Tomasz M. 20.10.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Mam w projekcie (i - niestety ??? - także w naturze, pod chudziakiem) doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz rurą fi 100 mm. Przyszedł kominkarz i orzekł, że to zdecydowanie za mało (kubatura domu ok. 1000 m3, projektowana moc wkładu w granicach 14 kW). Ma rację? Jeśli tak, to co radzicie - dać szerszy kanał prostokątny pod podłogą (na chudziaku) - może gdzieś da się upchnąć mimo podłogówki? Pociągnąć dodatkowo trochę powietrza z wnętrza (wentylacja grawitacyjna a w oknach pewnie będą nawiewniki). Kominek nie będzie pracował na "ogniu ciągłym", DGP będzie bardzo ograniczone (ze względu na układ komina względem pomieszczeń). Z góry dziękuję za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 20.10.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Tez slyszalem ze 100 mm to za malo ale jak slusznie zauwazasz to nie bedzie jedyne powietrze doprowadzane do kominka. Ja tez mialem problem z greuba rura w chudziaku zeby nie wyjsc pod ziemia.Zrobilem tak ze mam 5 x 50mm ktore sobie potem polacze pod kominkiem w jedna 100 albo nawet dwie. Jak masz problem to daj 2 obok siebie a jak nie to i tak wiekszosc kominkow ma zaciag powietrza od przodu. Co prawda najlepiej by bylo skonsultowac z jakims fachowcem. Nie mniej jest wiele kominkow bez doprowadzenia powietrza pod spodem i dzialaja wiec jakos to bedzie .PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 150mm musowo,można pomniejszyć redukcją u wlotu,jak będzie za dużo wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.10.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Największy wkład kominkowy f-my Jotul (Panorama) ma przewidziane dwa wejścia śred. 80 mm. Firma ma przygotowany trójnik: z śred. 110 mm na 2 x 80 mm.Osobiście zrobiłem dolot powietrza pod posadzką o śred. 160 mm i daję przejści na 110 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 21.10.2003 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 wszystko sie zgadza dn 160 to minimum - z nomogramu wychodziło mi 250 ale przy otwartym palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.10.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Mam 110. Podobno wystarczy. Wkład Tarnawa 16 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 21.10.2003 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Mam tylko doprowadzenie 1x50 mm i na dodatek dość szczelną obudowę kominka nie pozwalającą na pobieranie powietrza z pokoju (nie licząc nieiwlkich szczelin międy wkładem a cegłówką czy w takim układzie zbyt mały dopływ powietrza może mieć znaczenie przy otwarciu drzwiczek kominka - wydobywa mi się dym - zaznaczam że w kominie mam taki cug że mi zapałki z rąk wyrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 21.10.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 mam fi 100 i to wystarcza do makrotermu 24kW makroterm pisze o min fi 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.10.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 No właśnie, Makroterm pisze min fi 70 nawet do wkładów o mocy powyżej 20 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 21.10.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ja mam w projekcie napisane fi 15,domyślam sieżechodzi o 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.10.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Trochę z praktyki. Rurka fi100 (czesciowo w płaskim kanale pod posadzką) Kominek Jutul harmony (ten największy) Rozprowadzenie ciepłego powietrza (dom 240m4) ZERO problemów. Do rozpalania i tak daje się nawiew powietrza z pomieszczenia. Po rozpaleniu zamykam wszystko i pali się aż miło. Na imprezach, kiedy zależy mi na czystej szybce i ładnym płomieniu, otwieram na full wlot powietrza z zewnątrz i jest super. Ładny płomień i czysta szybka. Wkład oczywiście szczelnie zamknięty - nie ciągnie powietrza z pomieszczenia. Jak zależy mi na długim spalaniu to ładuję cały wkład pod "sufit", czekam aż się trochę rozpali a później zamykam wszystko, łącznie z dodatkową przepustnicą na rurze doprowadzającej powietrze z zewnątrz - dzięki temu mam brudną szybę, ale po załadowaniu o 22:00 o 7:00 dalej mam żar - wystarczy, ze włożę parę szczap a po chwili znowu mam ogień. Do celów ogrzewania zawsze przymykam dopływ powietrza i naprawde jest OK. Też miałem instalatora, który kazał mi dać minimum fi200, mówił również o konieczności zastosowania wentylatora do rozprowadzenia powietrza, wykoszulkowaniu komina itp. Zmieniałem fachowca. DGP działa grawitacyjnie - aż za dobrze , komin czuje się swietnie - ciąg świetny, no i rura fi100 wystarczyła. Nie chcę generalizować, pewnie różnie jest w przypadku różnych wkładów - jedno wiem na pewno - dla jotula wystarczy fi100. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 21.10.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Am,masz 100% racji.Mam tą samą sytuację,tyle,że wkład ma inne drzwiczki-Panorama.Reszta dokładnie jak u Ciebie.100 mm w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 21.10.2003 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dzięki Panowie, dodaliście mi trochę otuchy. I tak miałem gadać jeszcze z przynajmniej dwoma specami, ale co Forum (praktyka!) to Forum. Nie zdecydowalem się jeszcze na wklad; w moim przypadku (palenie raczej okazjonalne) Jotul mógłby być lekkim przeinwestowaniem. Chętnie wziąłbym coś z półki 2-3,5 tys PLN za wkład. A ten Makroterm to, zadaje się, kominek z wiatrakiem czy innym wspomaganiem? Ile orientacyjnie kosztuje i czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 22.10.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Jestem jeszcze przed polozeniem "rury". Zastanawiam sie jak wykańcza sie takie wyprowadzenie z fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.10.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Z tej półki cenowej jest tarnawa. Kosztuje od 2k (najprostszy 14kW) do jakichś 3.5 k (co bardziej ozdobne 18 kW). Grzeję nią (16 kW) domek w budowie już kilka dni. Ostatnio węglem. Węgiel ma tę zaletę, że długo trzyma żar. Duże kawałki węgla były jeszcze nie dopalone do końca po 30 godzinach od ich włożenia (przy dopływie powietrza ustawionym na minimum) Doprowadzenie z zewnątrz jeszcze nie podłączone do kominka - rura 110 mm, kanalizacyjna. Będzie podłączone kawałkiem flexa do "wynalazku" z płaskiego kanału który ma za zadanie doprowadzić to powietrze do dwóch wlotów pod spodem wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 22.10.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Piszą o tym w listopadowymn umerze Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camel 22.10.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 AM, a na jaką odległość w poziomie rozprowadzasz grawitacyjnie na tak spory domek? Niedługo będę kładł instalację, 2 razy mniejszy domek, maksymalna odległość w poziomie to 7 metrów, i zastanawiam się właśnie czy będzie konieczne mechaniczne rozprowadzanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.10.2003 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Od kilku już osób słyszałem, że bez turbiny (droga rzecz!) daje się rozprowadzić na max 4 metry w poziomie. Czy są inne opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.10.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Słyszałem że nawet mniej niż 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.10.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 U mnie najdłuższy odcinek w poziomie ma ok 12 mb. Działa bez problemów. Nie wiem, czy to dlatego, ze zastosowałem stalowy dystrybutor, ale działaSzczegóły mozecie znaleźć w dzienniku budowy:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=180755#180755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts