AlinaMariusz 03.02.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Taka porada dla budujących: nie dajcie się namówić na odpływ wzdłuż linii bramy garażowej - wszystko co samochód wwiezie na kołach tam trafia, a dodatkowo żeby coś wymieść z garażu trzeba ten odpływ ominąć. Jeśli już odpływ liniowy to tylko wzdłuż samochodów. Chociaż wydaje mi się, że zwykła kratka w zupełności by starczyła i kosztowałaby sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 08.03.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jeśli ktoś szuka, to mamy do sprzedania idealny grzejnik do górnej łazienki: http://allegro.pl/grzejnik-lazienkowy-astro-60-120-bialy-i3050706526.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JROMANIK 16.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 witaj , zauważyłam że budowa domu jest w okolicy białegostoku, czy byłaby możliwość obejrzenia jego , właśnie z mężem wahamy się na tym projektem chciałabym zobaczyć jak on wygląda w rzeczywistości?oczekuję na informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubird 24.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam serdecznie Wszystkich którzy wybudowali, budują lub będą budować dom wg. projektu Fokus II. Po długich godzinach spędzonych w internecie w zasadzie wybraliśmy z Żoną dwa projekty domów z pracowni MG Projekt Fokus II lub Ofelia. Mieszkamy w Koninie województwo Wielkopolskie mamy serdeczną prośbę czy ktoś zechciałby nam pokazać swojego Fokusa w rzeczywistości i podzielić się doświadczeniami z budowy. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 24.03.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jakiś czas temu po wizycie w domu pepka - wielkie dzięki, zdecydowaliśmy się z mężem na budowę Fokusa 2. Czekamy teraz na wiosnę i tynkarzy. Mam pytanie odnośnie górnej łazienki, jakie zmiany wprowadziliście względem projektu, chodzi mi o ustawienie kabiny, sedesu i wanny? Edytowane 24 Marca 2013 przez xmagdawx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 29.03.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Jakiś czas temu po wizycie w domu pepka - wielkie dzięki, zdecydowaliśmy się z mężem na budowę Fokusa 2. Czekamy teraz na wiosnę i tynkarzy. Mam pytanie odnośnie górnej łazienki, jakie zmiany wprowadziliście względem projektu, chodzi mi o ustawienie kabiny, sedesu i wanny? Pomyślcie nad likwidacją tej ścianki. U nas już była postawiona, ale wchodziło się jakby korytarzykiem do tej łazienki. O ile przejście przez takie wąskie drzwi można przeżyć, to nie wyobrażam sobie codziennie iść przez "wąskie gardło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1385 05.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Dołączam do grona fokusików Właśnie zakupiłam projekt - Fokus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 05.04.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Dołączam do grona fokusików Właśnie zakupiłam projekt - Fokus 2 Witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1385 05.04.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Czy ktoś z Was odważył się podnieść ściankę kolankową do ok. 1 m?W projekcie jest bodajże 62 cm - troszkę to za nisko ( bynajmniej jak dla mnie)Autor projektu odradza podniesienie tejże ścianki ze względu na wygląd estetyczny budynku.Ale czy na pewno tak źle by to wyglądało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 05.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Czy ktoś z Was odważył się podnieść ściankę kolankową do ok. 1 m? W projekcie jest bodajże 62 cm - troszkę to za nisko ( bynajmniej jak dla mnie) Autor projektu odradza podniesienie tejże ścianki ze względu na wygląd estetyczny budynku. Ale czy na pewno tak źle by to wyglądało?? Nasz fokus ma podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki, czyli 50 cm. Według mnie jest wystarczająco, mój mąż uważa, że trochę za mało. Fokus jest dość wysokim domem, więc podniesiony o 1 m może wyglądać strzeliście. Chociaż z 2 strony częściej będziesz go widziała wewnątrz, więc ważne żeby był funkcjonalny w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 05.04.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja mam także podniesione o 2 pustaki i uważam że jest wystarczająco. Jeden z forumowiczów pepek1979 podniósł o 3 pustaki i też źle nie wygląda. Podniesienie o 4 to już trochę ryzyko. Wcześniej opisywałem co się dzieje po podnoszeniu o 1, 2 i 3, wiadomo 1 nie zmieni wyglądu zewnętrznego, 2 już rozerwie daszek frontowy od dachu, 3 to już znaczące i mocno widoczne zmiany, jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1385 06.04.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Czyli mam rozumieć, że Wasza ścianka kolankowa wynosi 1.10 m?Jeżeli ścianka kolankowa wynosi wg.projektu 60 cm + jeszcze 2 pustaki ( 50 cm) = 110 cm?Bo mnie właśnie interesuje podniesienie ścianki kolankowej do 1 m , nie o 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 06.04.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Ja mam także podniesione o 2 pustaki i uważam że jest wystarczająco. Jeden z forumowiczów pepek1979 podniósł o 3 pustaki i też źle nie wygląda. Podniesienie o 4 to już trochę ryzyko. Wcześniej opisywałem co się dzieje po podnoszeniu o 1, 2 i 3, wiadomo 1 nie zmieni wyglądu zewnętrznego, 2 już rozerwie daszek frontowy od dachu, 3 to już znaczące i mocno widoczne zmiany, jak dla mnie. Nasz daszek nie jest rozerwany, a dom podniesiony o 2 pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1385 06.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Mam pytanko do xmagdawx - widzę ,że jesteś z Łodzi, czy jest szansa na obejrzenie Twojego domu ??? chociaż z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 07.04.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mam pytanko do xmagdawx - widzę ,że jesteś z Łodzi, czy jest szansa na obejrzenie Twojego domu ??? chociaż z zewnątrz Pewnie,że jest szansa, to mój mail: [email protected]. A co do wysokości ścianki kolankowej to my mamy wysokość 80 cm, specjalnie spawdziliśmy. I spokojnie mogłobyć jeszcze 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 07.04.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 xmagdawx piszesz ze daszek nie jest rozerwany po podniesieniu o 2 pustaki, chciałbym zobaczyć zdjęcie o ile to możliwe i nie masz nic przeciwko, bo jakoś ciężko mi w to uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emc2 09.04.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) xmagdawx piszesz ze daszek nie jest rozerwany po podniesieniu o 2 pustaki, chciałbym zobaczyć zdjęcie o ile to możliwe i nie masz nic przeciwko, bo jakoś ciężko mi w to uwierzyć Witam wszystkich Fokusomaniaków. Zaczeliśmy w październiku jesteśmy na etapie ścianek kolankowych. Z ciekawych rzeczy mogę się pochwalić piwnicą pod częścią mieszkalną i stropem monolitycznym. Zlikwidowałem słup na środku wejścia do pokoju i wszystkie podciągi. Zrobiłem gabinet/pokój gościnny zaraz przy wejściu, po przeciwnej stronie kuchni. Pomieszczenie pomiędzy garażem a salonem podzieliłem na pół. W części z oknem mam kotłownie gazową z wejściem od garażu a w drugiej polówce WC i łazienkę dolną wejście z korytarzyka. Na górze 2 małe pokoje w rogach (zamiast łazienki - pokój) a za to mamy dużą łazienkę nad wejściem podzieloną z suszarnią pod skosem z oknem połaciowym). Sypialnia z garderobą została tam gdzie była. Podnosimy ściankę kolankową o 1 pustak. Przez zmniejszenie grubości stropu mam nadzieje że z zewnątrz nie będzie nic widać. Po wylanym stropie (16cm za miast 24) jest 2x suporex 24cm+ 1x12cm + wieniec 24cm i murłata 12cm razem 96cm. Po dociepleniu posadzki i stropu szacuję że zostanie około 70-75cm. Chcę uniknąć rozerwania daszku i zrobienia "czapki" na domu - to ma być "mały dworek" Czy wysokości waszych ścianek kolankowych podajecie od gołego stropu do wieńca czy po dociepleniu i posadzkach ? Pozdrawiam i powodzenia Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez e=mc2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 11.04.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Na górze 2 małe pokoje w rogach (zamiast łazienki - pokój) a za to mamy dużą łazienkę nad wejściem podzieloną z suszarnią pod skosem z oknem połaciowym). Pozdrawiam i powodzenia Dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1385 11.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 A u mnie po zmianach będzie coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 11.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 A to nasz fokusik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts