Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jedna KW - dwie działki

daszum

Recommended Posts

Od wczoraj jestem właścicielką nieruchomości zapisanej w jednej księdze wieczystej składającej się z 2 działek rolnych:A pow.11a i B pow.26a. Działki są położone jedna za drugą, oddziela je rów melioracyjny. Mają one szer.16m.

Wystąpiłam już wcześniej o wz dla działki A, która jest położona przy drodze asfaltowej i ma dostęp do wszystkich mediów ,sąsiada obok i decyzja pozytywna jest w trakcie uzgodnień.Teraz wystąpiłam o wz dla działki B wskazując dojazd przez działkę A, czyli byłaby to druga linia zabudowy. Z informacji uzyskanych wcześniej w gminie wynika, że decyzja powinna byc pozytywna.

I teraz moje pytanie - czy będę mogła te działki w terenie faktycznie wydzielic bo teraz nie ma graniczników z obu stron przy rowie ( są tylko 4 na rogach całej nieruchomości), ustanowic dla kazdej z nich odrębną KW i sprzedac jedną z nich ustanawiając dojazd do działki B przez ustanowienie służebności na działce A.

Czy taka droga moze miec szer.3m?[/b]

jeśli w księdze wieczystej cała nieruchomość, którą kupiłaś widnieje pod dwoma numerami działek, to fizycznie działki te już zostały kiedyś wydzielone. Powinno być to uwidocznione w ewidencji gruntów - mapa ewidencyjna i wypis z rejestru gruntów. Oparłbym się tutaj bardziej na tym co widnieje w ewidencji niż w KW, bo włąściciele gruntów często zaniedbują KW.

Można założyć osobną księgę dla drugiej działki występując do sądu z wnioskiem o odłączenie - to możesz załatwić na etapie sprzedaży notarialnej

Można ustanowić słuzebność - wręcz trzeba - wpisując ją do KW

Co do dojazdu

zgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 15 czerwca 2002)

Rozdział 2

Dojścia i dojazdy

§ 14.

1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

Zatem 3 metrowy dojazd powinien być wystarczajacy

pozdrawiam