kkasper 29.11.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Mam położone belki stropowe 12x15 co 60cm, na górę planuje dać OSB o grubości 22m. Moje pytanie dotyczy czy od spodu również mogę przykręcić OSB 8 lub 10mm czy jednak to zbędny wydatek??? Na OSB od spodu pójdą płyty gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasper 30.11.2008 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 W sumie racja, po co OSB od spodu.Na górę OSB 22mm a na dół do belek wieszaki, profile i płyty g-k a do środka oczywiście wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 W sumie racja, po co OSB od spodu. Na górę OSB 22mm a na dół do belek wieszaki, profile i płyty g-k a do środka oczywiście wełna.Ja bym tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasper 01.12.2008 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A jak wełna do środka, może być taka sama jak między krokwie do ocieplania poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A jak wełna do środka, może być taka sama jak między krokwie do ocieplania poddasza?tak - może być taka sama. Ja taką mam w swoim stropie drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.12.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie! Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie! Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ?można rozważyć jeszcze użycie folii paroizolacyjnej pomiędzy płyty a wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.12.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dokładnie! Do stelaża przykleić tasmą 2-stronną folię i przykrecić płyty, od góry też pójdzie folia ,,, Tylko czy tak można po prostu wysypać ta wełnę, będę miał ok. 50 cm przestrzeni między płytami a podłogą na strychu Granulat lub ekofiber mi pasuje jak cholera tam ! I tak planowałem 40 cm wełny w stropie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 01.12.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 a ja zapytam czy można łączyć wełnę i styropian?np.5cm styropianu i 20 cm wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salam1 01.12.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam . A ja mam pytanie co na płytę OSB na podłodze pod kafelki .Planuję również matę grzejną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 a ja zapytam czy można łączyć wełnę i styropian?np.5cm styropianu i 20 cm wełny? mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.12.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie! Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ? Ja tak zrobiłem dla grubości 20 kilka centymetrów. Przy twojej grubości będzie to dość ciężkie. Może daj profile dwa razy gęściej? Folii nie dawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 No myślę że jak dam gęściej to będzie ok, w końcu w granulacie wysypywanym jest sporo powietrza,przez to ta sama grubość wełny i granulatu swobodnie wysypanego może się różnić, lżejszy będzie granulat A jak sie maja kable i halogeny w takim granulacie? Zabezpieczałeś czymś ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.12.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 No myślę że jak dam gęściej to będzie ok, w końcu w granulacie wysypywanym jest sporo powietrza,przez to ta sama grubość wełny i granulatu swobodnie wysypanego może się różnić, lżejszy będzie granulat A jak sie maja kable i halogeny w takim granulacie? Zabezpieczałeś czymś ? Pozdr. Granulat nie będzie lżejszy, a cięższy. Kable mam i nie widzę czemu miałby być problem? Granulat wełny skalnej do ponad 1000 deg C zabezpiecza wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 02.12.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie! Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ? Chciałem dodać do tego jako , że mam Ekofiber , że spoko u mnie leży na płytach KG. Waga około 7kg/m2 przy 25 cm grubości. I najwazniejsze. Przekrój od dołu to płyta KG , Ekofiber i nic więcej. Nie ma foli paroizolacyjnej , ktora wymagana jest przy wełnie.Brak jakichkolwiek wykropleń itp. Całość sobie ładnie oddycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.12.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Wtrącę swoje pytanie odnośnie tej wełny w stropie! Czy można wysypać wełnę w granulacie bezpośrednio na płyty KG przykręcone do rusztu aluminiowego ? Chciałem dodać do tego jako , że mam Ekofiber , że spoko u mnie leży na płytach KG. Waga około 7kg/m2 przy 25 cm grubości. I najwazniejsze. Przekrój od dołu to płyta KG , Ekofiber i nic więcej. Nie ma foli paroizolacyjnej , ktora wymagana jest przy wełnie.Brak jakichkolwiek wykropleń itp. Całość sobie ładnie oddycha. Jeśli strop jest pomiędzy poziomami ogrzewanymi to izolacja ma za zadanie (głównie) zabezpieczyć przed przenikaniem dźwięku przez strop. Folia wtedy nigdzie nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 03.12.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Jeśli strop jest pomiędzy poziomami ogrzewanymi to izolacja ma za zadanie (głównie) zabezpieczyć przed przenikaniem dźwięku przez strop. Folia wtedy nigdzie nie jest potrzebna. U mnie strop jest pomiędzy pomieszczniami nieogrzewanymi. Folia w poziomie nad płytą KG ma niedopuścić wilgoci do wełny( jesli ktoś ma wełnę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Jeśli strop jest pomiędzy poziomami ogrzewanymi to izolacja ma za zadanie (głównie) zabezpieczyć przed przenikaniem dźwięku przez strop. Folia wtedy nigdzie nie jest potrzebna. U mnie strop jest pomiędzy pomieszczniami nieogrzewanymi. Folia w poziomie nad płytą KG ma niedopuścić wilgoci do wełny( jesli ktoś ma wełnę ). Pomiędzy pomieszczeniami nieogrzewanymi folia też jest bez sensu. Należy ją stosować pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi. bez znaczenia na rodzaj izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 03.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 U mnie strop jest pomiędzy pomieszczniami nieogrzewanymi. Folia w poziomie nad płytą KG ma niedopuścić wilgoci do wełny( jesli ktoś ma wełnę ). oooops-pomyliłem się oczywiście. Strop jest pomiędzy parterem ogrzewanym , a poddaszem nieogrzewanym Tak jakoś się omskło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 03.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Należy ją stosować pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi. bez znaczenia na rodzaj izolacji. Własnie , że rodzaj izolacji ma znaczenie. Dla ekofibru folii nie stosuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts