KP 20.10.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Mam podłączony rekuperator i do planowanych dwóch kominków doprowadzone powietrze z zewnątrz. Wkłady kominkowe, które kupiłem, również posiadają możliwość podłączenia zewnętrznego powietrza bezpośrednio do komory spalania. Firma instalacyjna dzisiaj zaczeła montować pierwszy wkład który ustawili nad wlotem powietrza, bez bezpośredniego podłączenia, i zrobili niemalże całą obudowę. Gdy to zobaczyłem uparłem się że muszą wszystko rozebrać i najpierw podłączyć zewnętrzny wlot bezpośrednio do komory spalania a dopiero później to obudować. Potraktowali mnie jak upartego laika twierdządz że tak czy tak w 90-ciu procentach powietrze do komory spalania będzie pochodzić z zewnętrznego ujęcia gdyż obudowa uniemożliwi pobierania powietrz z pomieszczenia. Jednak ta sama obudowa ma umożliwić dotarcie powietrza do DGP i ogrzania nim następnych trzech pomieszczeń.Nie wiem czy to ja jestem nadmiernie uparty dążąc do całkowicie zewnętrznego obiegu powietrza do i z komory spalania czy firma chce odwalić kolejną fuchę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 20.10.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Mam podłączony rekuperator i do planowanych dwóch kominków doprowadzone powietrze z zewnątrz. Wkłady kominkowe, które kupiłem, również posiadają możliwość podłączenia zewnętrznego powietrza bezpośrednio do komory spalania. Firma instalacyjna dzisiaj zaczeła montować pierwszy wkład który ustawili nad wlotem powietrza, bez bezpośredniego podłączenia, i zrobili niemalże całą obudowę. Gdy to zobaczyłem uparłem się że muszą wszystko rozebrać i najpierw podłączyć zewnętrzny wlot bezpośrednio do komory spalania a dopiero później to obudować. Potraktowali mnie jak upartego laika twierdządz że tak czy tak w 90-ciu procentach powietrze do komory spalania będzie pochodzić z zewnętrznego ujęcia gdyż obudowa uniemożliwi pobierania powietrz z pomieszczenia. Jednak ta sama obudowa ma umożliwić dotarcie powietrza do DGP i ogrzania nim następnych trzech pomieszczeń. Nie wiem czy to ja jestem nadmiernie uparty dążąc do całkowicie zewnętrznego obiegu powietrza do i z komory spalania czy firma chce odwalić kolejną fuchę ? Uwazam, ze postapiles slusznie. Tez planuje rekuperator i przy kupnie wkladu bralem tylko pod uwage tylko te wklady kominkowe, ktore maja mozliwosc szczelnego podlaczenia pow. do spalania. Chociaz z drugiej strony odpowiednia obudowa chyba moglaby odciac powietrze te do spalania od cyrkulacyjnego. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts