belfego 27.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jak ocieplać ?????????????? (krokwie 18, folia wysokoparopszepuszczalna Braas divoroll, więc bez dylatacji) - chce dać 18 cm toprock i 5 cm superrocka między profile, ale nie wiem, czy ocieplać cały dach - do kalenicy - czy tylko do wysokości sufitów i potem pomiędzy sufitem a podloga na stryszku. poczatkowo chciałem calą powierzchnię dachu ocipelić toprockiem 18, a potem jeszcze pod podłogą i pomiędzy sufitem tak samo. Pokoje dodatkowo 5 cm Superrorcka. Boję sie jednak, że "zakiszę" ten dom i wilgoć nie bedzie miała ujścia, chociaż mam na strychu wstawionych 6 dachówek z takimi wylotami wentylacyjnymi. Proszę bardziej doświadczonych inwestorów o radę, jak mam ocieplić to poddasze......... Pilne, ponieważ chcę kupić już materiał !!!!!!!!! Z góry dziekuję wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek79 27.11.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Docieplasz tylko to co styka się z pokojami na poddaszu, czyli skosy do sufitu i sam sufit. Co do "kiszenia" od środka dajesz paroizolację na skosach, więc nie ma problemu - ja zwykle radzę inwestorom, żeby w pomieszczeniach "mokrych" czyli np. łazience dawali też paroizolację na suficie, w pokojach nie musi jej być jeśli masz wentylowany stryszek nad poddaszem, a powinien być wentylowany szczeliną w kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek79 27.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 nie jestem inwestorem. koszt zapewne bedzie jednakowy jesli wykonasz izolacje miedzy krokwiami po kalenice a dodatkowe ocieplenie polozysz jedynie na skosach i suficie. Można i tak, tylko po co przez cały okres grzewczy ogrzewać niepotrzebnie kubaturę stryszku, a do tego sprowadzi się zaizolowanie między krokwiami do kalenicy. Dla mnie to nie jest dobry pomysł - powtarzam - izolacja w skosach do sufitu oraz na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek79 27.11.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 padlo stwierdzenie, ze nad poddaszem bedzie stryszek, jesli nie bedzie to, tak izolowac skosy i sufit. Racja - nie wyraziłem się precyzyjnie, pisząc "stryszek" chodziło mi bardziej o określenie miejsca, niż funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 A to wszystko już było po kilka razy na forum..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 28.11.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 A to wszystko już było po kilka razy na forum..... Zbytnio szanuje swój czas, by go trawic na czytaniu tego forum i tych samych informacji "po kilka razy" Wszystkim , którzy udzielają rzetelnej rady dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 28.11.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Dobrze Ci radzi mietek79!!! Tylko tak. My mamy parterówkę z poddaszem nieużytkowym i tylko ocieplenie daliśmy między jętki. Dach jest nieocieplony. Folię paroizolacyjną daliśmy tylko w łazienkach. Jeśli zdarzy się jakiś przeciek to lepiej jeśli będzie widoczny na suficie, niż gdyby woda miałaby się zbierać w wełnie( a Ty nieświadom byś był tego ). A tak poza tym to może zadzwonić do doradcy z firmy Rokwool? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.11.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 A to wszystko już było po kilka razy na forum..... Zbytnio szanuje swój czas, by go trawic na czytaniu tego forum i tych samych informacji "po kilka razy" Wszystkim , którzy udzielają rzetelnej rady dziękuję.Tylko patrząc na to z drugiej strony nie szanujesz czasu ludzi, którzy muszą pisać podobne posty po raz kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 ...patrząc na to z trzeciej strony tylko dzięki temu że ciężko jest wyszukać informacji to forum żyje! ...przez tyle lat na tym forum już wszystko było i to po parę razy! A tak można po raz kolejny coś napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 01.12.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Nigdy więcej rockwoola!Usiłowałem to ułożyć na skosach. Tragedia!Oddałem i wziąłem Isovera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.12.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Nigdy więcej rockwoola! Usiłowałem to ułożyć na skosach. Tragedia! Oddałem i wziąłem Isovera. ...a ja wolę jednak Rockwoola... twardsza, lepiej się ją układa, gryzie jak cztery isovery - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.12.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Nigdy więcej rockwoola! Usiłowałem to ułożyć na skosach. Tragedia! Oddałem i wziąłem Isovera. ...a ja wolę jednak Rockwoola... twardsza, lepiej się ją układa, gryzie jak cztery isovery - niestety Nie żebym się upierał bo może to sprawa indywidualnych odczuć, ale teoretycznie (i dla mnie w praktyce) wełna skalna więcej się kurzy, ale zdecydowanie mniej kłuje (gryzie) od szklanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.12.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Nigdy więcej rockwoola! Usiłowałem to ułożyć na skosach. Tragedia! Oddałem i wziąłem Isovera.A może rozwiniesz swoje zastrzeżenia do Rockwoola? Bo ja też go wolę jak Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.01.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam,trochę już pewnie "przeterminowane" ale odpowiem:- współczynnik przewodzenia ciepła gorszy - to był główny powód - rozrywa się, - kruszy- sypie w oczy i nie tylkoMiałem do czynienia z Knaufem, Isoverem, Ursą i Rockwoolem. Każdy w rolce nie płytach. Wybrałem jak napisałem. Wypowiedziałem swoją subiektywną ocenę.To wolny kraj.Ja lubię turbodiesla pod maską i Isovera na poddaszu. Szanuję wybory innych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ja jak ocieplałem poddasze akurat co do wełny rockwool nie miałem żadnych zastrzeżeni wiadomo że pyli ale nie bardziej niż inne i układa się ja znacznie szybciej i lepiej niż isovera. Natomiast do wełny isover miałem duże zastrzeżenia wełna nie trzymała swoich parametrów już gdzieś w jakimś wątku to pisałem jak rozwijałem rolkę to na początku miała normalna grubość, a pod koniec już była rzadsza i cieńsza. Jednak mamy wybór i każdy kupuje jaka uważna dla siebie za lepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 08.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ja mam również Rockwool i ociepliłem 15 między krokwiami i 5 między stelaże, skosy do samego szczytu i potem równiez sufit na podaszu, zostało mi parę metrów więc położyłem luzem na suficie poddasza, także w niektórych miejscach jest około 40 cm, nie narzekam. Sąsiad ma również 4-spadowy dach i ocieplił tylko sufity na poddaszy bez skosów ponad sufitem, w zimie z jego szczytu dachu szybciej topnieje śnieg niż z mojego. Nie wiem czy to ma związek z tym, ale może więcej ciepła mu przechodzi przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.01.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ja mam również Rockwool i ociepliłem 15 między krokwiami i 5 między stelaże, skosy do samego szczytu i potem równiez sufit na podaszu, zostało mi parę metrów więc położyłem luzem na suficie poddasza, także w niektórych miejscach jest około 40 cm, nie narzekam. Sąsiad ma również 4-spadowy dach i ocieplił tylko sufity na poddaszy bez skosów ponad sufitem, w zimie z jego szczytu dachu szybciej topnieje śnieg niż z mojego. Nie wiem czy to ma związek z tym, ale może więcej ciepła mu przechodzi przez dach. Jak to mawia mój serdeczny kolega: "W naszych warunkach klimatycznych każdy kłak upchany na strychu i skosach kiedys się zwróci." Ja mam jeszcze inne porównanie przy tej samej grubości ocieplenia u mnie na dachu leży snieg a u znajomego już nie. Dlaczego? Ja robiłem sam, a on miał do tego "fachowców". Jak mu wytykałem, że tu czy tam odwalaja lipę to mówił, że przecież przed położeniem płyt to wszystko poprawią. Poprawili. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.01.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 dachówkę/blachodachówkę macie identyczną? konstrukcję dachu, pochylenie równiez? jak i położenie budynku względem stron świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 dachówkę/blachodachówkę macie identyczną? konstrukcję dachu, pochylenie równiez? jak i położenie budynku względem stron świata? Nie w tym rzecz. Ja po prostu widziałem tę robotę. Dziury od membrany do stelaży, braki wełny w narożnikach lukarn, niedokładnie podocinane "trójkąty" - po prostu papraki. Ale na świadectwie energetycznym pewnie mu wyjdzie tak samo jak i mi, albo nawet lepiej Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 08.01.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ok, zapytałem, bo ja mam np. taką sytuację, że jeden mój sąsiad ma na dachu eternit, drugi obok budynek gospodarczy kryty papą a ja mam nową blachodachówkę, i zgadnij kto nie ma śniegu na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts