedziele mam wizyty kilku wykonawców i chciałbym wiedzieć ile mniej więcej by to kosztowało. Mieszkam w woj. śląskim niedaleko Rybnika.

Link do skanu projektu dachu:

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/TOIQrVHtkMN8AEGsZe1pag

aniedziela napisał:
Witam grono forumowiczów.

Jestem nowy na tym forum, a to za sprawą decyzji o wymianie dachu na damku jednorodzinnym, ktory otrzymałem po dziadkach. Dostałem wstępny plan dachu od architekta i chciałbym zapytać jaki byłby koszt takiej inwestycji. Dach ma około 220m2 i chciałbym go pokryć blachodachówką. Czy ktoś mógłby w wolnej chwili i z własnego doświadczenia przedstawić koszt tego dachu? Ja niestety nie mam bladego pojęcia, a w niedziele mam wizyty kilku wykonawców i chciałbym wiedzieć ile mniej więcej by to kosztowało. Mieszkam w woj. śląskim niedaleko Rybnika.

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/TOIQrVHtkMN8AEGsZe1pag

Z grubsza koszt może wynieść od 30000zł do 200000zł. Za mało danych.

No niestety sam raczej nic nie zrobie :-( wszystko ekipa

Plan prac (tylko dachu):

- rozbiórka starego pokrycia i całej wieźby

- nowa wieźba

- nowe pokrycie

- wszystkie obróbki (z blachy i rynny)

Jeśli chodzi o reszte prac budowlanych to oczywiście podmurówka (o jakieś 20cm), wieniec, komin, wylewki, a nad częścą gdzie jest mniejszy dach muszę wykonać dodatkowy strop (lekki) i wymurować nowe mury - teraz jest tam siano, a ma być jadlnia, kuchnia i pokój dzienny.

Dodatkowe firmy będą robić instalacje elektryczną, wymiane CO i kanalizacja (nowa).

Cała reszta czyli wykończenia wnętrz to już będę robił sam z rodziną.

Postaram się jeszcze jutro dodać fotki obecnego stanu i jak ma wyglądać po remoncie :-)