ObiWan40 21.04.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 xmagdawx piszesz ze daszek nie jest rozerwany po podniesieniu o 2 pustaki, chciałbym zobaczyć zdjęcie o ile to możliwe i nie masz nic przeciwko, bo jakoś ciężko mi w to uwierzyć Witam. Też jestem ciekawy jak będzie wyglądać okno w takim pokoju. Kolega zrobił podobnie i parapet w pokoju wyszedł "pod brodą". My postanowiliśmy oddzielić daszek i jest ładnie a i okno zostało duże. Do wszystkich podnoszących ścianę kolankową: można podnieść i o 3 pustaki ale przedłużcie krokwie to dom zachowa proporcje. Do wszystkich bojących się stropów TERIVA: nie lękajcie się, należy tylko odpowiednio wzmocnić wiązania między belkami. Nakład finansowy niewielki a efekt super. Kolega miał strop z belkami 4m i niestety ma rysy. W naszym Fokusie belki są ponad 6m i na gipsowym tynku żadnej rysy nie widać. Wcześniej na forum jest link do naszej galerii ale muszę zrobić nowe zdjęcia i dorzucę bo dom jest zamknięty i zaczęliśmy prace wykończeniowe. Jak ten czas szybko leci.... https://plus.google.com/photos/104518591334617778592/albums/5736816923626190097?authkey=CO-bwsrv9ue8Eg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 21.04.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Też jestem ciekawy jak będzie wyglądać okno w takim pokoju. Kolega zrobił podobnie i parapet w pokoju wyszedł "pod brodą". My postanowiliśmy oddzielić daszek i jest ładnie a i okno zostało duże. Do wszystkich podnoszących ścianę kolankową: można podnieść i o 3 pustaki ale przedłużcie krokwie to dom zachowa proporcje. Do wszystkich bojących się stropów TERIVA: nie lękajcie się, należy tylko odpowiednio wzmocnić wiązania między belkami. Nakład finansowy niewielki a efekt super. Kolega miał strop z belkami 4m i niestety ma rysy. W naszym Fokusie belki są ponad 6m i na gipsowym tynku żadnej rysy nie widać. Wcześniej na forum jest link do naszej galerii ale muszę zrobić nowe zdjęcia i dorzucę bo dom jest zamknięty i zaczęliśmy prace wykończeniowe. Jak ten czas szybko leci.... https://plus.google.com/photos/104518591334617778592/albums/5736816923626190097?authkey=CO-bwsrv9ue8Eg O tym samym chciałem napisać. Wygląda jakby okno było podniesione, ja zostawiłem je na swoim miejscu a jak juz pisałem podniosłem o 2 pustaki. Zdjęcia są na forum więc widać. Oczywiście jest to jakiś sposób żeby uniknąć rozerwania daszka, jednak zawsze coś kosztem czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmichal79x 23.04.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 O tym samym chciałem napisać. Wygląda jakby okno było podniesione, ja zostawiłem je na swoim miejscu a jak juz pisałem podniosłem o 2 pustaki. Zdjęcia są na forum więc widać. Oczywiście jest to jakiś sposób żeby uniknąć rozerwania daszka, jednak zawsze coś kosztem czegoś innego. Dokładnie, okno u Nas jest podniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 25.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam. Też jestem ciekawy jak będzie wyglądać okno w takim pokoju. Kolega zrobił podobnie i parapet w pokoju wyszedł "pod brodą". My postanowiliśmy oddzielić daszek i jest ładnie a i okno zostało duże. Do wszystkich podnoszących ścianę kolankową: można podnieść i o 3 pustaki ale przedłużcie krokwie to dom zachowa proporcje. Do wszystkich bojących się stropów TERIVA: nie lękajcie się, należy tylko odpowiednio wzmocnić wiązania między belkami. Nakład finansowy niewielki a efekt super. Kolega miał strop z belkami 4m i niestety ma rysy. W naszym Fokusie belki są ponad 6m i na gipsowym tynku żadnej rysy nie widać. Wcześniej na forum jest link do naszej galerii ale muszę zrobić nowe zdjęcia i dorzucę bo dom jest zamknięty i zaczęliśmy prace wykończeniowe. Jak ten czas szybko leci.... https://plus.google.com/photos/104518591334617778592/albums/5736816923626190097?authkey=CO-bwsrv9ue8Eg Wszystko zależy jak wysoko ma się tą "brodę", nasze dziecko przez najbliższych kilka lat i tak nie wyjrzy przez żadne okno, no chyba, że.... w pokoju nad garażem, bo tam mamy bardzo nisko okno. Nie wiem czemu tak wyszło, ale przestrzegam. Warto zwrócić na to uwagę. Czy ktoś z Was zrobił w pralnie na dole obok łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 25.04.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wszystko zależy jak wysoko ma się tą "brodę", nasze dziecko przez najbliższych kilka lat i tak nie wyjrzy przez żadne okno, no chyba, że.... w pokoju nad garażem, bo tam mamy bardzo nisko okno. Nie wiem czemu tak wyszło, ale przestrzegam. Warto zwrócić na to uwagę. Czy ktoś z Was zrobił w pralnie na dole obok łazienki? Wg projektu okno w pomieszczeniu nad garażem jest o 12 cm niżej (to dlatego tak wyszło ) Nam to nie przeszkadza. Na dole z łazienki zrobiliśmy garderobę połączoną z wiatrołapem a z pom. gosp. (lub pokoju) zrobiliśmy sporą łazienkę z pralką. Jeśli mogę doradzić tym co się nie wybudowali jeszcze: Spróbujcie zrobić adaptację FAWORYT-a z dwuspadowym dachem lub weźcie parter i dach z FOKUSA a rozmieszczenie poddasza z FAWORYTA - chyba będzie praktyczniejsze. Ja się nie odważyłem - bałem się adaptacji instalacji. Pozdrawiam FOKUS-owiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasikk 25.04.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 No właśnie okno w pomieszczeniu nad garażem jest niżej, ja to wyłapałem i od razu kazałem budowlańcom poprawić, o ile dobrze pamiętam to podniosłem o pół lub całego pustaka ale nie więcej i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 25.04.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 ObiWan40 czy łazienkę na górze zrobiłeś zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 27.04.2013 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 ObiWan40 czy łazienkę na górze zrobiłeś zgodnie z projektem? Nie wszystko zgodnie z projektem. Nie mamy prysznica i związanej z nim ścianki. Prysznic jest na parterze w dużej łazience. W tym miejscu wisi grzejnik łazienkowy. Jest też tu ogrzewanie podłogowe a pod oknem grzejnika nie ma. Reszta bez zmian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinusia031 27.04.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam , czytam to forum od prawie roku z,tego powodu co większość tu Was , mojego fokusa budóję od zeszłego roku dokładnie od lipca i powiem że bardzo pomaga mi to forum chciała bym pochwalić się i pokazać mojego fokusika , jeszcze długa i kosztowna droga przedemną ale i tak serce się raduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinusia031 27.04.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 muszę troszke pokąbinować bo nie mogę wstawić zdjęć , mam nadzieje że uda mi sie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 06.05.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jesteśmy właśnie na etapie tynkowania. Ekipa tynkująca twierdzi, że z jednego worka 30 kg wyjdzie 1,5 m ściany, czy to możliwe? Jaką powierzchnie do tynkowania miał wasz Fokus? Pamiętam, że ktoś z Was pisał o 850m i tego się trzymam. i czy za obróbkę okna łukowego płaciliście więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinusia031 08.05.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 bardzo prosze o pomoc klikam i nic nie wychodzi POMOCY:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 08.05.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Jesteśmy właśnie na etapie tynkowania. Ekipa tynkująca twierdzi, że z jednego worka 30 kg wyjdzie 1,5 m ściany, czy to możliwe? Jaką powierzchnie do tynkowania miał wasz Fokus? Pamiętam, że ktoś z Was pisał o 850m i tego się trzymam. i czy za obróbkę okna łukowego płaciliście więcej? U nas wyszło nieco ponad 900 m tynkowania ale płaciliśmy robociznę razem z materiałem. Okna łukowe nie były liczone osobno ale warto się zastanowić jak zrobić obróbkę u góry. Wcześnie pisałem o węgarku 5-8 cm aby okna szeroko się otwierały. Chłopaki od murowania spisali się an medal ale tynkarze spłaszczyli węgarek i zamiast uskoku 8 cm mamy skos. Wyszło całkiem nieźle i dalsze obróbki (gładzenie, malowanie itp.) są i będą łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 08.05.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 bardzo prosze o pomoc klikam i nic nie wychodzi POMOCY:( Zdjęcia należy "przeskalować: i zapisać np. na pulpicie najlepiej pod inną nazwą i wtedy dopiero wczytywać jako załączniki. Przy odpowiadaniu na forum włącz poniżej ZAAWANSOWANĄ EDYCJĘ i wybierz ZARZĄDZANIE ZAŁĄCZNIKAMI. Niestety pliki dodawane nie mogą być zbyt duże - w okienku będzie informacja o ich wymiarach. Udanych prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 09.05.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 ObiWan o ile masz podniesioną ściankę kolankową? 2 pustaki? Bo coś mi tam inaczej wygląda niż u nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 09.05.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 ObiWan o ile masz podniesioną ściankę kolankową? 2 pustaki? Bo coś mi tam inaczej wygląda niż u nas... Tak, mam podniesioną o 2 pustaki ale z wieńca wychodzi wiązanie na skośny strop "murowany" i to "obniża" sufit - trochę spartolił kierownik, który przygotowywał mi ten dach. Bałem się o pęknięcia na płytach k/g i chciałem bardziej docieplić i wyciszyć poddasze no i trochę przesadziłem. Dach jako całość też wyszedł "gruby" co trochę powiększyło (popsuło) wnękę w oknach dachowych. Nad garażem mamy sypialnię i tam już nie robiłem stropu murowanego tylko standardowy: krokwie, wełna, płyta k/g. Tutaj okna wyszły przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 09.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 ObiWan40 pokój piękny Nasze tynki będą gotowe w przyszłym tygodniu Nasuwa mi się kolejne pytanie dotyczące kotła na ekogroszek, czy zmieścił Wam się w kotłowni w miejscu, w którym był w projekcie? Czy zmieniliście jego położenie? A może przestawiliście drzwi do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 11.05.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 ObiWan40 pokój piękny Nasze tynki będą gotowe w przyszłym tygodniu Nasuwa mi się kolejne pytanie dotyczące kotła na ekogroszek, czy zmieścił Wam się w kotłowni w miejscu, w którym był w projekcie? Czy zmieniliście jego położenie? A może przestawiliście drzwi do kotłowni? Na razie mamy tylko gazowy. Instalacja i komin przygotowane są na kocioł węglowy np. ekogroszek. Drzwi należy przesunąć oczywiście do środka ściany, na której są. My przesunęliśmy o 110 cm ale komin wyszedł większy niż w projekcie i widzę, że można by przesunąć drzwi jeszcze o 20÷30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmagdawx 15.05.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 czy w tych 900 m tynkowania wliczone są sufity na dole i murłaty? z góry dziękuję za odpowiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ObiWan40 15.05.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 czy w tych 900 m tynkowania wliczone są sufity na dole i murłaty? z góry dziękuję za odpowiedzić Znalazłem rozliczenie !!!! Te 900 m^2 to tak z grubsza policzone. Tak na prawdę zapłaciłem za 734m^2 gipsowych po 21 zł i 162m^2 cementowych po 23 zł (kotłownia i łazienki). Gipsowe to wszystkie ściany i sufity bo mam murowany strop na poddaszu. Garaż to tynk elewacyjny na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts