Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czypopękają mi tynki ?

ciapek33

Recommended Posts

Witam, mam nowy dom postawiony ściany 25cm ocieplony 10 cm styro i miesiąc temu położyli mi tynki gipsowe maszynowo. Do dnia dzisiejszego wychodzi z nich woda kropelkami i mam pytanie, czy jak przyjdzie np 10 stopni mrozu to mi to popęka ? Za 2 tygodnie będę robił wylewki mixokretem i się zastanawiam czy sobie nie odpóścić

Poradźcie proszę

Witam, mam nowy dom postawiony ściany 25cm ocieplony 10 cm styro i miesiąc temu położyli mi tynki gipsowe maszynowo. Do dnia dzisiejszego wychodzi z nich woda kropelkami i mam pytanie, czy jak przyjdzie np 10 stopni mrozu to mi to popęka ? Za 2 tygodnie będę robił wylewki mixokretem i się zastanawiam czy sobie nie odpóścić

Poradźcie proszę

Tynki ( zresztą wszystkie mokre prace ) powinieneś robic przed ociepleniem.Teraz masz termos z ogromną wilgotnością w środku.

Wypożycz dmuchawę na prąd i delikatnie ( nie za szybko ) i z niezawysoką temperaturą podsusz to wszystko.

Poddasze też ocieplone wełną?

Też robiłam tynki jak już miałam ocieplenie i elewacje zewnętrzną. Też nie mam ocieplonego poddasza, jedyna różnica to że ja kompletnie nie wietzrzyłam bo nie było mnie na budowe w ciągu tygodnia.

Obecnie prawie 2 miesiące od położena tynki są suche. Wylewki robiłam 3 tygodnie temu i też już podeschły.

Nie wiem czy popęka, ale u nas było to samo i mąż wypożyczył osuszarkę, świetna sprawa , po kolei wszystkie pomieszczenia osuszaliśmy i efekt rewelacyjny.

Przedtem na drzwiach zewętrznych aż skraplała się woda, teraz jest wszystko jak należ :wink: y

przeczytałeś 1 post, że można robić tynki po ociepleniu i 100, że nie można po tym wysnułeś z tego wniosek że jednak można... hmmm :roll: są też tacy forumowicze i oczywiście szanujemy ich...

Ho, ho, ho... Czyli mamy rozumieć, że według pierwka posiadacze domów w technologi ściany trójwarstwowej są skazani na domy bez tynków..??? :roll: :cry: :roll: O mój Boże... :cry: :oops: :cry:

Witam!

Chyba nie musisz się martwić.

Ja robiłem tynki na początku jesieni jak dom był ocieplony i poddasze w wełnie -tzn. nie było sufitów z KG na poddaszu użytkowym, ale było ocieplone wełną całe poddasze (między krokwiami) i suszenie wyglądało następująco:

- brak progu w drzwiach wejściowych (szpara około 5cm wys)

- bramy garażowe tak samo szpara (brak wylewek)

- w salonie stała "koza" w której paliło się jak tylko ktoś był na budowie

- uchylony na 1/3 wyłaz dachowy dla kominiarza

Jak się napaliło w kozie to całe ciepełko leciało sobie do góry i z wilgocią uchodziło przez wyłaz dachowy.

Po zrobieniu wylewek przez tydzień -codziennie- jeździłem na budowę rozpalić w kozie.

Dzisiaj mam już wygładzone i pomalowane ściany i nic nie pęka.

Aha w 1 pokoju na dole faktycznie dość długo były wilgotne narożniki pokoju (strona północna, najdalszy kąt), ale załatwiłem tę sprawę w ten sposób, że wstawiłem do tego pokoju grzejnik na propan i na NAJMNIEJSZYM płomieniu sobie działał (butla wystarczała na 5 dni ciągłej pracy) i w 2 tygodnie pokój był OK.

pozdrawiam

Piotr W.

przeczytałeś 1 post, że można i 100, że nie można po tym wysnułeś z tego wniosek że jednak można... hmmm :roll: są też tacy forumowicze i oczywiście szanujemy ich...

zapraszam na moje budowy do obejrzenia tynków, gdzie na kilku budynkach były robione tynki po elewacji, zero problemów

rozumiem, że należysz do zwolenników oddychania ścian

nie mam więcej uwag

znowu pudło... ale wilgoć z mokrych tynków łatwiej wydostanie się przez ścianę nieocieploną styropianem - "nie bądź Pan głąb - praw fizyki Pan nie zmienisz" ;)

pomijam tu oczywiście używanie metod zaradczych, jak już się mleko rozleje, czyli osuszaczy...bo,kurna Panie... nie schnie...