Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak ocieplać ??????????????

(krokwie 18, folia wysokoparopszepuszczalna Braas divoroll, więc bez dylatacji) - chce dać 18 cm toprock i 5 cm superrocka między profile, ale nie wiem, czy ocieplać cały dach - do kalenicy - czy tylko do wysokości sufitów i potem pomiędzy sufitem a podloga na stryszku. poczatkowo chciałem calą powierzchnię dachu ocipelić toprockiem 18, a potem jeszcze pod podłogą i pomiędzy sufitem tak samo. Pokoje dodatkowo 5 cm Superrorcka.

Boję sie jednak, że "zakiszę" ten dom i wilgoć nie bedzie miała ujścia, chociaż mam na strychu wstawionych 6 dachówek z takimi wylotami wentylacyjnymi.

Proszę bardziej doświadczonych inwestorów o radę, jak mam ocieplić to poddasze.........

Pilne, ponieważ chcę kupić już materiał !!!!!!!!!

Z góry dziekuję wszystkim :D

Docieplasz tylko to co styka się z pokojami na poddaszu, czyli skosy do sufitu i sam sufit. Co do "kiszenia" od środka dajesz paroizolację na skosach, więc nie ma problemu - ja zwykle radzę inwestorom, żeby w pomieszczeniach "mokrych" czyli np. łazience dawali też paroizolację na suficie, w pokojach nie musi jej być jeśli masz wentylowany stryszek nad poddaszem, a powinien być wentylowany szczeliną w kalenicy.

nie jestem inwestorem.

koszt zapewne bedzie jednakowy jesli wykonasz izolacje miedzy krokwiami po kalenice a dodatkowe ocieplenie polozysz jedynie na skosach i suficie.

Można i tak, tylko po co przez cały okres grzewczy ogrzewać niepotrzebnie kubaturę stryszku, a do tego sprowadzi się zaizolowanie między krokwiami do kalenicy. Dla mnie to nie jest dobry pomysł - powtarzam - izolacja w skosach do sufitu oraz na suficie.

padlo stwierdzenie, ze nad poddaszem bedzie stryszek, jesli nie bedzie to, tak izolowac skosy i sufit.

Racja - nie wyraziłem się precyzyjnie, pisząc "stryszek" chodziło mi bardziej o określenie miejsca, niż funkcji.

A to wszystko już było po kilka razy na forum.....

Zbytnio szanuje swój czas, by go trawic na czytaniu tego forum i tych samych informacji "po kilka razy" :D

Wszystkim , którzy udzielają rzetelnej rady dziękuję.

Dobrze Ci radzi mietek79!!! Tylko tak. My mamy parterówkę z poddaszem nieużytkowym i tylko ocieplenie daliśmy między jętki. Dach jest nieocieplony. Folię paroizolacyjną daliśmy tylko w łazienkach. Jeśli zdarzy się jakiś przeciek to lepiej jeśli będzie widoczny na suficie, niż gdyby woda miałaby się zbierać w wełnie( a Ty nieświadom byś był tego :evil: ). A tak poza tym to może zadzwonić do doradcy z firmy Rokwool? :wink:
A to wszystko już było po kilka razy na forum.....

Zbytnio szanuje swój czas, by go trawic na czytaniu tego forum i tych samych informacji "po kilka razy" :D

Wszystkim , którzy udzielają rzetelnej rady dziękuję.

Tylko patrząc na to z drugiej strony nie szanujesz czasu ludzi, którzy muszą pisać podobne posty po raz kolejny ;)
...patrząc na to z trzeciej strony tylko dzięki temu że ciężko jest wyszukać informacji to forum żyje! ...przez tyle lat na tym forum już wszystko było i to po parę razy! A tak można po raz kolejny coś napisać...
Nigdy więcej rockwoola!

Usiłowałem to ułożyć na skosach. Tragedia!

Oddałem i wziąłem Isovera.

...a ja wolę jednak Rockwoola... twardsza, lepiej się ją układa, gryzie jak cztery isovery - niestety :evil:

Nigdy więcej rockwoola!

...a ja wolę jednak Rockwoola... twardsza, lepiej się ją układa, gryzie jak cztery isovery - niestety :evil:

Nie żebym się upierał bo może to sprawa indywidualnych odczuć, ale teoretycznie (i dla mnie w praktyce) wełna skalna więcej się kurzy, ale zdecydowanie mniej kłuje (gryzie) od szklanej.

Nigdy więcej rockwoola!

A może rozwiniesz swoje zastrzeżenia do Rockwoola? Bo ja też go wolę jak Rom-Kon
  • 1 month później...

Witam,

trochę już pewnie "przeterminowane" ale odpowiem:

- współczynnik przewodzenia ciepła gorszy - to był główny powód

- rozrywa się,

- kruszy

- sypie w oczy i nie tylko

Miałem do czynienia z Knaufem, Isoverem, Ursą i Rockwoolem. Każdy w rolce nie płytach. Wybrałem jak napisałem.

Wypowiedziałem swoją subiektywną ocenę.

To wolny kraj.

Ja lubię turbodiesla pod maską i Isovera na poddaszu. Szanuję wybory innych.

Pozdrawiam

Ja jak ocieplałem poddasze akurat co do wełny rockwool nie miałem żadnych zastrzeżeni wiadomo że pyli ale nie bardziej niż inne i układa się ja znacznie szybciej i lepiej niż isovera. Natomiast do wełny isover miałem duże zastrzeżenia wełna nie trzymała swoich parametrów już gdzieś w jakimś wątku to pisałem jak rozwijałem rolkę to na początku miała normalna grubość, a pod koniec już była rzadsza i cieńsza. Jednak mamy wybór i każdy kupuje jaka uważna dla siebie za lepszą.

ja mam również Rockwool i ociepliłem 15 między krokwiami i 5 między stelaże, skosy do samego szczytu i potem równiez sufit na podaszu, zostało mi parę metrów więc położyłem luzem na suficie poddasza, także w niektórych miejscach jest około 40 cm, nie narzekam.

Sąsiad ma również 4-spadowy dach i ocieplił tylko sufity na poddaszy bez skosów ponad sufitem, w zimie z jego szczytu dachu szybciej topnieje śnieg niż z mojego. Nie wiem czy to ma związek z tym, ale może więcej ciepła mu przechodzi przez dach.

ja mam również Rockwool i ociepliłem 15 między krokwiami i 5 między stelaże, skosy do samego szczytu i potem równiez sufit na podaszu, zostało mi parę metrów więc położyłem luzem na suficie poddasza, także w niektórych miejscach jest około 40 cm, nie narzekam.

Sąsiad ma również 4-spadowy dach i ocieplił tylko sufity na poddaszy bez skosów ponad sufitem, w zimie z jego szczytu dachu szybciej topnieje śnieg niż z mojego. Nie wiem czy to ma związek z tym, ale może więcej ciepła mu przechodzi przez dach.

Jak to mawia mój serdeczny kolega:

"W naszych warunkach klimatycznych każdy kłak upchany na strychu i skosach kiedys się zwróci."

Ja mam jeszcze inne porównanie przy tej samej grubości ocieplenia u mnie na dachu leży snieg a u znajomego już nie.

Dlaczego?

Ja robiłem sam, a on miał do tego "fachowców".

Jak mu wytykałem, że tu czy tam odwalaja lipę to mówił, że przecież przed położeniem płyt to wszystko poprawią.

Poprawili.

Pozdrawiam

dachówkę/blachodachówkę macie identyczną? konstrukcję dachu, pochylenie równiez? jak i położenie budynku względem stron świata?

Nie w tym rzecz.

Ja po prostu widziałem tę robotę. Dziury od membrany do stelaży, braki wełny w narożnikach lukarn, niedokładnie podocinane "trójkąty" - po prostu papraki.

Ale na świadectwie energetycznym pewnie mu wyjdzie tak samo jak i mi, albo nawet lepiej :wink:

Dobranoc

ok, zapytałem, bo ja mam np. taką sytuację, że jeden mój sąsiad ma na dachu eternit, drugi obok budynek gospodarczy kryty papą a ja mam nową blachodachówkę, i zgadnij kto nie ma śniegu na dachu? :wink: