michalp 29.03.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Witam, Czy na drogę zawsze można odprowadzić deszczówkę? Dom jest na wsi, na drodze był kiedyś dół melioracyjny, ale teraz prawie go nie widać. Niemal zrównał się z drogą. Czy są jakieś przepisy dot. tej sprawy, gdzie szukać informacji, czy w urzędzie gminy? michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2002 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Odprowadz sobie do duzego zbiornika zakopanego w ziemi.Ja mam to w planach.Dwie beczki po 1000 l zebranie rurami całej wody do nich i pompa zanużenioawa.Koszt:beczki 200 złpompa 100 złrury nie sprawdzałemDo podlewania ogrodu jak znalazłNie wiem tylko jeszcze co zrobie z nadmiarem wody.Może jakiś drenaż (po przepełnieniu beczek)Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 zapomniałem sie zalogowac to wyzej to moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2002 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 A gdzie kupiles takie beczki? pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 w zakladzie przetwórstwa tkanin w Łodzi - po jakis chemikaliachgrube i porzadne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2002 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 A gdybym chcial kupic w Olsztynie, to gdzie szukac?pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 szczerze mówiąc to nie wiemznalazlem przez przypadek - stoi u nich tego od groma i trocheto firma w której barwią dzianiny, przetważają i sprzedająa beczki im zostają po jakiś chemikaliach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Są plastikowe w koszach z metalowej siatki i na paletach - taniochamają zaworki i kraniki (mi nie przydatne) i duży wlew u góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Załatw sobie transport z łodzi (ew Włocławek) jak bede zabierał swoje to wezme też dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2002 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Czy moglbys podac jakies namiary telefoniczne, e-mail na firme? Moze daloby sie kupic wirtualnie i przewiezc firma kurierska. Jakie wymiary maja te zbiorniki?Czy te pojedyncze zbiorniki polaczysz jakos w baterie? Jesli tak, to jak? Wlasnie zamierzalem rozpoczac inwestycje dachowo-odwodnieniowa. Myslalem o studni zbierajacej takze wode z dachu, pompie i podlewaniu. Ale zbiorniki bylyby chyba lepsze.pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Jutro zapytam ale odpisze dopiero po świętachPozdrawiamPS Musze je połączyć oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2002 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Czy moglbys podac jakies namiary telefoniczne, e-mail na firme? Moze daloby sie kupic wirtualnie i przewiezc firma kurierska. Jakie wymiary maja te zbiorniki?Czy te pojedyncze zbiorniki polaczysz jakos w baterie? Jesli tak, to jak? Wlasnie zamierzalem rozpoczac inwestycje dachowo-odwodnieniowa. Myslalem o studni zbierajacej takze wode z dachu, pompie i podlewaniu. Ale zbiorniki bylyby chyba lepsze.pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 30.03.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Ja również czekam na namiary tej firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 30.03.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Lysy zakopałeś te beczki tak normalnie do ziemi? Wiem gdzie kupić takie beczki w woj zachodniopomorskim mój kolega kupił dwie do ropy wstawił je w piwnicy. Ja też myślę o zbieraniu wody ale zastanawiam się czy mozna je zakopać czy robiłeś jakieś specjalne osłony w ziemi czy tak poprosty do piachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 30.03.2002 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 Lysy zakopałeś te beczki tak normalnie do ziemi? Wiem gdzie kupić takie beczki w woj zachodniopomorskim mój kolega kupił dwie do ropy wstawił je w piwnicy. Ja też myślę o zbieraniu wody ale zastanawiam się czy mozna je zakopać czy robiłeś jakieś specjalne osłony w ziemi czy tak poprosty do piachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2002 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2002 Powiedzmy, ze takie beczki ma juz kazdy z nas. Porozmawiajmy o kwestiach technicznych. Na jakiej glebokosci je zakopac (zamarzanie wody), jak je polaczyc w baterie, zeby nie przeciekaly, czy potrzebne jest odpowietrzenie i jak je zrobic?pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.04.2002 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2002 Witam, Oczywiście potrzebga jest studnia z beczek, kręgów, czy coś podobnego. Ale co robić z wodą dalej? Bo chyba nie powinno być tak, że jak pada deszcz, to włącza się pompa w studni i pompuje wodę do zraszaczy na działkę. Można ją oczywiście kontrolować (to snaczy samemu właczać, np. po deszczu), ale wtedy trzeba kopać dużą studnię (bo deszczówka nie jest mała). Ja najchętniej odprowadziłbym wodę do ziemi, ale ma niestety glinę. michalp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 01.04.2002 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2002 Beczki są w metalowych koszach.Więc problem naporu ziemi odpada.Mysle że 60 cm od plaszczyzny końca beczki do poziomu wystarczy.jakąś studzienke oczywiście trzeba zrobic.pod powierzchnią beczki trzeba zrobić otwór którym w razie przepełnienia woda odpłynie rurą (np. do rowu melioracyjnego).Mam tylko jeden problem do rowu mam 50 metrów.nie wiem jeszcze jaki jest koszt rur - sprawdze i napisze.a tak poza tym mam też gline - poda w dołku stoi od środy i ubyło ok 10 cm - makabra - tylko paruje nic nie wsiąka.Rozmawiałem dzisiaj z cieciem na portierni - czasami jeżdzą na pomoże z towarem - może zabiorą (w tygodniu się dowiem szczegółów).Pozdrawiam,a tak nawiasem to jaki jest średni opad miesięczny w polsce na m2???może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 02.04.2002 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Nie istnieje niebezpieczeństwo zarastania tych beczek glonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 02.04.2002 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 a to sie okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts