leon28 27.11.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 mam pytanie czy moglby wypowiedziec sie ktos, kto ukladal/uklada plytki podlogowe. mamy do ulozenia plytki podlogowe - dosc spore - wymiary 60x60, na ogrzewaniu podlogowym. czy jest jakis specjalny sposob ich kladzenia? chodzi o np. stosowanie/niestosowanie techniki zwanej grzebieniem itd. na co trzeba zwracac uwage przy ich kladzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 27.11.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Mam gres polerowany 60x30, kładłem sam, na ogół na grzebień, najważniejszą rzeczą jest elestyczny klej. Teraz jest drugi sezon grzania i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 27.11.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 mam pytanie czy moglby wypowiedziec sie ktos, kto ukladal/uklada plytki podlogowe. mamy do ulozenia plytki podlogowe - dosc spore - wymiary 60x60, na ogrzewaniu podlogowym. czy jest jakis specjalny sposob ich kladzenia? chodzi o np. stosowanie/niestosowanie techniki zwanej grzebieniem itd. na co trzeba zwracac uwage przy ich kladzeniu? Sam nie kładłem ale dokładnie widziałem Grzebień na posadzkę i grzebień na płytkę od dołu.Ważna jest powierzchnia styku no i super klej.U mnie Weber-Terranova. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 U nas 45x45 cm, też na grzebień. Klej Kerrakol Flex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 29.11.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 u mnie płytka 45x45, klej Atlas Plus (chyba "Plus", specjalny do podłogówki). Czasem z pieca leci bezpośrednio 60 stopni C i nic się nie dzieje...Kładzione na grzebień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 . Czasem z pieca leci bezpośrednio 60 stopni C i nic się nie dzieje... Kładzione na grzebień... Co masz na myśli-podajesz 60 stopni na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 29.11.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 . Czasem z pieca leci bezpośrednio 60 stopni C i nic się nie dzieje... Kładzione na grzebień... Co masz na myśli-podajesz 60 stopni na podłogówkę? tak, zdarza się czasem i tak.... Wszystko przebiega bezboleśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 tak, zdarza się czasem i tak.... Wszystko przebiega bezboleśnie... Co ty robisz z tym ciepłem-mieszkasz bez okien? Masz coś skopane. Ja podaję 27-30 stopni i mam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 29.11.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 tak, zdarza się czasem i tak.... Wszystko przebiega bezboleśnie... Co ty robisz z tym ciepłem-mieszkasz bez okien? Masz coś skopane. Ja podaję 27-30 stopni i mam gorąco. ogrzewanie u mnie jest regulowane sterownikiem pokojowym, a dzięki temu że podloga ma dużą bezwladność to mogę krótko a intensywnie zasilić grzejniki i podlogówkę gorącą wodą z kotla... Jak grzejniki trochę przestygną to wtedy cieplo zaczyna oddawac podloga która nagrzala się po 2-3 godzinach zasilania gorącą woda... Pompka obiegowa odlącza wtedy obieg wody, a podloga zaczyna oddawac masę ciepła.... I zamiast grzać 24h na dobę, grzeję sobie tylko popoludniami, mniej więcej 16:00 - 20:00. I jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 ogrzewanie u mnie jest regulowane sterownikiem pokojowym, a dzięki temu że podloga ma dużą bezwladność to mogę krótko a intensywnie zasilić grzejniki i podlogówkę gorącą wodą z kotla... Jak grzejniki trochę przestygną to wtedy cieplo zaczyna oddawac podloga która nagrzala się po 2-3 godzinach zasilania gorącą woda... Pompka obiegowa odlącza wtedy obieg wody, a podloga zaczyna oddawac masę ciepła.... I zamiast grzać 24h na dobę, grzeję sobie tylko popoludniami, mniej więcej 16:00 - 20:00. I jest super. Kozak jesteś. Twoja instalacja przeczy wszelkim obowiązującym zasadom.Ale co z tego że nagrzejesz 16-20 jak w nocy trzeba właśnie obniżyć temp w środku. Co to za piec co grzeje 4 h dziennie-chyba nie na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek54 29.11.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Terakotę powinno się układać zawsze używając grzebienia o rozmiarze zębów maksimum 10 mmm. Smaruje się tylko równomiernie podłogę, a krzyżyki wtyka się w spoiny te, wokół których są już płytki. Jeżeli podłoga jest w "przyzwoitym" poziomie można używać grzebieni 8 mm, a nawet 6, co jest istotne przy ogrzewaniu podłogowym i jego stracie ciepła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Terakotę powinno się układać zawsze używając grzebienia o rozmiarze zębów maksimum 10 mmm. Smaruje się tylko równomiernie podłogę, a krzyżyki wtyka się w spoiny te, wokół których są już płytki. Jeżeli podłoga jest w "przyzwoitym" poziomie można używać grzebieni 8 mm, a nawet 6, co jest istotne przy ogrzewaniu podłogowym i jego stracie ciepła. Pozdrawiam. Nie do końca. Tak sie układa normalnie.Dla podłogówki powinno być inaczej. W celu zapewnienia jak nawiekszej powierzchni styku na linii posadzka-płytka(wyeliminowanie ze spodu powietrza ) powinno się używać grzebienia na posadzkę i na płytkę od dołu i kłaść by grzebienie były pod kątem prostym.Wtedy dobrze się wszystko wtopi i ograniczy powietrze pod płytką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 30.11.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Kozak jesteś. Twoja instalacja przeczy wszelkim obowiązującym zasadom.Ale co z tego że nagrzejesz 16-20 jak w nocy trzeba właśnie obniżyć temp w środku. Co to za piec co grzeje 4 h dziennie-chyba nie na paliwo stałe? dzięki, że uważasz mnie za "kozaka", biorę to jako komplement Piec jest na ekogroszek, nie wiem czemu się tak dziwisz.... A że instalacja przeczy wszelkim "obowiązującym zasadom"... A co to za zasady... Mam wielu znajomych którzy użytkują swoje CO w taki sposób jak ja, niektórzy już po ładnych kilka lat i wszyscy są zadowoleni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 dzięki, że uważasz mnie za "kozaka", biorę to jako komplement Piec jest na ekogroszek, nie wiem czemu się tak dziwisz.... A że instalacja przeczy wszelkim "obowiązującym zasadom"... A co to za zasady... Mam wielu znajomych którzy użytkują swoje CO w taki sposób jak ja, niektórzy już po ładnych kilka lat i wszyscy są zadowoleni... Przeważnie na paliwo stałe pali się w sposób ciągły. A jak śpisz w tej nachajcowanej chałupie-w takiej temp idzie wykorkować w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 30.11.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Nie do końca. Tak sie układa normalnie.Dla podłogówki powinno być inaczej. W celu zapewnienia jak nawiekszej powierzchni styku na linii posadzka-płytka(wyeliminowanie ze spodu powietrza ) powinno się używać grzebienia na posadzkę i na płytkę od dołu i kłaść by grzebienie były pod kątem prostym.Wtedy dobrze się wszystko wtopi i ograniczy powietrze pod płytką.[/ quote] zgadza się. No to paca w dłoń, po 100 gram na głowę i poooojechali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 30.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 zgadza się. No to paca w dłoń, po 100 gram na głowę i poooojechali Bez 100-lepiej kawa dla kopa.Po 100 mogą się grzebienie pomylić i weźmie do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 30.11.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 dzięki, że uważasz mnie za "kozaka", biorę to jako komplement Piec jest na ekogroszek, nie wiem czemu się tak dziwisz.... A że instalacja przeczy wszelkim "obowiązującym zasadom"... A co to za zasady... Mam wielu znajomych którzy użytkują swoje CO w taki sposób jak ja, niektórzy już po ładnych kilka lat i wszyscy są zadowoleni... Przeważnie na paliwo stałe pali się w sposób ciągły. A jak śpisz w tej nachajcowanej chałupie-w takiej temp idzie wykorkować w nocy. @klimaw, w piecu pali się w sposób ciągły, tzn. piec cały czas trzyma temp. 62 stopni C (w trybie podtrzymania..), w razie potrzeby ogrzewa CWU, a kiedy programator mu każe to puszcza pompką gorącą wodę w obieg po grzejnikach i podłogówce. Proste i logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 01.12.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 @klimaw, w piecu pali się w sposób ciągły, tzn. piec cały czas trzyma temp. 62 stopni C (w trybie podtrzymania..), w razie potrzeby ogrzewa CWU, a kiedy programator mu każe to puszcza pompką gorącą wodę w obieg po grzejnikach i podłogówce. Proste i logiczne No teraz kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 01.12.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 @klimaw, w piecu pali się w sposób ciągły, tzn. piec cały czas trzyma temp. 62 stopni C (w trybie podtrzymania..), w razie potrzeby ogrzewa CWU, a kiedy programator mu każe to puszcza pompką gorącą wodę w obieg po grzejnikach i podłogówce. Proste i logiczne No teraz kumam no i git ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian 2008 02.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 mam pytanie czy moglby wypowiedziec sie ktos, kto ukladal/uklada plytki podlogowe. mamy do ulozenia plytki podlogowe - dosc spore - wymiary 60x60, na ogrzewaniu podlogowym. czy jest jakis specjalny sposob ich kladzenia? chodzi o np. stosowanie/niestosowanie techniki zwanej grzebieniem itd. na co trzeba zwracac uwage przy ich kladzeniu? klej musi być elastyczny a podłoże wyrównane tak aby można było kłaść na grzebień inie musi być to Atlas czy Kerakoll albo Weber PRZEDE WSZYSTKIM MUSI BYĆ ELASTYCZNY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts