Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za podłączenie gniazdek?

Robak

Recommended Posts

majster zaproponował cenę 10 zł za gniazdko/ łącznik czyli punkt

chodzi oczywiście za biały montaż

w sumie ok. 200 punktów, może 250 będę liczył 8)

czy to dobra cena?

A - Jako jedyny trafiłeś "6" w kumulacji w LOTTO

B - Masz obie "lewe ręce"

C - Robisz sobie jaja

Cena REWELACYJNA

(dla wykonawcy) :wink: :p

ni eukrywam, że raczej mam 2 lewe ręce, jeden potrafi liczyć/ zarządzać a inny majsterkować

zdecydowanie szanuję swoje ciężko zarobione pieniądze, dlatego ten wątek

oczywiście zmieniam fachowca - szkoda tylko, że to kolega, który "po znajomości" chce 10 zł za punkt

jestem przekonany, że warto wziąć obcego, pewnie równie dobrego, tyle że tańszego

pozdrawiam

ni eukrywam, że raczej mam 2 lewe ręce, jeden potrafi liczyć/ zarządzać a inny majsterkować

zdecydowanie szanuję swoje ciężko zarobione pieniądze, dlatego ten wątek

oczywiście zmieniam fachowca - szkoda tylko, że to kolega, który "po znajomości" chce 10 zł za punkt

jestem przekonany, że warto wziąć obcego, pewnie równie dobrego, tyle że tańszego

pozdrawiam

Słuszna decyzja.

Tym bardziej, iż odnoszę wrażenie, że co prawda ten "fachowiec" jest Twoim kolegą, lecz On jako kolegi wcale Ciebie nie postrzega.

Pozdrawiam

coś w tym jest :evil:

nawet nie zdawałem sobie sprawy, że może być aż tak duża różnica w cenie montażu między "życzliwym" kolegą a obcymi osobami, które po prostu pracują i chcę na tym zarobić

jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc; fajnie że jest możliwość wymiany poglądów

pozdrawiam

Tak czytam i przeliczam:

250 gniazdek x 10 zł = 2500 zł

250 gniazdek x 7 zł = 1750 zł

250 gniazdek x 5 zł = 1250 zł

250 gniazdek x 3 zł = 750zł

Tę robotę można wykonać w ciągu 2 dni.

A Ty ile zarabiasz w ciągu 2 dni?

Wątpię, że uda Ci się podłączyć 250 gniazd w dwa dni, tym bardziej jeśli są w ramkach. Jeśli zdarzą się puszki źle osadzone, krzywo lub wystające poza tynk, to nie zamontujesz więcej niż 30 szt. przez 8 godzin pracy, a wtedy takie wyliczenia wyglądają inaczej.

Pozdrawiam

....

Wątpię, że uda Ci się podłączyć 250 gniazd w dwa dni, tym bardziej jeśli są w ramkach. Jeśli zdarzą się puszki źle osadzone, krzywo lub wystające poza tynk, to nie zamontujesz więcej niż 30 szt. przez 8 godzin pracy, a wtedy takie wyliczenia wyglądają inaczej.

Pozdrawiam

Smoku - a gdież ja napisałem o dniówce 8- godzinnej? Napisałem o dwóch dniach pracy. Ten dzień pracy może śmiało trwać zarówno 10 jak i 12 godzin.

Często i gęsto tyle trwa moja "dniówka"

Puszki krzywo obsadzone lub wystające poza tynk?

Wybacz, ale to było zadanie i elektryka, który powinien wkuć w ścianę puszki a następnie tynkarza, który powinien te puszki zlicować.

I jeśli można przyjąć, że zapłacę elektrykowi za biały montaż 750 złotych za 2 noooo... ewentualnie 3 dniówki (wówczas ośmiogodzinne), to wypłata 2500 zł, czy też 1750 jest nieporozumieniem.

Zarówno nakład pracy jak i jej skomplikowanie nie uzasadnia tak wysokich roszczeń płacowych.

To tyle.

....

Pozdrawiam

Smoku - a gdzież ja napisałem o dniówce 8- godzinnej? Napisałem o dwóch dniach pracy. Ten dzień pracy może śmiało trwać zarówno 10 jak i 12 godzin.

Często i gęsto tyle trwa moja "dniówka"

Puszki krzywo obsadzone lub wystające poza tynk?

Wybacz, ale to było zadanie i elektryka, który powinien wkuć w ścianę puszki a następnie tynkarza, który powinien te puszki zlicować.

I jeśli można przyjąć, że zapłacę elektrykowi za biały montaż 750 złotych za 2 noooo... ewentualnie 3 dniówki (wówczas ośmiogodzinne), to wypłata 2500 zł, czy też 1750 jest nieporozumieniem.

Zarówno nakład pracy jak i jej skomplikowanie nie uzasadnia tak wysokich roszczeń płacowych.

To tyle.

Ciekawe czy nadal byś montował za 3 zł.gniazda w puszkach nie pogłębianych instalacja 3x2,5mm minimum 2 puszki modułowe i więcej zasilanie z puszki do puszki czyli do każdego gniazda 3 wejścia 3 wyjścia wszystko przewodem 3x2,5mm ,z doświadczenia wiem że 200 szt. nie jest mozliwe zamontowanie w 2 dni i napewno nie za 3 zety/szt.

Ciekawe czy nadal byś montował za 3 zł.gniazda w puszkach nie pogłębianych instalacja 3x2,5mm minimum 2 puszki modułowe i więcej zasilanie z puszki do puszki czyli do każdego gniazda 3 wejścia 3 wyjścia wszystko przewodem 3x2,5mm ,z doświadczenia wiem że 200 szt. nie jest mozliwe zamontowanie w 2 dni i napewno nie za 3 zety/szt.

Zbliżoną ilość montowałem w swoim domu. 100% gniazd z uziemieniem. Przewody w większości YDYp 3X1,5. ale było też 500 metrów YDYp 3X2,5. Gdzie trzeba było tam były puszki pogłębione. 21 gniazd modułowych w ramkach po 3 lub 4 gniazda. W łazienkach gniazda z koszulkami. 3 komplety wyłączników schodowych. Puszki obsadzone prosto i zlicowane z tynkiem.

Biały montaż to była moja robota. Zrobiłem to w przeciągu soboty i niedzieli.

W mojej opinii użyty materiał, ilość gniazd i przygotowanie pod biały montaż było typowe dla prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej.

W swoim przykładzie podałeś skrajne sytuacja.

Przyznaję, byłem zadowolony z osobiście wykonanej kolejnej pracy. Byłem zadowolony z poczynionych kilkusetzłotowych oszczędności. Niemniej nigdy nie podejrzewałem, że zaoszczedziłem tym samym kwote idącą w tysiące złotych :o :o :o :wink:

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin jak siedzisz za biurkiem na codzien i masz palce pianisty to na pewno zamontujesz... (Pozatym gratuluje gniazd wykonanych poltorowka... nic wiecej nie chce wiedziec pewnie po 25 lub 30zl/punkt z materialem) Co do idealnego zlicowania puszek z tynkiem to nawet jak jest dobrze to to ogrom gniazd po prostu nie chce idealnie dolegac i trzeba podskrobywac tynk i wtedy nad jednym gniazdkieim siedzisz 10-15minut. To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka. Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac chce 7zl za gniazdo to trzeba wymagac zeby bylo zamontowane jak nalezy, idealnie w pionie i rowno dolegalo do sciany bez najmniejszych szpar. Srednio bierze sie 5zl ale to w zaleznosci od ilosci jezeli jest 150szt to ryczaltem cena do umowienia nie wiecej jak 350-400zl. akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja...

masz racje, nawet za 7zl nie jest mozliwe, jak jeszcze trzeba zarabiac kabel to na pewno namontuje. To jak rozmowa ze slepym o kolorach zero pojecia o robocie powiem wiecej jestem pewny ze nie zamontuje nawet 40 prawidlowo bo srednio tyle montuje dobry elektryk na dniowke i zadne wyliczenia do mnie nie przemawiaja po prostu praktyka i momentami glowa boli od tlumaczenia. Pozatym wychodze z zalozenia ze jesli jest za drogo to robcie sami i nienawidze takich ludzi i unikam jak ognia a najczesciej tacy sa ci ktorych stac zeby zaplacic normalna cene ale nie wiem co nimi kieruje. No coz wychodze z zalozenia ze kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje rowniez uslugi.

Szanowny inżynierze energetyku.

Napisałem:

Ty zaś napisałeś:

Srednio bierze sie 5zl ale to w zaleznosci od ilosci jezeli jest 150szt to ryczaltem cena do umowienia nie wiecej jak 350-400zl.

W czym widzisz rozbieżność?

Tym bardziej, że inicjator wątku pisał o 200 – 250 gniazdach po 10 zeta za szt.

Podałeś ponadto konkretną kalkulację 150 gniazd cena robocizny 400 zł.

Dokonaj działania matematycznego polegającego na podzieleniu 400 przez 150.

I co wychodzi? 2 złote 67 groszy za sztukę

Na studiach politechnicznych matematyki nie uczono, czy co?

Niemniej gratuluję. Zaproponowałeś zdecydowanie najniższą cenę w tym wątku :p :p :p

Napisałeś

daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin

Akurat wiem co piszę. Montowałem zbliżoną ilość gniazd. Na tą pracę poświęciłem sobotę i niedzielę. Czyli dni dwa.

Napisałeś:

. To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka.

Tak, to prawda. Żaden inspektor tej roboty mi nie odbierał, a i laserowej poziomicy do tego nie używałem.

Napisałeś

Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac

I to jest także prawda. Z racji tego, że tynków sam nie kładłem lecz wynająłem do tego fachowca to wymagałem by puszki były zlicowane z tynkiem. Postąpiłem dokładnie według Twojej zasady.

Napisałeś

wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej)

Może oświecisz mnie uprzejmie jak mogę skorygować do pionu lub poziomu gniazda osadzone w glazurze kuchni lub łazienki?

Nooo... chyba, że „korekta” dotyczy milimetra lub nawet dwóch? A może korekta polega demontażu i ponownym osadzeniu płytki?

Napisałeś

akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja...

Miłej pracy przy wykorzystaniu poziomicy laserowej.

Jestem przekonany, że wysokość usytuowania każdego gniazda w stosunku do listwy przypodłogowej będzie jednakowa co do milimetra.

Biorąc pod uwagę, że w całym bloku gniazd do obsadzenia będzie zdecydowanie więcej niż 150 pracę tę wykonujesz (zgodnie z tym ca wyżej napisałeś) za nie więcej niż 2,67 zł od gniazda.

Nieprawdaż?

Pozdrawiam.