arkadiusz 28.11.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Mam Vaillanta VCR246 i CalorMatic 430 oraz czujnk temp. na zwenątrz. Za chińskiego boga nie mogę sobie poradzić z ustawieniem tzn.:Najpierw wybrana była krzywa 1.2. Gdy między 16 a 24 ustawiona była temp. 20C (taka miała być w domu) a na zwenątrz było np. 0C to grzejniki aż parzyły.Zmiełem krzywą na 0.8. U stawiłem grzanie przez cały dzień na 20C a w nocy na 18.5C. O ile wcześniej przy krzywej 1.2 zużycie gazu było 6-7m3 dziennie to przy krzywej 0.8 zużycie wzrosło do 10m3.Do z Ytonga 36.5 + 8cm styropianu. Co robię nie tak? Jak Wy macie ustawione krzywe, temperatury, godziny grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 29.11.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Temperatura 20, krzywa ustawiona na 1.3. Tak ustawił nam serwisant, który odpalał kocioł jako najbardziej ekonomiczny. Co do zużycia gazu to się nie wypowiem, bo różnie grzejemy w zalezności od prac i temperatury wewnątrz. Jeszcze nie mieszkamy. Jedynie co zauważyłam to przy opcji urlop spalił 3 m3 w ciagu doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.11.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Mam Vaillanta VCR246 i CalorMatic 430 oraz czujnk temp. na zwenątrz. Za chińskiego boga nie mogę sobie poradzić z ustawieniem tzn.: Najpierw wybrana była krzywa 1.2. Gdy między 16 a 24 ustawiona była temp. 20C (taka miała być w domu) a na zwenątrz było np. 0C to grzejniki aż parzyły. Zmiełem krzywą na 0.8. U stawiłem grzanie przez cały dzień na 20C a w nocy na 18.5C. O ile wcześniej przy krzywej 1.2 zużycie gazu było 6-7m3 dziennie to przy krzywej 0.8 zużycie wzrosło do 10m3. Do z Ytonga 36.5 + 8cm styropianu. Co robię nie tak? Jak Wy macie ustawione krzywe, temperatury, godziny grzania? Dla krzywej 1,2 miałeś ustawione grzanie pomiędzy 16-24 , natomiast dla zmienionej krzywej na 0,8 cały dzień - stąd zwiększone zużycie gazu - pomimo niższych temperatur do których kocioł grzał wodę kotłową / mniejsza krzywa grzewcza / . Jaką temperaturę miała woda kotłowa przy krzywej 1,2 / dla jakiej temp zew / a jaką temp ma woda kotłowa dla krzywej 0,8 / dla jakiej temp zew / ?. U mnie dla Viessmann'owego Vitotronica : poziom krzywej 0,7 , nachylenie krzywej 0 , temp dzienna 22 stopnie , zredukowana 18 stopni , dla temp na zewnątrz 0 stopni kocioł grzeje wodę do max ca 41 stopni . Zużycie dobowe gazu - ostatnio nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek W 15.12.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Przerabiam ten temat od 1.11.10 .Na początku miałem problem z łącznością z czujnikiem zew. Im wyższa krzywa tym piec szybciej nagrzewa pomieszczenie do zadanej temp.Ja mam stary budynek 280 m2 i dużą ilość wody ( stary system ogrzewania ) właśnie zmieniłem piec na Vaillanta z tym samym sterownikiem.Przy dużym obiegu korzystniej jest utrzymywać małą różnicę pomiędzy temp. dzienna a nocną.U mnie sprawdza się 19,5 noc, 21 dzień, krzywa grzewcza do tej pory na 1,5 . Dziś zszedłem na 1,3 Mam 2 kondygnacje, na piętrze wszystkie termostaty przy grzejnikach mam n 5, na dole w dużym salonie na 3,6 i dopiero w ten sposób zaczęło być ciepło równo w całym domu.Optymalna krzywa to prawdopodobnie 1,2 -przy niższej piec może pracować na okrągło ale na niższej temp.Średnią z ostatnich 15 dni mam 24,5 m3 - niestety grzeję od 6.30 do 23.Sam chętnie wyminie się spostrzeżeniami.Jak temp nocna jest za niska to dom się wychłodzi i potem osiągnięcie temp. optymalnej przeciąga się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts