Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podloga na stryszku nad poddaszem uzytkowym

korjak11

Recommended Posts

Witam wszystkich,

prosze o opinie Wasza: z czego zrobic podloge na stryszku ( zamierzamy tam zamocowac rekuperator ) . Stryszek nad poddaszem uzytkowym, dosyc wysoki. Chodzi mi o to czy plyta OSB 25mm grubosci wystarczy czy tez moze dac cos innego? Oczywiscie pod plyta bedzie izolacja welna mineralna .

Pozdrawiam i czekam na Wasze rady

Krzysztof z Gdyni :lol:

jaki rozstaw belek?

przejrzyj archiwum

Rozstaw tradycyjny 86 cm.

Przy okazji: mam na wiezbie polozona membrane Tyvek. Czy pasy poziome ( zachodzace oczywiscie na siebie 15cm ) musza koniecznie byc polaczone tasma, aby byly szczelne?

Pozdrawiam

Krzysztof

Twoja tradycja nie ma nic do rzeczy. Jednak dla rozstawu 86cm płyta 25mm wystarczy.

Co do membrany to chyba oczywiste jest, że aby połączenie było szczelne to musi być sklejone taśmą. Czy jednak musi być to w ten sposób szczelne? Nie wydaje mi się.

Witam wszystkich,

prosze o opinie Wasza: z czego zrobic podloge na stryszku ( zamierzamy tam zamocowac rekuperator ) . Stryszek nad poddaszem uzytkowym, dosyc wysoki. Chodzi mi o to czy plyta OSB 25mm grubosci wystarczy czy tez moze dac cos innego? Oczywiscie pod plyta bedzie izolacja welna mineralna .

Pozdrawiam i czekam na Wasze rady

Krzysztof z Gdyni :lol:

Ja mam normalne deski. Bo taniej niż OSB, a po drugie wełna poniżej ma gdzie oddychać (więcej szczelin niż przy pokryciu OSB), bo przecież od dołu ma folię paroszczelną.