Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzeszczówka - gdzie odprowadza??

Recommended Posts

Odprowadz sobie do duzego zbiornika zakopanego w ziemi.

Ja mam to w planach.

Dwie beczki po 1000 l zebranie rurami całej wody do nich i pompa zanużenioawa.

Koszt:

beczki 200 zł

pompa 100 zł

rury nie sprawdzałem

Do podlewania ogrodu jak znalazł

Nie wiem tylko jeszcze co zrobie z nadmiarem wody.

Może jakiś drenaż (po przepełnieniu beczek)

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym kierunku?

Czy moglbys podac jakies namiary telefoniczne, e-mail na firme? Moze daloby sie kupic wirtualnie i przewiezc firma kurierska. Jakie wymiary maja te zbiorniki?

Czy te pojedyncze zbiorniki polaczysz jakos w baterie? Jesli tak, to jak? Wlasnie zamierzalem rozpoczac inwestycje dachowo-odwodnieniowa. Myslalem o studni zbierajacej takze wode z dachu, pompie i podlewaniu. Ale zbiorniki bylyby chyba lepsze.

pzdr

Bob

Czy moglbys podac jakies namiary telefoniczne, e-mail na firme? Moze daloby sie kupic wirtualnie i przewiezc firma kurierska. Jakie wymiary maja te zbiorniki?

Czy te pojedyncze zbiorniki polaczysz jakos w baterie? Jesli tak, to jak? Wlasnie zamierzalem rozpoczac inwestycje dachowo-odwodnieniowa. Myslalem o studni zbierajacej takze wode z dachu, pompie i podlewaniu. Ale zbiorniki bylyby chyba lepsze.

pzdr

Bob

Lysy zakopałeś te beczki tak normalnie do ziemi? Wiem gdzie kupić takie beczki w woj zachodniopomorskim mój kolega kupił dwie do ropy wstawił je w piwnicy. Ja też myślę o zbieraniu wody ale zastanawiam się czy mozna je zakopać czy robiłeś jakieś specjalne osłony w ziemi czy tak poprosty do piachu?

Lysy zakopałeś te beczki tak normalnie do ziemi? Wiem gdzie kupić takie beczki w woj zachodniopomorskim mój kolega kupił dwie do ropy wstawił je w piwnicy. Ja też myślę o zbieraniu wody ale zastanawiam się czy mozna je zakopać czy robiłeś jakieś specjalne osłony w ziemi czy tak poprosty do piachu?

Powiedzmy, ze takie beczki ma juz kazdy z nas. Porozmawiajmy o kwestiach technicznych. Na jakiej glebokosci je zakopac (zamarzanie wody), jak je polaczyc w baterie, zeby nie przeciekaly, czy potrzebne jest odpowietrzenie i jak je zrobic?

pzdr

Bob

Witam,

Oczywiście potrzebga jest studnia z beczek, kręgów, czy coś podobnego.

Ale co robić z wodą dalej? Bo chyba nie powinno być tak, że jak pada deszcz, to włącza się pompa w studni i pompuje wodę do zraszaczy na działkę.

Można ją oczywiście kontrolować (to snaczy samemu właczać, np. po deszczu), ale wtedy trzeba kopać dużą studnię (bo deszczówka nie jest mała).

Ja najchętniej odprowadziłbym wodę do ziemi, ale ma niestety glinę.

michalp

Beczki są w metalowych koszach.

Więc problem naporu ziemi odpada.

Mysle że 60 cm od plaszczyzny końca beczki do poziomu wystarczy.

jakąś studzienke oczywiście trzeba zrobic.

pod powierzchnią beczki trzeba zrobić otwór którym w razie przepełnienia woda odpłynie rurą (np. do rowu melioracyjnego).

Mam tylko jeden problem do rowu mam 50 metrów.

nie wiem jeszcze jaki jest koszt rur - sprawdze i napisze.

a tak poza tym mam też gline - poda w dołku stoi od środy i ubyło ok 10 cm - makabra - tylko paruje nic nie wsiąka.

Rozmawiałem dzisiaj z cieciem na portierni - czasami jeżdzą na pomoże z towarem - może zabiorą (w tygodniu się dowiem szczegółów).

Pozdrawiam,

a tak nawiasem to jaki jest średni opad miesięczny w polsce na m2???

może ktoś wie?