ciapek33 28.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam, mam nowy dom postawiony ściany 25cm ocieplony 10 cm styro i miesiąc temu położyli mi tynki gipsowe maszynowo. Do dnia dzisiejszego wychodzi z nich woda kropelkami i mam pytanie, czy jak przyjdzie np 10 stopni mrozu to mi to popęka ? Za 2 tygodnie będę robił wylewki mixokretem i się zastanawiam czy sobie nie odpóścićPoradźcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 28.11.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam, mam nowy dom postawiony ściany 25cm ocieplony 10 cm styro i miesiąc temu położyli mi tynki gipsowe maszynowo. Do dnia dzisiejszego wychodzi z nich woda kropelkami i mam pytanie, czy jak przyjdzie np 10 stopni mrozu to mi to popęka ? Za 2 tygodnie będę robił wylewki mixokretem i się zastanawiam czy sobie nie odpóścić Poradźcie proszę Tynki ( zresztą wszystkie mokre prace ) powinieneś robic przed ociepleniem.Teraz masz termos z ogromną wilgotnością w środku. Wypożycz dmuchawę na prąd i delikatnie ( nie za szybko ) i z niezawysoką temperaturą podsusz to wszystko. Poddasze też ocieplone wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 28.11.2008 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Poddasze nie jest ocieplone, i w takie dni jak dziś mam pootwierane okna i robię przeciągi, ale na tym forum doczytałem się że tynki można robić po ociepleniu domu i ładnie się załatwiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 przeczytałeś 1 post, że można i 100, że nie można po tym wysnułeś z tego wniosek że jednak można... hmmm są też tacy forumowicze i oczywiście szanujemy ich... BTW - przeciągi na suszenie tynków też nie są wskazane - choć przy tych temperaturach być może są dopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też robiłam tynki jak już miałam ocieplenie i elewacje zewnętrzną. Też nie mam ocieplonego poddasza, jedyna różnica to że ja kompletnie nie wietzrzyłam bo nie było mnie na budowe w ciągu tygodnia.Obecnie prawie 2 miesiące od położena tynki są suche. Wylewki robiłam 3 tygodnie temu i też już podeschły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 28.11.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Ja robiłem tynki zaraz po ociepleniu i nie miałem żadnych kłopotów z tego powodu, tylko że to były cementowo wapienne na zacierce kwarcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.11.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Powiem lepiej, nigdy na budowie nie miałam sytuacji żeby okna były zaparowane, w powietrzu było czuć wilgoć, ściany "płakały" ale wszystko ładnie wychodziło dachem i przerwami pod bramą garażową i drzwiami zewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia22 28.11.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Nie wiem czy popęka, ale u nas było to samo i mąż wypożyczył osuszarkę, świetna sprawa , po kolei wszystkie pomieszczenia osuszaliśmy i efekt rewelacyjny. Przedtem na drzwiach zewętrznych aż skraplała się woda, teraz jest wszystko jak należ y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 28.11.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 U mnie tylko ściany działowe na klatce schodowej są mokre TYLKO. A reszta bardzo ładnie robi się biała i nie wiem czy jest sens obawiać się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.11.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 przeczytałeś 1 post, że można robić tynki po ociepleniu i 100, że nie można po tym wysnułeś z tego wniosek że jednak można... hmmm są też tacy forumowicze i oczywiście szanujemy ich... Ho, ho, ho... Czyli mamy rozumieć, że według pierwka posiadacze domów w technologi ściany trójwarstwowej są skazani na domy bez tynków..??? O mój Boże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 28.11.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam!Chyba nie musisz się martwić.Ja robiłem tynki na początku jesieni jak dom był ocieplony i poddasze w wełnie -tzn. nie było sufitów z KG na poddaszu użytkowym, ale było ocieplone wełną całe poddasze (między krokwiami) i suszenie wyglądało następująco:- brak progu w drzwiach wejściowych (szpara około 5cm wys)- bramy garażowe tak samo szpara (brak wylewek)- w salonie stała "koza" w której paliło się jak tylko ktoś był na budowie- uchylony na 1/3 wyłaz dachowy dla kominiarzaJak się napaliło w kozie to całe ciepełko leciało sobie do góry i z wilgocią uchodziło przez wyłaz dachowy.Po zrobieniu wylewek przez tydzień -codziennie- jeździłem na budowę rozpalić w kozie.Dzisiaj mam już wygładzone i pomalowane ściany i nic nie pęka.Aha w 1 pokoju na dole faktycznie dość długo były wilgotne narożniki pokoju (strona północna, najdalszy kąt), ale załatwiłem tę sprawę w ten sposób, że wstawiłem do tego pokoju grzejnik na propan i na NAJMNIEJSZYM płomieniu sobie działał (butla wystarczała na 5 dni ciągłej pracy) i w 2 tygodnie pokój był OK. pozdrawiamPiotr W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciapek33 28.11.2008 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 No i super, tak przeczuwałem że jeszcze nic straconego a ja jeszcze nie mam wełny.Wielkie wielkie dzięki za odpowiedzi. Szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.11.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 przeczytałeś 1 post, że można i 100, że nie można po tym wysnułeś z tego wniosek że jednak można... hmmm są też tacy forumowicze i oczywiście szanujemy ich... zapraszam na moje budowy do obejrzenia tynków, gdzie na kilku budynkach były robione tynki po elewacji, zero problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 krótkie pytanie... lepiej tynkować przed ociepleniem czy po, ze względu na późniejsze pozbycie sie wilgoci z domu? Dziękuję... nie mam więcej pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 krótka odpowiedźnie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Z całym szacunkiem, pozwolę sobie mieć zgoła odmienne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.11.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Z całym szacunkiem, pozwolę sobie mieć zgoła odmienne zdanie To jest publiczne forum - każdy może miec własne zdanie - nie po to Wałęsa wyskakał nam wolność wypowiedzi żebyśmy teraz się mieli ograniczać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 z całym szacunkiem - miej je, choćby błędnerozumiem, że należysz do zwolenników oddychania ściannie mam więcej uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.11.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 z całym szacunkiem - miej je, choćby błędne rozumiem, że należysz do zwolenników oddychania ścian nie mam więcej uwag Mitycznego oddychania scian - dodam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.11.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 rozumiem, że należysz do zwolenników oddychania ścian nie mam więcej uwag znowu pudło... ale wilgoć z mokrych tynków łatwiej wydostanie się przez ścianę nieocieploną styropianem - "nie bądź Pan głąb - praw fizyki Pan nie zmienisz" pomijam tu oczywiście używanie metod zaradczych, jak już się mleko rozleje, czyli osuszaczy...bo,kurna Panie... nie schnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts