daszum 27.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Od wczoraj jestem właścicielką nieruchomości zapisanej w jednej księdze wieczystej składającej się z 2 działek rolnych:A pow.11a i B pow.26a. Działki są położone jedna za drugą, oddziela je rów melioracyjny. Mają one szer.16m.Wystąpiłam już wcześniej o wz dla działki A, która jest położona przy drodze asfaltowej i ma dostęp do wszystkich mediów ,sąsiada obok i decyzja pozytywna jest w trakcie uzgodnień.Teraz wystąpiłam o wz dla działki B wskazując dojazd przez działkę A, czyli byłaby to druga linia zabudowy. Z informacji uzyskanych wcześniej w gminie wynika, że decyzja powinna byc pozytywna.I teraz moje pytanie - czy będę mogła te działki w terenie faktycznie wydzielic bo teraz nie ma graniczników z obu stron przy rowie ( są tylko 4 na rogach całej nieruchomości), ustanowic dla kazdej z nich odrębną KW i sprzedac jedną z nich ustanawiając dojazd do działki B przez ustanowienie służebności na działce A. Czy taka droga moze miec szer.3m?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 27.11.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 jeśli w księdze wieczystej cała nieruchomość, którą kupiłaś widnieje pod dwoma numerami działek, to fizycznie działki te już zostały kiedyś wydzielone. Powinno być to uwidocznione w ewidencji gruntów - mapa ewidencyjna i wypis z rejestru gruntów. Oparłbym się tutaj bardziej na tym co widnieje w ewidencji niż w KW, bo włąściciele gruntów często zaniedbują KW. Można założyć osobną księgę dla drugiej działki występując do sądu z wnioskiem o odłączenie - to możesz załatwić na etapie sprzedaży notarialnejMożna ustanowić słuzebność - wręcz trzeba - wpisując ją do KWCo do dojazduzgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 15 czerwca 2002)Rozdział 2Dojścia i dojazdy§ 14.1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.Zatem 3 metrowy dojazd powinien być wystarczajacy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 27.11.2008 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dzięki za szybką odpowiedź. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 potwierdzam powyższe.Sam kupowałem tak swoją działkę. W oryginalnej KW były wpisane 2 działki. W momencie sprzedaży pierwszej w akcie notarialnym był zapis, aby drugą wydzielić z KW i utworzyć dla niej oddzielną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts