Robak 28.11.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 majster zaproponował cenę 10 zł za gniazdko/ łącznik czyli punkt chodzi oczywiście za biały montaż w sumie ok. 200 punktów, może 250 będę liczył czy to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 za te pieniądze to ja przyjadę Ci to pomontować... z Wielkopolski... i jeszcze sam sobie hotel wynajmę jak nie zdążę w jeden dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.11.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 majster zaproponował cenę 10 zł za gniazdko/ łącznik czyli punkt chodzi oczywiście za biały montaż w sumie ok. 200 punktów, może 250 będę liczył czy to dobra cena? A - Jako jedyny trafiłeś "6" w kumulacji w LOTTO B - Masz obie "lewe ręce" C - Robisz sobie jaja Cena REWELACYJNA (dla wykonawcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 28.11.2008 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 k..w.. czyli jak po znajomości to dużo a jaka jest realna cena? 5 zł sztuka 6 czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.11.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 8 PLN/sztWrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.11.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Zrobię za 7,50 na fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptr2 04.12.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 k..w.. czyli jak po znajomości to dużo a jaka jest realna cena? 5 zł sztuka 6 czy jak? U mnie w zeszłym roku chciał 3 PLN teraz 5 PLN ( Mazowieckie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcio3333 05.12.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 CZESC Twój majster to SUPER żdzierca powiedz kiedy i gdzie a jade podłanczać za 7 zeta punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.12.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Tak czytam i przeliczam:250 gniazdek x 10 zł = 2500 zł250 gniazdek x 7 zł = 1750 zł250 gniazdek x 5 zł = 1250 zł250 gniazdek x 3 zł = 750zł Tę robotę można wykonać w ciągu 2 dni. A Ty ile zarabiasz w ciągu 2 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 05.12.2008 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ni eukrywam, że raczej mam 2 lewe ręce, jeden potrafi liczyć/ zarządzać a inny majsterkowaćzdecydowanie szanuję swoje ciężko zarobione pieniądze, dlatego ten wątekoczywiście zmieniam fachowca - szkoda tylko, że to kolega, który "po znajomości" chce 10 zł za punktjestem przekonany, że warto wziąć obcego, pewnie równie dobrego, tyle że tańszego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.12.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ni eukrywam, że raczej mam 2 lewe ręce, jeden potrafi liczyć/ zarządzać a inny majsterkować zdecydowanie szanuję swoje ciężko zarobione pieniądze, dlatego ten wątek oczywiście zmieniam fachowca - szkoda tylko, że to kolega, który "po znajomości" chce 10 zł za punkt jestem przekonany, że warto wziąć obcego, pewnie równie dobrego, tyle że tańszego pozdrawiam Słuszna decyzja. Tym bardziej, iż odnoszę wrażenie, że co prawda ten "fachowiec" jest Twoim kolegą, lecz On jako kolegi wcale Ciebie nie postrzega. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 05.12.2008 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 coś w tym jest nawet nie zdawałem sobie sprawy, że może być aż tak duża różnica w cenie montażu między "życzliwym" kolegą a obcymi osobami, które po prostu pracują i chcę na tym zarobić jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc; fajnie że jest możliwość wymiany poglądów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 08.12.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Tak czytam i przeliczam: 250 gniazdek x 10 zł = 2500 zł 250 gniazdek x 7 zł = 1750 zł 250 gniazdek x 5 zł = 1250 zł 250 gniazdek x 3 zł = 750zł Tę robotę można wykonać w ciągu 2 dni. A Ty ile zarabiasz w ciągu 2 dni? Wątpię, że uda Ci się podłączyć 250 gniazd w dwa dni, tym bardziej jeśli są w ramkach. Jeśli zdarzą się puszki źle osadzone, krzywo lub wystające poza tynk, to nie zamontujesz więcej niż 30 szt. przez 8 godzin pracy, a wtedy takie wyliczenia wyglądają inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.12.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 .... Wątpię, że uda Ci się podłączyć 250 gniazd w dwa dni, tym bardziej jeśli są w ramkach. Jeśli zdarzą się puszki źle osadzone, krzywo lub wystające poza tynk, to nie zamontujesz więcej niż 30 szt. przez 8 godzin pracy, a wtedy takie wyliczenia wyglądają inaczej. Pozdrawiam Smoku - a gdież ja napisałem o dniówce 8- godzinnej? Napisałem o dwóch dniach pracy. Ten dzień pracy może śmiało trwać zarówno 10 jak i 12 godzin. Często i gęsto tyle trwa moja "dniówka" Puszki krzywo obsadzone lub wystające poza tynk? Wybacz, ale to było zadanie i elektryka, który powinien wkuć w ścianę puszki a następnie tynkarza, który powinien te puszki zlicować. I jeśli można przyjąć, że zapłacę elektrykowi za biały montaż 750 złotych za 2 noooo... ewentualnie 3 dniówki (wówczas ośmiogodzinne), to wypłata 2500 zł, czy też 1750 jest nieporozumieniem. Zarówno nakład pracy jak i jej skomplikowanie nie uzasadnia tak wysokich roszczeń płacowych. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.12.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 .... Wątpię, że uda Ci się podłączyć 250 gniazd w dwa dni, tym bardziej jeśli są w ramkach. Jeśli zdarzą się puszki źle osadzone, krzywo lub wystające poza tynk, to nie zamontujesz więcej niż 30 szt. przez 8 godzin pracy, a wtedy takie wyliczenia wyglądają inaczej. Pozdrawiam Smoku - a gdzież ja napisałem o dniówce 8- godzinnej? Napisałem o dwóch dniach pracy. Ten dzień pracy może śmiało trwać zarówno 10 jak i 12 godzin. Często i gęsto tyle trwa moja "dniówka" Puszki krzywo obsadzone lub wystające poza tynk? Wybacz, ale to było zadanie i elektryka, który powinien wkuć w ścianę puszki a następnie tynkarza, który powinien te puszki zlicować. I jeśli można przyjąć, że zapłacę elektrykowi za biały montaż 750 złotych za 2 noooo... ewentualnie 3 dniówki (wówczas ośmiogodzinne), to wypłata 2500 zł, czy też 1750 jest nieporozumieniem. Zarówno nakład pracy jak i jej skomplikowanie nie uzasadnia tak wysokich roszczeń płacowych. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wglenn 11.12.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ciekawe czy nadal byś montował za 3 zł.gniazda w puszkach nie pogłębianych instalacja 3x2,5mm minimum 2 puszki modułowe i więcej zasilanie z puszki do puszki czyli do każdego gniazda 3 wejścia 3 wyjścia wszystko przewodem 3x2,5mm ,z doświadczenia wiem że 200 szt. nie jest mozliwe zamontowanie w 2 dni i napewno nie za 3 zety/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.12.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ciekawe czy nadal byś montował za 3 zł.gniazda w puszkach nie pogłębianych instalacja 3x2,5mm minimum 2 puszki modułowe i więcej zasilanie z puszki do puszki czyli do każdego gniazda 3 wejścia 3 wyjścia wszystko przewodem 3x2,5mm ,z doświadczenia wiem że 200 szt. nie jest mozliwe zamontowanie w 2 dni i napewno nie za 3 zety/szt. Zbliżoną ilość montowałem w swoim domu. 100% gniazd z uziemieniem. Przewody w większości YDYp 3X1,5. ale było też 500 metrów YDYp 3X2,5. Gdzie trzeba było tam były puszki pogłębione. 21 gniazd modułowych w ramkach po 3 lub 4 gniazda. W łazienkach gniazda z koszulkami. 3 komplety wyłączników schodowych. Puszki obsadzone prosto i zlicowane z tynkiem. Biały montaż to była moja robota. Zrobiłem to w przeciągu soboty i niedzieli. W mojej opinii użyty materiał, ilość gniazd i przygotowanie pod biały montaż było typowe dla prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej. W swoim przykładzie podałeś skrajne sytuacja. Przyznaję, byłem zadowolony z osobiście wykonanej kolejnej pracy. Byłem zadowolony z poczynionych kilkusetzłotowych oszczędności. Niemniej nigdy nie podejrzewałem, że zaoszczedziłem tym samym kwote idącą w tysiące złotych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inz.energetyk 06.01.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin jak siedzisz za biurkiem na codzien i masz palce pianisty to na pewno zamontujesz... (Pozatym gratuluje gniazd wykonanych poltorowka... nic wiecej nie chce wiedziec pewnie po 25 lub 30zl/punkt z materialem) Co do idealnego zlicowania puszek z tynkiem to nawet jak jest dobrze to to ogrom gniazd po prostu nie chce idealnie dolegac i trzeba podskrobywac tynk i wtedy nad jednym gniazdkieim siedzisz 10-15minut. To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka. Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac chce 7zl za gniazdo to trzeba wymagac zeby bylo zamontowane jak nalezy, idealnie w pionie i rowno dolegalo do sciany bez najmniejszych szpar. Srednio bierze sie 5zl ale to w zaleznosci od ilosci jezeli jest 150szt to ryczaltem cena do umowienia nie wiecej jak 350-400zl. akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inz.energetyk 06.01.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ciekawe czy nadal byś montował za 3 zł.gniazda w puszkach nie pogłębianych instalacja 3x2,5mm minimum 2 puszki modułowe i więcej zasilanie z puszki do puszki czyli do każdego gniazda 3 wejścia 3 wyjścia wszystko przewodem 3x2,5mm ,z doświadczenia wiem że 200 szt. nie jest mozliwe zamontowanie w 2 dni i napewno nie za 3 zety/szt. masz racje, nawet za 7zl nie jest mozliwe, jak jeszcze trzeba zarabiac kabel to na pewno namontuje. To jak rozmowa ze slepym o kolorach zero pojecia o robocie powiem wiecej jestem pewny ze nie zamontuje nawet 40 prawidlowo bo srednio tyle montuje dobry elektryk na dniowke i zadne wyliczenia do mnie nie przemawiaja po prostu praktyka i momentami glowa boli od tlumaczenia. Pozatym wychodze z zalozenia ze jesli jest za drogo to robcie sami i nienawidze takich ludzi i unikam jak ognia a najczesciej tacy sa ci ktorych stac zeby zaplacic normalna cene ale nie wiem co nimi kieruje. No coz wychodze z zalozenia ze kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje rowniez uslugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.01.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Szanowny inżynierze energetyku. Napisałem: I jeśli można przyjąć, że zapłacę elektrykowi za biały montaż 750 złotych za 2 noooo... ewentualnie 3 dniówki (wówczas ośmiogodzinne), to wypłata 2500 zł, czy też 1750 jest nieporozumieniem. Ty zaś napisałeś: Srednio bierze sie 5zl ale to w zaleznosci od ilosci jezeli jest 150szt to ryczaltem cena do umowienia nie wiecej jak 350-400zl. W czym widzisz rozbieżność? Tym bardziej, że inicjator wątku pisał o 200 – 250 gniazdach po 10 zeta za szt. Podałeś ponadto konkretną kalkulację 150 gniazd cena robocizny 400 zł. Dokonaj działania matematycznego polegającego na podzieleniu 400 przez 150. I co wychodzi? 2 złote 67 groszy za sztukę Na studiach politechnicznych matematyki nie uczono, czy co? Niemniej gratuluję. Zaproponowałeś zdecydowanie najniższą cenę w tym wątku Napisałeś daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin Akurat wiem co piszę. Montowałem zbliżoną ilość gniazd. Na tą pracę poświęciłem sobotę i niedzielę. Czyli dni dwa. Napisałeś: . To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka. Tak, to prawda. Żaden inspektor tej roboty mi nie odbierał, a i laserowej poziomicy do tego nie używałem. Napisałeś Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac I to jest także prawda. Z racji tego, że tynków sam nie kładłem lecz wynająłem do tego fachowca to wymagałem by puszki były zlicowane z tynkiem. Postąpiłem dokładnie według Twojej zasady. Napisałeś wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) Może oświecisz mnie uprzejmie jak mogę skorygować do pionu lub poziomu gniazda osadzone w glazurze kuchni lub łazienki? Nooo... chyba, że „korekta” dotyczy milimetra lub nawet dwóch? A może korekta polega demontażu i ponownym osadzeniu płytki? Napisałeś akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja... Miłej pracy przy wykorzystaniu poziomicy laserowej. Jestem przekonany, że wysokość usytuowania każdego gniazda w stosunku do listwy przypodłogowej będzie jednakowa co do milimetra. Biorąc pod uwagę, że w całym bloku gniazd do obsadzenia będzie zdecydowanie więcej niż 150 pracę tę wykonujesz (zgodnie z tym ca wyżej napisałeś) za nie więcej niż 2,67 zł od gniazda. Nieprawdaż? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts