Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deutsche Bank warto czy nie ????

Martiner28

Recommended Posts

Ktos mial do czynienia kiedykolwiek z Deutsche Bankiem i kredytami w € ??? Zastanawiam sie troche nad kredytem hipotecznym na max. 120 tys w tym banku. Charakter mojej pracy jest raczej wyjazdowy ...a wiec dodatkowo dochodza diety zagraniczne. Moja firma choc polska nie stosuje tabeli ministerstwa dla diet tylko swoja gdzie stawki sa w € - a na moim koncie laduja zlotowki wg obecnego kursu.Dlatego mysle ze rozsadnie w moim przypadku zadluzyc sie w euro bo jak € bedzie drozec to zostanie mi to zrekompesowane wyzszymi dietami przez co ryzyko kursowe odpada. A co z reszta i warunkami kredytow w DB ? Zalujecie czy zachwalacie?

witam,

tez mam kredyt w DB od 4 lat (w CHF). W zasadzie ok, ale...

Jest jedna rzecz która mi sie nie podoba i na co warto zwrócić uwagę - a mianowicie w umowie jest zapis, odnośnie ustalania oprocentowania: wiadomo - 3 miesięczny LIBOR+marża. Jako, że mam raty równe to wg. zapisu w przypadku zmiany LIBOR w dół rata mi nie spada, tylko pozostaje na tym samym poziomie, a skraca się okres kredytowania. Gdy LIBOR w górę to raty rosną.

PODSUMOWUJĄC: raty mogą rosnąć, ale nigdy nie spadaja, co najwyżej okres kredytowania się skraca (co może mieć znaczenie). Jak jest teraz, to nie wiem.

W każdym razie mam zamiar powalczyć teraz o zmianę tego zapisu.

pozdr.

Tommi

witam,

tez mam kredyt w DB od 4 lat (w CHF). W zasadzie ok, ale...

Jest jedna rzecz która mi sie nie podoba i na co warto zwrócić uwagę - a mianowicie w umowie jest zapis, odnośnie ustalania oprocentowania: wiadomo - 3 miesięczny LIBOR+marża. Jako, że mam raty równe to wg. zapisu w przypadku zmiany LIBOR w dół rata mi nie spada, tylko pozostaje na tym samym poziomie, a skraca się okres kredytowania. Gdy LIBOR w górę to raty rosną.

PODSUMOWUJĄC: raty mogą rosnąć, ale nigdy nie spadaja, co najwyżej okres kredytowania się skraca (co może mieć znaczenie). Jak jest teraz, to nie wiem.

W każdym razie mam zamiar powalczyć teraz o zmianę tego zapisu.

pozdr.

Tommi

Heh???? :o :o :o

Jak to mozliwe? Jak oni oblicza ci skrocenie okresu kredytowania? Dales sie nabic w butelke!!! Mam od 3 lat u nich kredyt i jakos nie narzekam, marza jest 1,3%, wartosc kredytu to 600k. Polecam ten bank, ale musisz byc uwazny - mi przez 6 miesiecy nie obnizyli oprocentowania mimio, ze dostarczylem wpis do hipoteki, ale pozniej zwrocili mi kase.

Pa

mamy kredyt w CHF w DB od ponad roku.

najciężej było u nich dostać kredyt (mieli dużo bardziej wyśrubowane wymogi, niż inne banki), ale wynagrodzili to lepszymi warunkami.

z wypłatą transz nie było problemu, wystarczyły zdjęcia z budowy. na razie nie było powodu do żadnego spięcia, jest OK.

• 1 month później...
Pod koniec grudnia podpisalismy umowe z DB na kredyt w wysokosci 450 tysiecy w CHF. Otrzymalismy warunki marza podstawowa 3,2 - a do ustanowienia hipoteki na nieruchomosci + 1,2% przy liborze 0,71. Czy to sa zle warunki jak na chwile obecna? Juz sie dowiedzialam, ze nie ma szansy na obnizenie raty przy spadku liboru - a czy w ogole mam szanse na obnizenie raty? Co musialoby sie stac? Kiedy i czy w ogole mozna negocjowac z bankiem obnizenie marzy?

Pod koniec grudnia podpisalismy umowe z DB na kredyt w wysokosci 450 tysiecy w CHF. Otrzymalismy warunki marza podstawowa 3,2 - a do ustanowienia hipoteki na nieruchomosci + 1,2% przy liborze 0,71. Czy to sa zle warunki jak na chwile obecna? Juz sie dowiedzialam, ze nie ma szansy na obnizenie raty przy spadku liboru - a czy w ogole mam szanse na obnizenie raty? Co musialoby sie stac? Kiedy i czy w ogole mozna negocjowac z bankiem obnizenie marzy?

zmień doradcę