Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szalunki wewnatrz law czy moga zostac

kulca

Recommended Posts

Zaloze nowy watek bo musze szybko wiedziec co robic:

szalunki law byly robione z plyt OSB, pomiedzy plyte a beton jest wlozone 10cm styroopianu i folia,

czy te plyty moga zostac wewn fundamentow, tzn na wewn bokach law pomiedzy ziemia a styropianem, czy lepiej je wyciagnac stamtad?

Wykonawca zaczal juz ubijac i wyrownywac grunt pod plyte zelbetowa ktrora bedzie lana na 10cm styropianu, a te plyty OSB zostaly

Zaloze nowy watek bo musze szybko wiedziec co robic:

szalunki law byly robione z plyt OSB, pomiedzy plyte a beton jest wlozone 10cm styroopianu i folia,

czy te plyty moga zostac wewn fundamentow, tzn na wewn bokach law pomiedzy ziemia a styropianem, czy lepiej je wyciagnac stamtad?

Wykonawca zaczal juz ubijac i wyrownywac grunt pod plyte zelbetowa ktrora bedzie lana na 10cm styropianu, a te plyty OSB zostaly

chyba się przydadzą dla jasności wątku RYSUNKI :o

zresztą sam nie wiem chyba muszę zrobić trzeci

natchniony tym wątkiem?

a z czego są płyty OSB?

wszystko co organiczne bedzie gniło i stanowiło bazę grzyba.

Styropian jak wkladali do szalunku to przybijali go gwozdziami do tych plyt, i teraz jak zaczna je wyciagac to moze sie styropian troche poszarpac, juz sam nie wiem, fakt ze kasy troche w tym jest (jakies 3000), boje sie tylko ze to material organiczny, ulegnie rozkladowi i cos bedzie musialo zastapic jego miejsce, a tym czyms bedzie piasek ktory sie nieznacznie obsunie, a dodatkowo grzyb.

czy te plyty moga zostac wewn fundamentow, tzn na wewn bokach law pomiedzy ziemia a styropianem,

Po co ocieplałeś ławy ? :o Pytam zupełnie serio.

OSB wyciągnij.

robie plyte zelbetowa, moje lawy sa troszke plytsze, a celem jest uzyskanie jak nabardziej energooszczednego domu, stad ocieplilem te lawy aby mi sciany jak najmniej ciepla z domu zabieraly, a szalunek robil plytami OSB bo teren mam pochyly i wyszlo okolo 1m nad grunt z jednej strony powierzchnia zero domu

robie plyte zelbetowa, moje lawy sa troszke plytsze, a celem jest uzyskanie jak nabardziej energooszczednego domu, stad ocieplilem te lawy aby mi sciany jak najmniej ciepla z domu zabieraly, a szalunek robil plytami OSB bo teren mam pochyly i wyszlo okolo 1m nad grunt z jednej strony powierzchnia zero domu

Piszesz o ławach fundamentowych czy o ścianach fundamentowych ?