Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile świetlówek do garażu

Kordian

Recommended Posts

Mam garaż 20 m kw. w prostokącie 3,7 x 5,3, wysokość 3,20. Kupiełm do jego oswietlenia 4 oprawy świetlówkowe ( nie rastrowe) z kloszem mlecznym na świetlówki T8 60 cm 18W. Każda oprawa na 2 świetlówki czyli łącznie 8 takich świetlówek.4 oprawy symetrycznie rozmieszczone w garażu. Czy to wystarczy żeby było wystarczajaco jasno żeby coś robić w komfortowych warunkach oświetlenia. Po zsumowaniu to raptem 144W ale wiem że chodzi bardziej o jasność niż moc. A więc to wystarczające oświetlenie czy nie? Nie chciałbym sie rozczarować po założeniu lamp tym bardziej, ze nie mozna będzie wówczas ich zwrócić.

Ja mam 2 x 15W na jednej ścianie i centralną nieświetlówkę 100W. Dodatkowo refletorek100W zapalany czujnikiem IR, tylko na krótkie wejście/przejście przez garaż (nie muszę wówczas zapalać całości). Nad stołem warsztatowym starą lampkę biurkową, a do dodatkowych robótek halogen na podstawce.

Wszystko zależy co chcesz robić w tym garażu, do renowacji starego samochodu-weterana, lub malowania kopii Mony-Lisy dużo światła. Aby sprawdzić olej i zmienić dywaniki w obecnie używanym wystarczy to co masz ;)

do wkładania kluczyka - wystarczy, do dłuższej pracy - nie.

Tyle, że kto teraz pracuje dłużej w garazu...

Poza tym do dłuższej pracy lepsza byłaby lampa przenośna i to z zarówką, bo nie nalezy zapominać, że świetlówki dają efekt stroboskopowy i niektóre obracające się częsci wydają się stojące. No i lampą ruchomą możemy oswietlić dokłasdnie to miejsce które nas interesuje.

W garażu oprócz oświetlenia sufitowego warto zamontować również lampy na ścianach, i to niezbyt wysoko, tak 160-180 cm od podłogi. Jeśli to co już masz uzupełnisz taką samą ilością na ścianach, będziesz miał jasno do pracy przy aucie.

popieram. ja tak nie mam (bo nie mam garazu) ale widziałem i tak gościom robiłem. jest wygodnie i widno.

Chciałbym np. wygodnie posprzątać samochód bez zakładania latarki na głowę :wink:
to do tego oświetlenie masz totalnie do bani :(

Zobaczysz czy ptaszek narobił ci na dach a peta na wycieraczce nie zauważysz

patent we światłem na wysokości cirka metr od podłogi jest dobry ale.... ale dostosowywać oświetlenie do odkurzania wnętrza? Później będziesz się dziwił dlaczego rachunki za prąd sa wysokie hi hi hi

Jeśli ma to być miejsce gdzie postawisz samochód i masz sobie guza nie nabić wychodząc z niego w mej ocenie i tak już dużo światła będzie ale by cokolwiek przy nim dłubać rozświetlanie całego garażu nie ma sensu - lepiej po jednym gniazdku na ścianach po obu stronach auta by lampkę sobie włączyć :) i doświetlić miejsca gdzie coś akurat robisz

A najlepiej walnąć sobie jeden kryształowy żyrandol na środku i kinkiety po bokach :lol: - ale to będzie szpan ;)

Witam

Przeprowadziłem obliczenia dla tego garażu i wyszlo mi średnie natężenie świetlenia 77lx. Do obliczeń wrzuciłem oprawę FBS430/218. Zgodnie z normami to za mało. Jeżeli chcesz cos w tym garażu dłubać to powinienieś mieć min 200lx, jeżeli ma to być regularny warsztat pracy to min 500lx, minimum dla ciągów komunikacyjnychi korytarzy to 150lx.

Wnioski

Na pewno nie będziesz miał komfortowych warunków do dłubania, ale do samochodu trafisz. Jeżeli już masz instalacje to zmień oprawy na oprawy ze świetlówkami 1x36W np(TBS006/136), a jeżeli jeszcze nie masz zrobionej elektryki to zastosuj 3 oprawy ze świetlówkami 2x36W np(TBS230/236), a bedziesz miał powyżej 300lx i komfort pracy.

To nie ma być miejsce pracy. Typowy garaż w którym chciałbym co najwyżej posprzątać samochód. Nie zamierzam go w nim naprawiać.

Reasumując z postów wynika że trochę słabe to oswietlenie.

A gdyby tak wrzucić 4 oprawy rastrowe po 4 świetlówki 18W?

Rastry nadają się do takiego pomieszczenia. Mój elektryk jest zdecydowanym przeciwnikiem takich opraw. I co tu robić :roll:

elektryk ma rację. Rastry to ... badziewie delikatnie mówiąc.

nie przejmuj się tak. Te 4 oprawy przy białych ścianach mogą zostać. Daj tylko po kilka gniazdek na ścianach, aby podłączać lampę przenośną, albo dodatkowe oprawy na ścianach jak już pisano.

elektryk ma rację. Rastry to ... badziewie delikatnie mówiąc.

nie przejmuj się tak. Te 4 oprawy przy białych ścianach mogą zostać. Daj tylko po kilka gniazdek na ścianach, aby podłączać lampę przenośną, albo dodatkowe oprawy na ścianach jak już pisano.

Dokładnie. Miałem rastry w pomieszczeniu warsztatu w piwnicy - wyrzuciłem, bo dają światło tylko w dół. Po bokach ciemno. Natomiast w garażu na długości 7 m mam 3 plafony na ścianach bocznych i nie zamierzam tego zmieniać - jest OK.

Pozdrawiam.

Mam garaż 3x5, a w nim 4 oprawy świetlówkowe, każda 2x18W na wysokości około 2m nad posadzką (2szt na jednej stronie i 2 na drugiej). Światła jest dość (jak dla mnie), a do sprzątania w samochodzie i tak używam dodatkowo lampki przenośnej. Samochód sprząta się raz na jakiś czas, więc po co wywalać kasę na dodatkowe doświetlenie. Za te dodatkowe W-aty bedzie trza płacić.