dydek 27.11.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 WitajcieZdenerwowałem się dzisiaj mocno. Byłem w PIINB zgłosić zakończenie budowy domu. Myślałem, ze mam wszystkie dokumenty. Ale nie - biurwa zażądała:- zaświadczenia o przynależności kierownika budowy do izby inżynierów...- kopii decyzji pozwolenia na budowę obecnej i sprzed zmiany- kopii pierwszej strony dziennika- świadectwa kwalifikacji elektryka, który zrobił zerowanie do tego w dzienniku kierownik jak wpisywał daty to zaczynal wpis w danym roku w taki sposób np 21.02.2006 i potem kolejny wpis datował 31.04 bez dopisywania roku. W 2007 robił znowu pełny wpis i następne skrócone. Biurwa kazał podopisywać wszędzie rok.. Ręce opadają - czy to jest już szykanowanie??Dopiero teraz spojrzałem w prawo budowlane:"Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego inwestor jest obowiązany dołączyć: * oryginał dziennika budowy, * oświadczenie kierownika budowy: 1. o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, 2. o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu; * oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania; * protokoły badań i sprawdzeń; * inwentaryzację geodezyjną powykonawczą; * potwierdzenie, zgodnie z przepisami odrębnymi, odbioru wykonanych przyłączy (art. 57 ust. 1 Prawa budowlanego)."Miałem wszystko oprócz protokołu odbioru przyłaczy wod-kan.Ale mam umowę na odbiór ścieków i dostawę wody. Musiałem pokazać umowy na wodę, ścieki, śmieci, energię elektryczną. Po co?? Wkurzony jestem i sie zastanawiam czy iść na udry z nią... Mógłbym chyba wysłać dokumenty pocztą za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. i liczyć 21 dni od daty na zwrotce. Gdyby był problem z brakiem dokumentów musiałaby wysłać pismo i wydać decyzje z podstawą prawną. Mam dosyć "widzimisia" urzędasów i biurw!!W zeszłym roku nie chcieli przyjąć zgłoszenia rozpoczęcia robót bez oryginału pozwolenia na budowę! jak mówię że jest w urzędzie to się głupio uśmiechają.a sami to wydali...Napiszcie czy mieliście podobne sprawy i czy warto się handryczyć. Bo kontroli domków chyba nie robią raczej, chociaż koleżanka mnie straszyła żeby nie mieszkać wcześniej, pracuje w urzędzie wojewódzkim i mówiła ze dużo mandatów mają od PIIB za użytkowanie bez pozwolenia. a mandaty słone są ponoć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.11.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 gra nie jest warta świeczki. Jeśli stać Cię na marnowanie czasu to możesz sie pobawić w pisemka itp. Ale pani i tak wie swoje "no bo tak" A jak zezłoscisz panią to faktycznie moze nawet jakichś kolegów pofatyguje na Twoją budowę. I po co ? Mnie kiedyś inspektor podczas kontroli, gdy zawiadomiłem 3 organy o zakończeniu budowy (zgodnie z nowelizacją PB) zamiast 4 powiedział niecenzuralnie co myśli o prawie budowlanym i stwierdził ze oni nadal chcą 4. Ale skoro zawiadomiłem 3 no to niech tak już będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dydek 05.12.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dzwoniłem jeszcze raz do powiatowego odpowiedź na pytanie po co umowy: "bo tak, musimy sprawdzić czy pan nie wyrzuca może śmieci do lasu... to w naszym urzędzie taki przepis jest" ręce opadają. w wojewódzkim powiedzieli, ze to bezprawne w wojewódzkim powiedzieli, ze jak chcę przyspieszyć to mogę dać xero pozwolenia na budowę. a po co przyspieszać? po 21 dniach nie ma odpowiedzi to się wprowadzam i już. świadectwa kwalifikacji niby powinienem dać. ale przecież czy jak mi mechanik robi przegląd okresowy to nie biorę od niego uprawnień na wypadek gdyby policja mnie zatrzymała. nonsens, zwłaszcza, że jeśli chodzi o uprawnienia budowlane to jest internetowa baza i można sprawdzić czy ktoś opłaca składkę czy nie. muszę tylko z energetyki protokół odbioru przyłącza wydębić jakoś i idę chyba na wojnę z urzędniczką. Powiedziała, że niekompletnej dokumentacji nie przyjmie. To powiedziałem, ze pocztą wyślę. A ona mi na to że mnie wezwie do uzupełnienia dokumentacji - ciekawe co wpisze jako podstawę prawną Czy ktoś się orientuje co w przypadku gdy miałem w pozwoleniu studnię kopaną i zbiornik bezodpływowy a mam teraz przyłącze wodociągowe i kanalizacyjne? Protokoły są tylko cz to trzeba było zgłosić w urzędzie czy też automatycznie po wybudowaniu wodociągu mam obowiązek się przyłączyć? mam to na mapie wszystko naniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokkey 05.12.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam Myślę że wojna z PINB to duże słowo ,nie mniej jest słuszna. Proszę pamiętać o bezkarności tej instytucji, ponieważ robią co chcą. Radzę zwrócić sie o poradę do fachowca !!! To tylko kwestia kiedy zechcesz sie wprowadzić , w 2008r, czy 2009r, czy 2010r - Brak skutecznej odpowiedzialności urzędniczej za podejmowane decyzji prowadzą << KOWALSKIEGO >> do takich patowych sytuacji. Powodzenia w walce rokkey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 05.12.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 nie masz obowiązku przyłączać się do wodociagu i kanalizacji "automatycznie" jeśli tego obowiazku nie nakłada na Ciebie miejscowy plan (jesli jest)Co do zgłoszenia zakończenia - zakładam, ze masz wszystkie protokoły odbiorowe i inwentaryzację uwzględniającą nowe media. Moim zdaniem należałoby nanieśc te zmiany jeszcze w projekcie (w końcu nie robisz studni ani szamba), opisać i z kompletem dokumentów złożyć do zgłoszenia zakończenia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 05.01.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Właśnie wydrukowałem formularz zawiadomienia o zakończeniu budowy ze strony powiatu wołomińskiego i gały mi na wierzch wyszły. W porównaniu z formularzem sprzed pół roku jest tak na oko drugie tyle wymaganych dokumentów do załączenia. Podobno ma być zmniejszana biurokracja i usuwane zbędne przepisy Co to jest protokół odbioru wewnętrznej instalacji wod.-kan. i c.o., jak ma wyglądać i jakie są te "stosowne uprawnienia", które ma posiadać osoba władna podpisać taki protokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts