Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop

kkasper

Recommended Posts

Dokładnie!

Do stelaża przykleić tasmą 2-stronną folię i przykrecić płyty, od góry też pójdzie folia ,,,

Tylko czy tak można po prostu wysypać ta wełnę, będę miał ok. 50 cm przestrzeni między płytami a podłogą na strychu :o

Granulat lub ekofiber mi pasuje jak cholera tam !

I tak planowałem 40 cm wełny w stropie ,,,

Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie!

Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ?

Ja tak zrobiłem dla grubości 20 kilka centymetrów. Przy twojej grubości będzie to dość ciężkie. Może daj profile dwa razy gęściej?

Folii nie dawałem.

No myślę że jak dam gęściej to będzie ok, w końcu w granulacie wysypywanym jest sporo powietrza,przez to ta sama grubość wełny i granulatu swobodnie wysypanego może się różnić, lżejszy będzie granulat :roll:

A jak sie maja kable i halogeny w takim granulacie?

Zabezpieczałeś czymś ?

Pozdr.

No myślę że jak dam gęściej to będzie ok, w końcu w granulacie wysypywanym jest sporo powietrza,przez to ta sama grubość wełny i granulatu swobodnie wysypanego może się różnić, lżejszy będzie granulat :roll:

A jak sie maja kable i halogeny w takim granulacie?

Zabezpieczałeś czymś ?

Pozdr.

Granulat nie będzie lżejszy, a cięższy.

Kable mam i nie widzę czemu miałby być problem? Granulat wełny skalnej do ponad 1000 deg C zabezpiecza wystarczająco.

Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ?

Chciałem dodać do tego jako , że mam Ekofiber , że spoko u mnie leży na płytach KG.

Waga około 7kg/m2 przy 25 cm grubości.

I najwazniejsze. :o

Przekrój od dołu to płyta KG , Ekofiber i nic więcej.

Nie ma foli paroizolacyjnej , ktora wymagana jest przy wełnie.Brak jakichkolwiek wykropleń itp.

Całość sobie ładnie oddycha. :lol:

Chciałem dodać do tego jako , że mam Ekofiber , że spoko u mnie leży na płytach KG.

Waga około 7kg/m2 przy 25 cm grubości.

I najwazniejsze. :o

Przekrój od dołu to płyta KG , Ekofiber i nic więcej.

Nie ma foli paroizolacyjnej , ktora wymagana jest przy wełnie.Brak jakichkolwiek wykropleń itp.

Całość sobie ładnie oddycha. :lol:

Jeśli strop jest pomiędzy poziomami ogrzewanymi to izolacja ma za zadanie (głównie) zabezpieczyć przed przenikaniem dźwięku przez strop. Folia wtedy nigdzie nie jest potrzebna.

Jeśli strop jest pomiędzy poziomami ogrzewanymi to izolacja ma za zadanie (głównie) zabezpieczyć przed przenikaniem dźwięku przez strop. Folia wtedy nigdzie nie jest potrzebna.

U mnie strop jest pomiędzy pomieszczniami nieogrzewanymi. :o

Folia w poziomie nad płytą KG ma niedopuścić wilgoci do wełny( jesli ktoś ma wełnę ).

U mnie strop jest pomiędzy pomieszczniami nieogrzewanymi. :o

Folia w poziomie nad płytą KG ma niedopuścić wilgoci do wełny( jesli ktoś ma wełnę ).

Pomiędzy pomieszczeniami nieogrzewanymi folia też jest bez sensu.

Należy ją stosować pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi. bez znaczenia na rodzaj izolacji.