Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzeszczówka - gdzie odprowadza??

Recommended Posts

Ja taka beczke postawilbym tez przy rurze spustowej. Mam do rury specjalne mufe (marleya), ktora inteligentnie kieruje wezem wode do beczki. Jak beczka sie napelni, to woda dalej leci normalnie rura spustowa. Nie wiem czy te plastikowe beczki sa wyjsciowe. Jesli nie to mozna byloby oblozyc drewnem, zabejcowac i udawac stara debowa beczke. Jesli beczka bedzie na powierzchni, to raczej odpada problem pompowania. Wode mozna grawitacyjnie sposcic wezem do ogrodu.

No tak, tylko skad wziac te beczki...

Bob

• 3 weeks później...
Miałem beczki z tworzywa, które stały na powierzchni narażone na warunki atmosferyczne. Po ok. 6-7 latach zaczęły się kruszyć. Powstały pajączki i każde dotknięcie wiadrem uszczerbiało beczkę. Były po jakimś specyfiku do uzdatniania wody na basenie.

Wydaje mi się, że powodem zniszczenia (zestarzenia) beczek stojących na ziemi było promieniowanie UV. Schowane pod ziemią poweinny wytrzymać dłużej.

Na stronach Marleya widziałem takie urządzenia, ale wydaje mi się, że standardowo powinno sie je montować pod lub raczej równo z powierzchnią ziemi, nie wiem więc jak one skierują wodę na zewnątrz po napełnieniu beczek.

Odbośnie glonów to bywa różnie. Jeżeli jest dużo śwaiatła powstaja glony zielone (ogólnie rzecz biorąc), natomiast w przypadku jego braku pojawiają się sinice czyli glony egzystujące tam gdzie śwaitła nie ma lub jest bardzo mało. Wiem bo miałem przez wiele lat kilka zbiorników z rybkami. Nie bez znaczenia jest również pH wody. Jednakże w przypadku wody, której używa się do podlewania ogrodu lub mycia auta nie ma to specjalnego znaczenia.

Sam też zastanawiałem się nad zbieraniem wody deszczowej choć osobiście mam jeszcze czas na teoretyczne rozważania. Wydaje mi się, że można zrobić tak: zakopać do ziemi osadniki (beczki lub inne pojemniki), połączyć je i wykonać przelew do dołu o objętości 1-2 m3, który po wykopaniu zasypie się grubym tłuczniem, żwirem itp., a następnie zasypie ziemią. Woda z przelewu powinna się rozsączać go gruntu. Ja mam grunt piaszczysty, ale nawet tym, którzy mają ściślejsze grunty powinno to rozwiązanie pomóc.