buber 03.04.2002 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 z tego co wiem glony do rozwoju potrzebują światła więc jeśli beczki są zakopane to raczej nie powinno ich tam być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.04.2002 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 Ja taka beczke postawilbym tez przy rurze spustowej. Mam do rury specjalne mufe (marleya), ktora inteligentnie kieruje wezem wode do beczki. Jak beczka sie napelni, to woda dalej leci normalnie rura spustowa. Nie wiem czy te plastikowe beczki sa wyjsciowe. Jesli nie to mozna byloby oblozyc drewnem, zabejcowac i udawac stara debowa beczke. Jesli beczka bedzie na powierzchni, to raczej odpada problem pompowania. Wode mozna grawitacyjnie sposcic wezem do ogrodu. No tak, tylko skad wziac te beczki...Bob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 25.04.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 A te beczki to konkretnie po czym są ? Też z Łodzi jestem, słyszałem, ze da się to kupić, ale... jesli są po jakiejś mocnej chemii to chyba nie bardzo do podlewania ogródka czy kwiatków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 26.04.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 wypłuczesz sobie można to kupic w firmie arpol na Politechniki 7a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 27.04.2002 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2002 Słyszałam również o studniach rozsączających,czy ktos ma doswiadczenie z taka studnią i jaki jest koszt takiej studni?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoniaM 30.04.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Ja mam zamiar odprowadzić deszczówkę do zakopanych pod ziemią plastikowych drenów żeby mi nawadniało ogród od spodu.Czy ktoś to robił, jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.05.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2002 Miałem beczki z tworzywa, które stały na powierzchni narażone na warunki atmosferyczne. Po ok. 6-7 latach zaczęły się kruszyć. Powstały pajączki i każde dotknięcie wiadrem uszczerbiało beczkę. Były po jakimś specyfiku do uzdatniania wody na basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 03.05.2002 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2002 Witam, Mam pytanie do BOB. Napisałeś "Mam do rury specjalne mufe (marleya), ktora inteligentnie kieruje wezem wode do beczki". Co to takiego? Jak możesz, to opisz. michalp [ Ta Wiadomość była edytowana przez: michalp dnia 2002-05-03 17:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.05.2002 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Wydaje mi się, że powodem zniszczenia (zestarzenia) beczek stojących na ziemi było promieniowanie UV. Schowane pod ziemią poweinny wytrzymać dłużej.Na stronach Marleya widziałem takie urządzenia, ale wydaje mi się, że standardowo powinno sie je montować pod lub raczej równo z powierzchnią ziemi, nie wiem więc jak one skierują wodę na zewnątrz po napełnieniu beczek.Odbośnie glonów to bywa różnie. Jeżeli jest dużo śwaiatła powstaja glony zielone (ogólnie rzecz biorąc), natomiast w przypadku jego braku pojawiają się sinice czyli glony egzystujące tam gdzie śwaitła nie ma lub jest bardzo mało. Wiem bo miałem przez wiele lat kilka zbiorników z rybkami. Nie bez znaczenia jest również pH wody. Jednakże w przypadku wody, której używa się do podlewania ogrodu lub mycia auta nie ma to specjalnego znaczenia.Sam też zastanawiałem się nad zbieraniem wody deszczowej choć osobiście mam jeszcze czas na teoretyczne rozważania. Wydaje mi się, że można zrobić tak: zakopać do ziemi osadniki (beczki lub inne pojemniki), połączyć je i wykonać przelew do dołu o objętości 1-2 m3, który po wykopaniu zasypie się grubym tłuczniem, żwirem itp., a następnie zasypie ziemią. Woda z przelewu powinna się rozsączać go gruntu. Ja mam grunt piaszczysty, ale nawet tym, którzy mają ściślejsze grunty powinno to rozwiązanie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts