Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroprzepuszczalna

kkasper

Recommended Posts

Chciałbym ocieplić poddasze. Dach pokryty jest dachówką ceramiczną a pod nią znajduje się folia niskoparaprzepuszczalna. Z racji że jest to niewielka powierzchnia to chciałbym położyć folię wysokoparaprzepuszczalną od środka tak aby pod wełnę nie trzeba było wykonywać dodatkowej szczeliny. Sek w tym że nie wiem czy wycinać tą starą folię czy też ją pozostawić? Proszę o poradę

A ja przy okazji tematu zapytam o taśmę paroszczelną do okien.

Jest jakieś chyb a włókno z klejem do którego przyklejony jest sciągany gładki papier.

Z drugiej strony jest taki inny papier w krostki ktory bardzo latwo odchodzi od tego włókna które jest między tymi właśnie papierkamii i odchodzi tak że zrywam jakby włoski między tym papierkiem a tym włóknem.

Nie wiem czy top wlókno ma być przyklejane z tym papierkiem w krostki czy oba papierki zrywać, kurde nie wiem jak to wytłomaczyć, rozumiecie mnie :)?

pzdr

A ja przy okazji tematu zapytam o taśmę paroszczelną do okien.

Jest jakieś chyb a włókno z klejem do którego przyklejony jest sciągany gładki papier.

Z drugiej strony jest taki inny papier w krostki ktory bardzo latwo odchodzi od tego włókna które jest między tymi właśnie papierkamii i odchodzi tak że zrywam jakby włoski między tym papierkiem a tym włóknem.

Nie wiem czy top wlókno ma być przyklejane z tym papierkiem w krostki czy oba papierki zrywać, kurde nie wiem jak to wytłomaczyć, rozumiecie mnie :)?

pzdr

zapewne chodzi o dwustronna tasme do klejenia membran :) zrywa sie oba "papierki", wewnetrzna czesc jest podobna w strukturze do membrany i lepi sie z obu stron.

Własnie nie jest obustronnie klejąca.

Ta strona od ktorej odchodzi ten papierek w krostki jakby miała taki kożuszek (wloski)- zrywam to i zostaje jednostronnie klejące od strony papierka gładkiego przeźroczyste jakby jakieś włókno właśnie.

pzdr

jesli wytniesz obecna folie to udostepnisz wodzie na penetracje krokwi. pozostaw "stara" obecna folie i zrob szczeline, mozesz dodatkowo zabezpieczyc welne umieszczajac miedzy szczelina a welna folie wysoko paroprzepuszczalna.

ale ja myślałem wykonać w ten sposób, że wycinam strą folię tak że jeszcze owinę nia krokwie, a później od środka nowa folia.

Gdybym zdecydował się na szczelinę to jak powinna być ona duża ?

I jeszcze jedno pytanie: w tym pomieszczeniu znajduje się ściana szczytowa z desek, nie ma tam możliwości wystawienia ściany murowanej, dodatkowo chcę umieścić tam okno. Jak najlepiej ocieplić tę ścianę i czego użyć? Ściana ta musi być chyba ocieplona od wewnątrz i zewnątrz.