Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż wolnostojący

Irma

Recommended Posts

Na wstępie informuję, że korzystałam z wyszukiwarki, ale mnie zawiodła.

wrzuciłam też ten post na listę płac, ale odpowiedziała jedna osoba, bardzo jej za to dziękuje

może tutaj lepiej mi pojdzie

Poradzcie: budować garaż wolnostojący metodą tradycyjną czy kupić metalowy ocieplony , taki jak te: http://www.piotr.com.pl/ocieplenia.html

dostałam ofertę na blaszak tynkowany z ociepleniem wymiary 6x8,5 dach dwuspadowy do tego muszę zrobić jakiś fundament cena bez fundamentu to około 33tyś. czy to się opłaca? Czy jakbym zatrudniła ekipę to zapłacę mniej? Chodzi mi o jak najtanszy garaż z pomieszczeniem gospodarczym o podobnych wymiarach jak ten blaszak.

Może ktoś ostatnio budował garaż wolnostojący i może służyć pomocą...

będę wdzięczna za jakieś informacje.

Może niezupełnie na temat, ale ja akurat wolę garaż przy domu (i taki buduję), natomiast na węgiel, narzędzia ogrodnicze itp. wybudujemy oddzielny murowany budynek gospodarczy.

Wracając do Twojego pytania, to chyba wolałabym garaż z cegły. Fakt, droższy, ale ładniejszy i można go stylistycznie dopasować do domu (dach, elewacja). Poza tym jest z pewnością trwalszy.

Wkopujesz i wbetonowujesz 2 słupki betonowe 2 metry od siebie. Słupki mają frezy (wycięcia), w które wsuwasz po kolejy plyty betonowe, o wymiarach 2 metry długość, 50 cm wysokość. Kładziesz 1 płytę, na nią kolejną, i kolejną, i ostatnią - czwartą. I masz ścianę 2 metry na 2 metry.

Ilość kolejnych ścian oczywiście jest dowolna.

Chyba prościej nie można :D

• 7 months później...

Podniosę wątek bo mnie zaintrygował.

Pomysł z elementami betonowymi (jak mniemam ogrodzeniowymi) niezły - ale jak wygląda kwestia wytrzymałości takiej konstrukcji z dachem i stabilności tak postawionych ścian (słupek wkopany i zamocowany na 80cm - ok, alei takie płoty betonowe potrafią "pływać", co z narożnikami i ich ew. rozjazdami). Płyty betonowe (ogrodzeniowe) oraz słupki nie są raczej przystosowane do przenoszenia obciążeń, jak ze związaniem poszczególnych połaci ścian i narożników tak postawionego "budynku"? Teoretycznie sprawę rozwiązałby chyba lany wieniec... ale to już chyba za dużo na "prostą" konstrukcję.

Swoją drogą - ma ktoś doświadczenia odnośnie tego jak otynkować (z zewnątrz) "blaszak"? Bo rozumiem, że po położeniu siatki i zaciągnięciu jej klejem (czy inną masą) to już jak każde inne tynkowanie - pytanie tylko jak ową siatkę zamocować :)

Prosto i tanio. Domu z tego nie zbudujesz, garaż czy pom. gospodarcze jest OK.

Mój mały garaż to trzy ściany betonowe połączone z przodu kątownikiem, w którym są drzwi na prostych zawiasach. Dach z blachy falistej przykręconej do poprzeczek drewnianych.

Stoi bardzo stabilnie i nie ma prawa się ruszyć. Owszem, niektóre pojedyncze płyty mają luz w jarzmie przęsła. Gdzie mi to przeszkadzało, powierciełem i skręciłem ze sobą.

Kolega ma dużo większą budę, zrobił na górze konstrukcję z solidnych profili metalowych przykręconych do przęseł, na to blacha.

http://www.studiosiedem.com.pl/index.php/gadzety-reklamowe

Edytowane przez zendar

Witam,

Właśnie buduję samodzielnie garaż wolnostojący o powierzchni 35m2 (4,8x7,3). Pozostało mi otynkowanie i wylanie posadzki.

Dach dwuspadowy (tangens=1/2) kryty blachodachówką, ściany beton komórkowy 18cm grube, Brama segmnentowa 3mx2,25, drzwi boczne i 3 okna z odzysku.

Moje koszty przy pracy własnej zamkną się kwotą 12 tys. zł.

Towary z dolnych półek (okazje itp)

Bloczki BK (szare) - 280szt (18x24x59cm) - 1900zł

Klej - 6 worków - 120zł

Blachodachówka - 70m2 - 1890zł

Obróbki blacharskie - 600zł

Folia rolka 75m2 ok. 120zł

Więźba około 1,5m3 (krokwie 5x14x350cm co 120cm, łaty 4x6cm, kontrlaty 2x5cm, szalunkek na wieniec itd.) - 1100zł

Podbitka świerkowa - 26m2 - 600zł

Brama - 2450zł

Drzwi zewnętrzne - 500zł

Cement w sumie ponad 2 tony - 900zł

Zbrojenie wieńca - 200zł

Farba do podbitki - 150zł

Gwożdzie, wkręty, lampy , przewody itp. - kilkaset zł.

Najbardziej czasochłonne są prace wymagające drabiny. Montaż podbitki (5-6dni), bramy segmentowej (3-4 dni), instalacji elektrycznej itp.

Wbrew pozorom murowanie z BK to tylko jedna dniówka (tutaj zatrudniłem murarza). Zmontowanie więźby dwa dni, pokrycie blachą 1/2 dniówki.

Sporadycznie miałem kogoś do pomocy.

Wysłany: Pią, 17 Lipiec 2009 13:25 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Witam,

Właśnie buduję samodzielnie garaż wolnostojący o powierzchni 35m2 (4,8x7,3). Pozostało mi otynkowanie i wylanie posadzki.

Dach dwuspadowy (tangens=1/2) kryty blachodachówką, ściany beton komórkowy 18cm grube, Brama segmnentowa 3mx2,25, drzwi boczne i 3 okna z odzysku...

Napisz jak zrobiłeś fundamenty.Jak zamontowałaś napęd bramy?

Korzystałeś z projektu typowego czy indywidualnego?Aha,jeszcze jedno, jakie nadproże zastosowałeś nad bramą.

Gratuluję postu.Konkretny, chciałoby się aby było takich jak najwięcej na forum.Pozdrawiam.

Projekt własny. Takie budowle na zgłoszenie (działka siedliskowa) nie potrzebują projektu. Fundament wykopałem na 50-60cm (mam garaz na piaskowej górce niewysadzinowej, więc tyle wystarczy) na szerokość 18-20cm (wybierałem szufelką, żeby nie wyszło za szeroko). To zalałem starym ludowym sposobem beton+kamień polny. Następnie mały szalunek 12cm wysoki i w to podmurówka z samego betonu. Nadproża (wieniec) w szalunku traconym z desek. Nadproża deski podwójne na wys 24cm, na murze pojedyńczo na 12cm. Zbrojenie drutem fi 12, nad bramą 4 druty, nad oknami 2, reszta 1 drut. Z tym drutem zakotwione płaskowniki do umocownia krokwi (własny patent). Brama bez napędu, otwierana ręcznie. ryglowana na zasuwę od środka.

Mogę przesłać na priv rysunki i zdjęcia, ale to w przyszłym tygodniu.

Konkretnie.

Nie powiem, koszty, które podajecie powalają. Chyba jednak zostanę przy garażu blaszanym (5mx5m, bo: 25m2, długość max 5,5m, wys max 3m - takie ograniczenia mam u siebie żeby na zgłoszenie to zrobić i móc postawić blisko granicy działki).

Najpierw wylewka betonowa (podłoga) 15 cm grubości zbrojona siatką (zostało trochę po budowie domu) w narożnikach i połowie długości - słupy ~30x30 głębokie na 60cm... wszystko zalane zamówionym betonem z gruchy (4m3), wystawione tylko kotwy do przymocowania części nadziemnej.

Koszty szacuję na poziomie 4000zł (1000 zł za beton, reszta na część nadziemną z montażem - wersja najprostsza ma się rozumieć :) ). Co z tego wszystkiego wyjdzie się okaże :)

I niestety po raz kolejny muszę szukać kompromisu między estetyką, funkcjonalnością, finansami i tym co mogę/potrafię zrobić sam :(