Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

..sciana jedno warstwowa czy dwu....

yoyo

Recommended Posts

witam.prosze o wypowiedz wszystkich co jest cieplejsze i jak to wychodzi 1m2 w kasie,i pytanie porotherm gruby sciana jedno warstwowa czy porotherm 25+styro 10 dwie warstwy.pzd.

Czy tylko kasa ma decydować o konstrukcji ściany? :o

Dom budujesz na kilkadziesiąt co najmniej lat , a różnice w m2 nie są duże. :lol:

Jeżeli zdecydujesz się na ściane dwuwarstwową ocieplaną styropianem, pamiętaj że przy stawianiu ścian z pustaków lub cegieł, musisz już wiedzieć jakiej grubości będzie styropian i powiedz to murarzom którzy będą stawiać ściany.

Ponieważ wykonując okapy dachu, różne zadaszenia z drzewa, zastrzały, krokwie itp. trzeba uwzględnić to, że będzię póżniej styropian. Często okazuje się potem, że po ociepleniu styropianem dom wygląda JAK BUDA bo okapy są za krótkie a inne elementy drewniane przykryte styropianem.

Jeżeli zdecydujesz się na ściane dwuwarstwową ocieplaną styropianem, pamiętaj że przy stawianiu ścian z pustaków lub cegieł, musisz już wiedzieć jakiej grubości będzie styropian i powiedz to murarzom którzy będą stawiać ściany.

Ponieważ wykonując okapy dachu, różne zadaszenia z drzewa, zastrzały, krokwie itp. trzeba uwzględnić to, że będzię póżniej styropian. Często okazuje się potem, że po ociepleniu styropianem dom wygląda JAK BUDA bo okapy są za krótkie a inne elementy drewniane przykryte styropianem.

Coś nie tak. :o

Przważnie teraz jest 12 cm.Jeśli zwiększy do 15 to doda tylko 3 cm .To nie powinno ważyć na wyglądzie i nic nie powinno być za krótkie.

i chyba nie pamiętać ma nie przy stawianiu ścian a przy wykonywaniu więźby i pokrycia ;)

albo inaczej: znajdx w necie kalkulator do wylicznie U ścian w zalezności od materiału, znajdź chocby na allegro koszty materiałów, policz co ile kosztuje w budowie a co ile w użytkowaniu i wyciągnij wnioski

i nie żebym to złośliwie pisał tylko ja po prostu tak zrobiłem i wiem co chiałem się dowiedzieć, wiec czemu nie mógłbyś zrobić tak samo ;)

dzieki za podpowiedzi i adresy gdzie szukac ale sory nie mam tak za duzo czasu zeby szukac po necie czytac 500 postow czy na alegro obliczac to jest dobre dla innych osob co maja troche wiecej czasu na takie zeczy a w pracy to nie za bardzo wypada.dzieki za podpowiedzi i czekam na info od innych forumowiczow.

dzieki za podpowiedzi i adresy gdzie szukac ale sory nie mam tak za duzo czasu zeby szukac po necie czytac 500 postow czy na alegro obliczac to jest dobre dla innych osob co maja troche wiecej czasu

[ciach]

Jezeli nie masz czasu to zlec to komus - nikt Ci akurat w tej kwestii odpowiedzi jednoznacznej nie da.

Sciana 1W VS 2W VS 3W to jak kiedys wojny C64 VS Spectrum VS Atari ! Kazdy chwalil i bronil co mial ;-)

1W VS 2W to IMHO:

- energooszczednosc i cena - tansza i cieplejsza bedzie sciana 2W - za cene porothermu 44 kupisz porotherm 25 i 20cm ocieplenia + zaplacisz za przyklejenie tego - sciana bedzie miala U nie 0,3 tylko jakies 0,16.

- wykonanie - 1W latwo popsuc mostkami cieplnymi na nadprozach, wiencach. 2W murujesz "byle jak", na calosc i tak przyjdzie styropian (welna) i przykryje wszystkie niedoskonalosci i bledy wykonawcy

- trwalosc elewacji - 1W lepsza, 2W troche delikatna..

Ja buduje 2W, ale gdybym wiedzial rok temu to, co wiem teraz - wybralbym 3W :-) Choc koszt bylby ze 2 x wyzszy (robocizna i materialy). Wiec - jak Cie stac, to 3W - ma wszystkie zalety 1W i 2W przy braku wad, poza cena :)

pozdr.