Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy: Montaż zestawu hydroforowego XKJ-800SA firmy Apromp

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie. Czy ktoś z szanownych Formowiczów zechciał by mi powiedzieć jak zainstalować zestaw hydroforowy?
    Przyznam szczerze, że nie mam żadnego pojęcia o hydraulice a wszystkim zajmował się kiedyś ojciec. Niestety teraz ja muszę wymienić hydrofor bo w starym spalił się silnik więc kupiliśmy nowy.
    Właśnie taki:
    http://www.pompy-sklep.pl/mprod.php?idg=43&id=4042

I teraz nie wiem co, gdzie zamontować zwłaszcza że ma to tylko albo aż dwa otwory (w tym srebrnym czymś na górze) jeden na ściance a drugi na górze...

Jak się zdążyliście zorientować nie mam za grosz wiedzy na ten temat a bez wody jesteśmy już 5 dzień.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Nie nauczyłem się bo zanim ojciec zmarł nie było mi to potrzebne. A teraz niestety muszę sobie radzić sam.

Gdybym miał możliwość skorzystania z usług hydraulika to na pewno bym to zrobił ale wyobraź sobie, że czasem są takie sytuacje w których nawet na hydraulika może zabraknąć pieniędzy. Więc muszę zrobić to sam.

Aha... i dziękuję za przypomnienie o poprawnej pisowni... mój błąd.

1. Od przodu dajesz podejście wodne ( pewnie masz ze studni )

2. potem zalej hydrofor

3. następnie do tego otworu górnego dajesz zasilanie na dom

- po dodaniu kawałka instalacji zalej ponownie i uruchom - może być konieczne powtórzenie czynności zalewania i uruchamiania

4. Jak po uruchomieniu woda leci strumieniem podłącz do istniejącej instalacji i zrobione

Dokładnie uszczelnij wszystkie połączenia pakułami lub specjalną taśmą ( specjaliści pewnie doradzą zdecydowanie pakuły )

Jeżeli nie masz instalacji przed hydroforem to napisz z czego chcesz brać wodę i co masz i jak już tam zrobione a w miarę możliwości odpowiem - chociaż nie jestem specjalistą - podłączałem hydrofor kilkukrotnie zgodnie z podanym opisem i zawsze działał.

pozdrawiam

Dzięki za rady.

Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę :) bo widzę, że problem sprowadza się tutaj do kilku kolanek i rurek bo mam już całą instalację tyle, że w starym hydroforze się silniczek spalił i muszę tylko to wymienić.

Jak by coś było nie tak to jeszcze będę wołał o pomoc :)

Dzięki za rady.

Mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę :) bo widzę, że problem sprowadza się tutaj do kilku kolanek i rurek bo mam już całą instalację tyle, że w starym hydroforze się silniczek spalił i muszę tylko to wymienić.

Jak by coś było nie tak to jeszcze będę wołał o pomoc :)

Pewnie , że dasz radę.

Górą nasi. :lol: :lol: :lol:

na początku przyglądnij się jak jest połączony stary silnik z pompą. Przyglądnij się teraz nowej wersji. Czy da się to tak prosto zamienić? pewnie nie. Więc najważniejszą sprawą jest określenie wlotu i wylotu pompy, oraz zachowanie zaznaczonego gdzieś na obudowie kierunku obrotów.

Po odłączeniu starego zestawu musisz jakoś połączyć rurę wejściową z wejściem pompy, no i swoją instalację z wyjściem ze zbiornika. Potem trzeba połączyć zasilanie elektryczne.

Jesli jesteś kompletnym laikiem, to zawołaj chociaż jakiegoś sąsiada albo kolegę, który ma o tym pojęcie, bo o pomyłkę nietrudno, a pomyłka w podłączeniu prądu może być bardzo niebezpieczna.

PS. I cały czas dbaj o to, aby żadne śmieci nie wpadły ci do środka, bo mogą zniszczyć ci pompę po uruchomieniu.