MaziSmile 29.11.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witam. Mam pytanie. Czy ktoś z szanownych Formowiczów zechciał by mi powiedzieć jak zainstalować zestaw hydroforowy? Przyznam szczerze, że nie mam żadnego pojęcia o hydraulice a wszystkim zajmował się kiedyś ojciec. Niestety teraz ja muszę wymienić hydrofor bo w starym spalił się silnik więc kupiliśmy nowy. Właśnie taki: http://www.pompy-sklep.pl/mprod.php?idg=43&id=4042 I teraz nie wiem co, gdzie zamontować zwłaszcza że ma to tylko albo aż dwa otwory (w tym srebrnym czymś na górze) jeden na ściance a drugi na górze... Jak się zdążyliście zorientować nie mam za grosz wiedzy na ten temat a bez wody jesteśmy już 5 dzień. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.11.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To czegoś się ... nie uczył???Jak nie masz pojęcia to zawołaj hydraulika, a nie jęczysz jak stara baba. PS. Zacznij naukę od podstawówki i naucz się pisać "montaż" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaziSmile 29.11.2008 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Nie nauczyłem się bo zanim ojciec zmarł nie było mi to potrzebne. A teraz niestety muszę sobie radzić sam. Gdybym miał możliwość skorzystania z usług hydraulika to na pewno bym to zrobił ale wyobraź sobie, że czasem są takie sytuacje w których nawet na hydraulika może zabraknąć pieniędzy. Więc muszę zrobić to sam. Aha... i dziękuję za przypomnienie o poprawnej pisowni... mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Jak masz całą instalację istniejacą to w czym problem?To chyba trochę kolanek ( stal,CU ,PCV inne ) i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.11.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 1. Od przodu dajesz podejście wodne ( pewnie masz ze studni ) 2. potem zalej hydrofor3. następnie do tego otworu górnego dajesz zasilanie na dom - po dodaniu kawałka instalacji zalej ponownie i uruchom - może być konieczne powtórzenie czynności zalewania i uruchamiania4. Jak po uruchomieniu woda leci strumieniem podłącz do istniejącej instalacji i zrobione Dokładnie uszczelnij wszystkie połączenia pakułami lub specjalną taśmą ( specjaliści pewnie doradzą zdecydowanie pakuły ) Jeżeli nie masz instalacji przed hydroforem to napisz z czego chcesz brać wodę i co masz i jak już tam zrobione a w miarę możliwości odpowiem - chociaż nie jestem specjalistą - podłączałem hydrofor kilkukrotnie zgodnie z podanym opisem i zawsze działał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaziSmile 29.11.2008 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za rady. Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę bo widzę, że problem sprowadza się tutaj do kilku kolanek i rurek bo mam już całą instalację tyle, że w starym hydroforze się silniczek spalił i muszę tylko to wymienić. Jak by coś było nie tak to jeszcze będę wołał o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 29.11.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzięki za rady. Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę bo widzę, że problem sprowadza się tutaj do kilku kolanek i rurek bo mam już całą instalację tyle, że w starym hydroforze się silniczek spalił i muszę tylko to wymienić. Jak by coś było nie tak to jeszcze będę wołał o pomoc Pewnie , że dasz radę. Górą nasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.11.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 na początku przyglądnij się jak jest połączony stary silnik z pompą. Przyglądnij się teraz nowej wersji. Czy da się to tak prosto zamienić? pewnie nie. Więc najważniejszą sprawą jest określenie wlotu i wylotu pompy, oraz zachowanie zaznaczonego gdzieś na obudowie kierunku obrotów. Po odłączeniu starego zestawu musisz jakoś połączyć rurę wejściową z wejściem pompy, no i swoją instalację z wyjściem ze zbiornika. Potem trzeba połączyć zasilanie elektryczne.Jesli jesteś kompletnym laikiem, to zawołaj chociaż jakiegoś sąsiada albo kolegę, który ma o tym pojęcie, bo o pomyłkę nietrudno, a pomyłka w podłączeniu prądu może być bardzo niebezpieczna. PS. I cały czas dbaj o to, aby żadne śmieci nie wpadły ci do środka, bo mogą zniszczyć ci pompę po uruchomieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro40 30.11.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 upewnij się że masz zainstalowany zawór zwrotny. jeżeli nie to dokup za grosze. PS: Retrofood wróc do podstawowki - nie przyglądnij tylko przyjżyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 30.11.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 upewnij się że masz zainstalowany zawór zwrotny. jeżeli nie to dokup za grosze. PS: Retrofood wróc do podstawowki - nie przyglądnij tylko przyjżyj W szkole podstawowej pewnie uczą że zdania zaczyna się z dużej litery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.11.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 PS: Retrofood wróc do podstawowki - nie przyglądnij tylko przyjżyj ty polonisto naucz się pisać "przyjrzyj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts