Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet dębowy

Opos

Recommended Posts

• 3 weeks później...
hmmm 50tke o grubosci 22mm na dyspersji odradzam..ale nie ja to wykonuje i biore odpowiedzialność..chyba ze to 16stka wtedy ok ..moze byc..

tak btw mam pytanie, czy cos stanie sie z lakierem (straci swoje wlasciwosci/bedzie do wyrzucenia itd.) jesli chwilowo zamarznie, tj. zostawi sie go na mrozie np. -15 stopni, a pozniej wstawi do cieplego pomieszczenia?

nie chodzi mi o ciagle rozmrazanie i zamrazanie, ale jednorazowa sytuacje.

ten watek mnie bardzo smieszy..zarówno cena 200zł za metr jest cena raczej niewygórowana..jak i lakier 3v3 jest całkowita porażka..

jesli ktos twierdzi ze go g..o obchodzi ile kto bierze byle zapłacił najtaniej to powodzenia ilez miałem poprawek dzieki takiemu mysleniu róbcie na 3v3 ..i jak najtaniej na potege zawsze bede miał co robic..

Park maszyn dla parkieciarza to około 50tyś..zł..same urządzenia pomiarowe to od 5-10tys zł.szkolenia rocznie dla 8 pracowników..około 10tys..wynagrodzenia srednio 1,5-3,5 tyś na reke kazdemu .ciekawe jeden z drugim jak byście poprowadzili firme,..płacąc do tego ..podatki i ubezpieczenia..za 30zł z metra..a do tego leasing samochodów paliwo..i wszelkie inne koszta których jest niemało kazdy chce w tym kraju zarabiać minimum 3 tys..ale juz zapłacic za to to niee..kana galilejska..:o

ale ja wiem g..o was obchodzi..najlepiej stwierdzic ze wszyscy "fachowcy" to oszusci i zdziercy..

Prawda jest taka..że najprawdopodobniej wykonuja..rencisci emeryci tanio i" w miare" dobrze ale w życiu nie widzieli porzadnie i fachowo..zrobionej posadzki..jak i zwolennicy płacenia 30zł za metr kadrat ciekawe ile kafelkarzowi płaca..i coż on takie potrzebuje do układania..jakiż to lakierów..cykliniarek i tym podobnych uzywa..zejdzcie z marsa na ziemie..no ja WAS prosze....

kurna najłacniej liczy sie czyjąś..kase..ciekawe czy tak skorzy wszyscy jesteście w cholere swe usługi zaniżać..byle pracowac..i czy wam tak miło jak was na jakiejkolwiek płaszyżnie..nazwą..zdziercami czy tym podobnie..

Ja tam nikomu nie wyliczam, ile zarabia, ale fakty są takie, że części "fachofcóf" woda sodowa uderzyła do głowy. Cyklinowało u mnie parkiet dwóch łepków na wiosnę. W gadce byli mocni, czego i gdzie to oni nie robili. Strona www też full wypas. Z robotą poszło znacznie gorzej. A dniówka wyszła im po 6 stówek na łapę spokojnie, po uwzglęnieniu kosztów. To samo cudak od płytek. Z wielką łaską położył mi 9 m2, niecały dzień roboty za 650 zł.

Wiesz, ja też coś w życiu potrafię robić, mam nienajgorszą robotę w nienajgorszej firmie, odpowiedzialność za kilkanaście osób i za spore pieniądze, ale o wynagrodzeniu rzędu 10.000 zł miesięcznie to mogę narazie tylko pomarzyć. A taki koleś od kładzenia płytek tyle miesięcznie wyciąga (ja swojego musiałem umawiać miesiąc do tyłu, roboty ma po maksie, a 500 zł to średnia dniówka). Więc jak słyszę ciągłe narzekania budowańców, to mnie krew zalewa.

Dom buduje mi człowiek, który za SSO bierze 40k PLN. Cena dla mnie uczciwa, średnia półka, koleś rozgarnięty, więc się dogadaliśmy. Ale widziałem podobny wiekościowo dom, który ten człowiek postawił w 2005 r. za ... 18.000. I pewnie do interesu nie dołożył. Ceny i pensje przez 3 lata wzrosły, no ale chyba nie o 120%, prawda? Problem polega na tym, że mieliśmy mały boom w budownictwie i popyt na wykwalifikowanych robotników wzrósł na tyle, że panowie zaczęli dyktować ceny z kosmosu, a rynek to zaakceptował. Ale teraz szykuje się dołek i ceny wrócą do normy.

I nie pisz mi, proszę, że sprzęt dla parkieciarza to 50.000 zł. Widziałem, czym cyklinowali moi fachowcy i to z pewnością było warte nie więcej niż 1/10 kwoty o której piszesz.

Pozdr

DJ

Sprawdź sobie ile kosztuje lagler humme(mam dwa)l, flip, trio,dobra polerka,to juz jest około 40tys).

Ile kosztuje zacny odkurzacz przemysłowy, rotex firmy festool, ile kosztuje porzadna piła ukośna, i blatowa, frez, hebel,wiertarke udarowa , wkretarke, piłe festoo, atf..(jeśli chcesz cos wycinać robic wzór to niezbedna jest, sprzet do wylewek..mieszadła..raki lasrowe niwelatory..

l..dołoz do tego dwa -trzy komplety porzadnych narzedzi (młotki dłutka, katowniki, itp)..to tyle pobieznie jeśli chodzi o sprzet...

Teraz kup sobie presometr, cm-ke, i dobry miernik higroskopijności drewna(sa i za 6 tyś ja mam za 1300zł)

no i oczywiscie trzeba to czyms przewieść ..nieprawdaż..?

Nio ale widze ze wiesz lepiej ..prowadzisz cos podobnego na sprzecie sie znasz i koszta juz ponosiłeś nie ssasz z palca..na podstawie dwóch kolesi z betoniarka na własnej budowie.. :wink: Pozdrawiam

wtedy klej jest przemrożony i nie nadaje sie do niczego traci swe własciwości..

i to obojtnie jaki to był klej..niektóre wytrzymuja wiecej inne mniej ale minus 15 to juz raczej zaden..jak długo to było?

czasu nie znam, po prostu wykonawca "pochwalil" sie, ze schowal chemie do grzanego pomieszczenia, bo mrozy byly u nich spore. nie wiem wiec, jak dlugo to trwalo - zamrazanie -

• 1 year później...
Czy 200 zł (robocizna + materiały) za położenie parkietu dębowego na gotowo do dużo czy mała ?

Ceny rynkowe parkietu z polozeniem są dosyć obszernie przeanalizowane na serwisie www RynekParkietu.pl

Ceny sa uzaleznione od wielkości klepki, klasy drewna, gatunku oraz miejsca zakupu...

na przyklad DAB w klasie II 22/60/300 (gr/dl/szer) to laczny koszt w granicach od 130 PLN / metr w gore nawet do 200 PLN