inz.energetyk 06.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Podałeś ponadto konkretną kalkulację 150 gniazd cena robocizny 400 zł. Dokonaj działania matematycznego polegającego na podzieleniu 400 przez 150. I co wychodzi? 2 złote 67 groszy za sztukę Na studiach politechnicznych matematyki nie uczono, czy co? uczono i to na niezlym poziomie, napisalem ze ryczaltem bo ilosc jest duza to jak z cena w hurcie i detalu przy tej ilosci 4osoby maja po 100zl za dniowke i masz w jeden dzien zamontowane przy ilosci 50-70 jest to nieoplacalne bo nie wychodza pelne dniowki a wiec bardziej oplaca sie robic co innego, pozatym jeszcze nie montowalem gniazd u kogos u kogo nie wykonywalem calej instalacji bo zazwyczaj ku radosci obu stron robia to sami inwestorzy albo wykonywalem cala instalacje i wtedy jest to zwykle z poczucia obowiazku dlatego robi sie taniej bo zarobilo sie juz na instalacji Napisałeś daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin Akurat wiem co piszę. Montowałem zbliżoną ilość gniazd. Na tą pracę poświęciłem sobotę i niedzielę. Czyli dni dwa. chcialbym to widziec... Napisałeś: . To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka. Tak, to prawda. Żaden inspektor tej roboty mi nie odbierał, a i laserowej poziomicy do tego nie używałem. w koncu nie mieszkasz w apartamencie za 25tys/m2 Napisałeś Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac I to jest także prawda. Z racji tego, że tynków sam nie kładłem lecz wynająłem do tego fachowca to wymagałem by puszki były zlicowane z tynkiem. Postąpiłem dokładnie według Twojej zasady. i to sie chwali Napisałeś wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) Może oświecisz mnie uprzejmie jak mogę skorygować do pionu lub poziomu gniazda osadzone w glazurze kuchni lub łazienki? Nooo... chyba, że „korekta” dotyczy milimetra lub nawet dwóch? A może korekta polega demontażu i ponownym osadzeniu płytki? tak jesli masz tak gniazda w plytkach to tak polega na ponownym osadzeniu plytki i to nie elektryk powinien sie tym zajac tylko fliziarz dlatego w miejscach w ktorych przewiduje sie plytki nie osadza sie puszek zostawia sie kabel w miejscu docelowym z zapasem 30cm i puszke dla fliziarza i tu znowu uklon w strone fachowcow od fliz, kazdy znajacy sie na rzeczy wie dobrze ze wygodniej jest wyciac otwor pod puszke w optymalnym dla siebie miejscu w plytce (czasem zdarza sie ze gniazdo wychodzi na polaczeniu dwoch plytek i co wtedy? ladnie wygryzione kleszczykami? pewnie tak.. eh rece opadaja a pozniej czyta sie skad taka a nie inna cena za m2 polozenia plytek czy za instalacje...) po prostu nie jest problemem przesuniecie gniazda o pare centymetrow byle wszystkie byly w jednej lini po to wlasnie by pozniej skorygowac ten milimietr czy nawet 4mm na krotkim odcinku nawet bez poziomicy blad rzuca sie to w oczy. Napisałeś akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja... Miłej pracy przy wykorzystaniu poziomicy laserowej. Jestem przekonany, że wysokość usytuowania każdego gniazda w stosunku do listwy przypodłogowej będzie jednakowa co do milimetra. to akurat blok nizszego standardu nie ma jak rozwinac skrzydel mozecie sie smiac z tej poziomicy laserowej ale to tylko oznaka tego jak malo w zyciu jeszcze widzieliscie. a tak z ciekawosci plytki masz rozmierzane czy kladles jak leci zaczynajac od calej a konczac 5cm paskiem? bo podejrzewam ze tez wykonanie samodzielne w niedziele w wolnej chwili ;P Pozdrawiam. ja rozwniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inz.energetyk 06.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Podałeś ponadto konkretną kalkulację 150 gniazd cena robocizny 400 zł. Dokonaj działania matematycznego polegającego na podzieleniu 400 przez 150. I co wychodzi? 2 złote 67 groszy za sztukę Na studiach politechnicznych matematyki nie uczono, czy co? uczono i to na niezlym poziomie, napisalem ze ryczaltem bo ilosc jest duza to jak z cena w hurcie i detalu przy tej ilosci 4osoby maja po 100zl za dniowke i masz w jeden dzien zamontowane przy ilosci 50-70 jest to nieoplacalne bo nie wychodza pelne dniowki a wiec bardziej oplaca sie robic co innego, pozatym jeszcze nie montowalem gniazd u kogos u kogo nie wykonywalem calej instalacji bo zazwyczaj ku radosci obu stron robia to sami inwestorzy albo wykonywalem cala instalacje i wtedy jest to zwykle z poczucia obowiazku dlatego robi sie taniej bo zarobilo sie juz na instalacji Napisałeś daj ci boze zamontowac w dwa dni 250szt gniazd, nie wiesz co mowisz czlowieku i mozesz montowac nawet po 12godzin Akurat wiem co piszę. Montowałem zbliżoną ilość gniazd. Na tą pracę poświęciłem sobotę i niedzielę. Czyli dni dwa. chcialbym to widziec... Napisałeś: . To ze w domu sam zamontowales to zaden wyczyn nie odbieral ci tego zaden inspektor wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) to sam sobie machasz reka. Tak, to prawda. Żaden inspektor tej roboty mi nie odbierał, a i laserowej poziomicy do tego nie używałem. w koncu nie mieszkasz w apartamencie za 25tys/m2 Napisałeś Jestem za tym ze jak sie placi to trzeba wymagac I to jest także prawda. Z racji tego, że tynków sam nie kładłem lecz wynająłem do tego fachowca to wymagałem by puszki były zlicowane z tynkiem. Postąpiłem dokładnie według Twojej zasady. i to sie chwali Napisałeś wiec jak gdzies odstaje czy nie jest w pionie czy idealnie w jednej lini (gniazda nad blatami lub lazienki do poziomicy laserowej) Może oświecisz mnie uprzejmie jak mogę skorygować do pionu lub poziomu gniazda osadzone w glazurze kuchni lub łazienki? Nooo... chyba, że „korekta” dotyczy milimetra lub nawet dwóch? A może korekta polega demontażu i ponownym osadzeniu płytki? tak jesli masz tak gniazda w plytkach to tak polega na ponownym osadzeniu plytki i to nie elektryk powinien sie tym zajac tylko fliziarz dlatego w miejscach w ktorych przewiduje sie plytki nie osadza sie puszek zostawia sie kabel w miejscu docelowym z zapasem 30cm i puszke dla fliziarza i tu znowu uklon w strone fachowcow od fliz, kazdy znajacy sie na rzeczy wie dobrze ze wygodniej jest wyciac otwor pod puszke w optymalnym dla siebie miejscu w plytce (czasem zdarza sie ze gniazdo wychodzi na polaczeniu dwoch plytek i co wtedy? ladnie wygryzione kleszczykami? pewnie tak.. eh rece opadaja a pozniej czyta sie skad taka a nie inna cena za m2 polozenia plytek czy za instalacje...) po prostu nie jest problemem przesuniecie gniazda o pare centymetrow byle wszystkie byly w jednej lini po to wlasnie by pozniej skorygowac ten milimietr czy nawet 4mm na krotkim odcinku nawet bez poziomicy blad rzuca sie to w oczy. Napisałeś akurat jestem na biezaco bo montuje teraz w calym nowym bloku i palce odpadaja... Miłej pracy przy wykorzystaniu poziomicy laserowej. Jestem przekonany, że wysokość usytuowania każdego gniazda w stosunku do listwy przypodłogowej będzie jednakowa co do milimetra. to akurat blok nizszego standardu nie ma jak rozwinac skrzydel mozecie sie smiac z tej poziomicy laserowej ale to tylko oznaka tego jak malo w zyciu jeszcze widzieliscie. a tak z ciekawosci plytki masz rozmierzane czy kladles jak leci zaczynajac od calej a konczac 5cm paskiem? bo podejrzewam ze tez wykonanie samodzielne w niedziele w wolnej chwili ;P Pozdrawiam. ja rozwniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.01.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 I widzisz Jesteśmy zgodni, że tę ilość gniazd mozna obsadzić za niewielkie pieniądze, a praca jest tak prosta, że przeważnie inwestorzy indywidualni z radością (zarówno swoją jak i elektryków) wykonują ją sami. Dziękuję za informację jak wykonuje się montaż gniazd w apartamentowcu za 25 000 zł za metr. Dziękuję również za informację, że w budynkach o obniżonym standardzie "nie rozwijasz skrzydeł". Zastanawia mnie tylko czy zleceniodawca tego zabrania, czy też tak od siebie gorzej to zlecenie traktujesz ..... ? Napisałeś, że chciałbyś zobaczyć jak w dwa dni montuję gniazda w całym budynku? Nie ma sprawy. Będę budował ponownie to zaproszenie masz jak w banku. Z Krakowa do Zagłębia kamieniem rzucić. A i piwo i karkówkę z grilla masz pewne. Na koniec pisząc poniższe słowa bardzo mnie zmartwiłeś. a tak z ciekawosci plytki masz rozmierzane czy kladles jak leci zaczynajac od calej a konczac 5cm paskiem? bo podejrzewam ze tez wykonanie samodzielne w niedziele w wolnej chwili Wiem, że zarówno mój jak i Twój post są obszerne. Ale by zapomnieć, że przed chwilą, w tym samym poscie gratulowałeś mi roztropności gdy napisałem, że tynki i płytki kładli fachowcy od których wymagałem dokładności.? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inz.energetyk 06.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 I widzisz Jesteśmy zgodni, że tę ilość gniazd mozna obsadzić za niewielkie pieniądze, a praca jest tak prosta, że przeważnie inwestorzy indywidualni z radością (zarówno swoją jak i elektryków) wykonują ją sami. zgadza sie to jest potocznie zwana drobnica i zaden elektryk chyba tego nie lubi Dziękuję za informację jak wykonuje się montaż gniazd w apartamentowcu za 25 000 zł za metr. Dziękuję również za informację, że w budynkach o obniżonym standardzie "nie rozwijasz skrzydeł". Zastanawia mnie tylko czy zleceniodawca tego zabrania, czy też tak od siebie gorzej to zlecenie traktujesz ..... ? bloki sa bez duszy, robi sie byle szybko i byle przeszlo odbior pozniej lokator i tak wiekszosc zmienia rozumiesz wanna akrylowa za 300zl w obudowei ze styropianu i plytki na scianach w kolorze szpitalnobialym za 15zl/m2. Prywatne zlecenia zawsze traktuje z zaangazowaniem sa doglebnie przemyslane i starannie wykonane, powiem szczerze ze jestem pasjonatem pracuje na etacie a instalacje po godzinach to robie dla relaksu po czesci tez dla pieniedzy ale nie jestem z tych co wyliczaja co do punktu i cieszy mnie zrobienie ciekawszej instalacji nawet jak mam jej czesc wykonac za darmo niz takiej z ktorej wiem ze klient bedzie niezadowolony, bawi mnie tez podalczanie rozdzielni dlatego raczej nie doliczam ich do ceny jak robie cala instalacje. Nie lubie tylko dusigroszy i marudow ale czasem i z takimi trzeba wspolpacowac ale to nie prywatnie bo prywatnie omijam Napisałeś, że chciałbyś zobaczyć jak w dwa dni montuję gniazda w całym budynku? Nie ma sprawy. Będę budował ponownie to zaproszenie masz jak w banku. Z Krakowa do Zagłębia kamieniem rzucić. A i piwo i karkówkę z grilla masz pewne. dziekuje za zaproszenie Na koniec pisząc poniższe słowa bardzo mnie zmartwiłeś. a tak z ciekawosci plytki masz rozmierzane czy kladles jak leci zaczynajac od calej a konczac 5cm paskiem? bo podejrzewam ze tez wykonanie samodzielne w niedziele w wolnej chwili Wiem, że zarówno mój jak i Twój post są obszerne. Ale by zapomnieć, że przed chwilą, w tym samym poscie gratulowałeś mi roztropności gdy napisałem, że tynki i płytki kładli fachowcy od których wymagałem dokładności.? o istotnie przeoczylem moj blad przepraszam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 16.01.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam Województwo pomorskie,elektryk ze stażem powiedział mi 5 zł od gniazdka,przy czym osadza tylko osprzet i laczy instalacje,ramki i przyciski pozniej(po malowaniu).Gdzieniegdzie bedzie musial z puszeczkami sie pomeczyc (za gleboko,za płytko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bunclik 20.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Inowrocław 5 -6 zł zależy od ilości do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 09.02.2009 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Pomorskie 5zl za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 11.02.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Cena wyjściowa to od 4zł. netto za gniazdko, pod warunkiem, że sam kładłem instalację. Dlaczego od? Dlatego, że później okazuje się, że w kablach nie ma prądu, albo jest w trójfazowy, hihi, że puszki wystają poza tynk ( a tynkarze powiedzieli, że to robota tego od gniazdek, żeby sobie wyrównał, jak mu pasuje ), że do gniazd zespolonych ktoś wcześniej zamontował zwykłe puszki w rozstawie jak mu pasowało, bo inwestor właśnie kupił sobie poziomicę laserową , a wcześniej jej nie miał, bo nie chciałbym obrażać inwestora kwotą 4 zł za montaż gniazdka, kiedy koszt samego gniazdka to 100 lub więcej złotych. Po prostu nie wypada. I nie dziwi mnie kwota 10 zł. za gniazdko, bo niby czemu miałaby mnie dziwić. A tych wszystkich, którzy wykazali swoje oburzenie kwotą, zapraszam do współpracy. Płacę 4zł. od sztuki. I żadnych warunków oprócz zadowolenia inwestora. To i tak 1000zł dniówki jak niektórzy twierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts