Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

upiększanie domu ...

asia.malczewska

Recommended Posts

Już mieszkamy, nawet od roku ... :roll:

Niby wszystko jest, ale:

1. brakuje firanek i zasłon (niektórych)

2. obrazków jakoś mało na ścianach

3. sprzęty ekspozycyjne walają się bez ładu i składu ...

ma ktoś tak jeszcze? może by jakoś uporządkować to wszystko ?

załóżmy wątek ku upiększaniu mieszkań - również tych minimalistycznych (chociaż moje do nich nie należy ...)

pozdrawiam!

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezu ale ten Twoj dom wielki i fajny :o . GRATKI!!!. No i ciekawe co będzie dalej :roll: ??. Ale odpowiadając na pytanie to widze taki dom umeblowany dobymi starymi sprzętami a teniestety do tanich nie należą :-? , z drugiej jednak strony masz na to całe życie aby go upiększać. :wink: Co do chwilowych problemów z rzeczami to proponuje urządzić garderoby na początek i tam upchnąć niesforne bambetle. Jesli natomiast chodzi o meble to pewnym rozsądnym wyjsciem do takich pięknych wnętrz jest IKEA mozna coś tanio na wyprzedażacz kupić podbejcować i na prawde bedzie fajnie. Może nie gustujesz w tego typu meblach, bo jesli chodzi o IKEA to zdania są podzielone :oops: :roll: i dosc krytyczne, moim zdaniem niesłusznie. Ich sprzęty ocieplają i udomawiają wnętrza, a o to chyba chodzi :wink: Poza tym ty potrzebujesz sporoooooo rzeczy bo dom ogromniasty i niezagracalny (ale fajnie) :D

• 1 month później...

ufff, bolą mnie oczy od oglądania stron www poświęconych firankom i zasłonkom. Obejrzałam już wszystkie wątki firankowe na naszym forum, ale jakoś do mnie nie przemawiają, bo głównie odnoszą się do domów nowoczesnych a ja takiego nie mam ... A z drugiej strony nie chcę cieżkich zasłon z ogromną ilością fałd i lambrekinów - więc na razie dalej oglądam :roll:

Jakiś czas temu byłam w pewnym fajnym sklepie firankowym w Gorzowie i znalazłam piękne firanki z organdyny, które mają drukowane róże (ale takie całe z roślinnością, nie tylko główki) w kolorze rdzawym i chyba takie chciałabym mieć ! Teraz tylko kwestia uzbierania funduszy .... to trochę potrwa ...

I tutaj zaczął się nowy problem: sofy .... na razie stare z Ikea ale niebieskie, więc nijak nie pasują do wystroju. Są w Ikea kanapy Ektorp - białe w kwiaty, które mi się widzą, bo trochę przypominają angielskie wiejskie domy, ale ... jak długo mi się będą podobać ??? :o

Gust się zmienia, co tu kryć ...

Myslałam też o kanapach Chesterfield ale broń Boże w skórze (w domu dwa koty okropnie aktywne) tylko w tkaninie.

A może po prostu odwieźć moje sofki do tapicera i kazać zrobić, np. neutralnie w beżu i do tego przygotować fajne poduszki w tym samym wzorze co firanki ? (do firanek przygotowane takie same zasłonki i materiał do kupienia na poduszki, obrusiki, itp.). Co o tym sądzicie? Pomóżcie ...

My mieszkamy od 2 miesięcy i mnie już nieco denerwuje brak dodatków.. a zanim uda się to wszystko zorganizować trochę czasu minie.

Ale a propo upiększania domu...

Ja ostatnio "choruję" na ścienne dekoracje - takie malowane innym kolorem wzory - http://www.szabloneria.pl

zdjęcia w galerii na stronie szablonerii:

http://www.szabloneria.pl/index.php?i15,galeria

No a dodatkowo bardzo mi się podobają kamienie na ścianach wewnątrz. Mamy takie w naszym domu - http://picasaweb.google.pl/mslodkowska32/NaszDom#

Pozdrawiam

Marfa, ja z szablonerii kupiłam niedawno naklejkę do biura - czekoladowego dmuchawca w wersji xxl - i muszę powiedzieć, że świetnie się bawiłam przyklejając go do ściany :D nie było skomplikowane, a z pewnością nadal trochę fajnego pieprzyka pomieszczeniu ...

także polecam!

idę ogladać twój dom :D

do zobaczenia!

Teraz w Jysku jest wyprzedaż. Gotowe firany mają po 15, 20zł 8) Mozna znaleść naprawdę fajne.

Ja kupiłam jedną zasłonę czerwoną. Błyszczaca tkanina z drobnym motywem listków wytłaczanym z welurku za 20zł. Obcięłam szelki do wieszania i mam obrus na rozłożony stół :oops: :lol:

Ja mam ten sam problem - w sklepach z firankami dostaję oczokwiku, na razie wiec kupiłam tylko firanki, zasłon nie mogę wybrać...podoba mi się wszystko i nic.

Łaziłam po sklepach po narzutę do sypialni, spodobała mi się jedna ze lnu, beżowo-niebieska. Kupiłam. Do niej zamówiłam w podobnej strukturze zasłony. Zapomniałam, że ściany mam białe, wiec po rozłożeniu narzuta wygląda jak brudna :evil:

a i sklepów dekoracyjnych jest jak na lekarstwo

Asia,

rozumiem, że kupowałaś taką naklejkę a nie szablon do malowania? z czego ta naklejka jest???

widziałam ostatnio w Empiku takie naklejane i one były jakby zamszowe - bardzo ładnie wyglądały !!! ale boję się, że te są z takiej świecącej taśmy i będą źle wyglądać..

w szablonerii możesz kupić i szablon i naklejkę - ja nie jestem przekonana o moich umiejętnościach używania szablonów :) więc wybrałam naklejkę - ona jest matowa i naklejona na specjalną przeźroczystą folię, ktorą naklejasz na scianę a potem powolutku odrywasz - wzór zostaje na ścianie. Ja wybrałam gorzką czekoladę, bo w biurze mam ściany w magnolii, tak mi pasowalo jakos. Polecam gorąco - naklejałam jakieś 10-15 minut razem z małżem :D

Asiu! ja też mam dwa koty w domu!

poprzednio mieliśmy kanapę obitą materiałem i przez koty uwielbianą...

w listopadzie 2008 roku kupiliśmy skórzaną i o dziwo cała na razie jest :D żadnej zadry, nawet nie lubią na niej przebywać! śmierdzi im czy co? :roll:

pzd

wiesz co? sama się zastanawiam nad tym fenomenem, ale na razie nie mogę się zdecydować :) zresztą, ogród niezagospodarowany więc kasa raczej pójdzie w tym kierunku :lol: - czyli tylko zmienimy pokrowce na pasujące i dalej będziemy używać starych. Najgorsze jest jednak to, że ja nie jestem do końca przekonana do skorzanych kanap - to znaczy podobają mi się takie w typie chesterfield albo Almi Decor, ale chłodno na nich jakoś a ja lubię czytać książki siedząc zawinięta w kębek na sofce ...

powiedz, jakie masz odczucia co do chłodu skóry?

Teraz w Jysku jest wyprzedaż. Gotowe firany mają po 15, 20zł 8) Mozna znaleść naprawdę fajne.

Ja kupiłam jedną zasłonę czerwoną. Błyszczaca tkanina z drobnym motywem listków wytłaczanym z welurku za 20zł. Obcięłam szelki do wieszania i mam obrus na rozłożony stół :oops: :lol:

dzięki za informację :) oni mają też czasem fajnie karnisze, więc jak wyprzedaż to trzeba będzie zajrzeć do nich jutro ...

najbliższy Jysk mam w Słubicach i Frankfurcie n/O :p

Asiu - dzięki!!! Jeszcze trochę i kupię na pewno :)

A jeśli chodzi o inne upiększania to dla mnie wspaniałą ozdobą są świeczki - mój mąż już ma ich trochę dość, bo mam ich mnóstwo :)

Super wyglądają też kompozycje kwiatowe..

No i oczywiście odpowiednio dobrane zasłonki działają cuda...

Asiu - dzięki!!! Jeszcze trochę i kupię na pewno :)

A jeśli chodzi o inne upiększania to dla mnie wspaniałą ozdobą są świeczki - mój mąż już ma ich trochę dość, bo mam ich mnóstwo :)

Super wyglądają też kompozycje kwiatowe..

No i oczywiście odpowiednio dobrane zasłonki działają cuda...

ja też kocham świece, Marfa :) ale małż się już przyzwyczaił, tylko mnie straszy czasem że puszczę nas z dymem ... szczególnie fajnie wyglądają w antycznych lichtarzach , jak będę miała chwilkę to wkleję jedno takie zdjęcie z lichtarzami, tylko nie chce mi się ruszyć 4 liter na górę po pendrive'a ze zdjęciami :lol:

A lubisz suche bukiety ? Pomyslałam, że mogą być fajna alternatywą do łazienki bez okna - można fajnie zaaranżować, w moim wypadku w jakiejś starej misie lub wazonie, a tam przynajmniej światło dzienne nie ma na nie wpływu.

Jakiś czas temu odwiedziłam znajomych, którzy mają gospodarstwo agro niedaleko MRU - świetne miejsce i pani domu z niesamowitą smykałką do ozdabiania pomieszczeń, mówię Wam cuda !

Postaram się wkleić linka do strony internetowej, która mieści się na http://www.ziemialubuska.pl pod hasłem turystyka - gospodarstwa agroturystyczne.

Jola - pani domu - namalowała na ścianach piękne wzory florystyczne, ale takie delikatne i pastelowe, że powalilo mnie to na kolana. A już najbardziej wzór w korytarzu, który wyglądał jak fragmenty łąki wyrastającej z cokoliku okalającego podłogę. Nie potrafię tego opisac, niemniej jednak mam to caly czas w głowie i chyba poszukam jakiegoś zdolnego plastyka, żeby mi to namalował na moich wąskich korytarzykach na pięterku - przynajmniej będzie jakaś ozdoba, bo są na tyle wąskie, że nie za bardzo można cokolwiek tam wstawić.

Tu jest link ze zdjęciami - zwróćcie uwagę na ważki - są cudne!!!: http://www.ziemialubuska.pl/jsp/gallery.jsp?ID=2330&SID=3&P=14

Mayland mozesz wstawic fotke tej zaslonki czerwonej, bo ja mam czerwone dodatki w lazience i jakby mi pasowala to bym ja kupila (jest niedaleko mnie ten sklep).