pt23 22.04.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 maros76 Podobają mi się w waszym domku okna frontowe, te na parterze zamienione z wysokich na szersze. Możesz mi napisać jakie są ich wymiary?? zastanawiam się nad taką zmianą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia85 05.05.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Witam! Mamy zamiar z mężem budować dom Fokus, ponieważ bardzo nam się spodobał, dlatego chciałam prosić kogoś z województwa podkarpackiego kto buduje ten dom o jakis kontakt i możliwość zobaczenia domu w realu (szczególnie w okolicach Rzeszowa). Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 07.05.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Grigorios powiedz mi jakiej grubości masz deski na deskowaniu więźby dachowej, bo moi dekarze chcą mi dać 2,5 cm. Czy nie będą za grube?? Mam dokładnie takie deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 07.05.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Dodam tylko, że deski nie są za grube. Są w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaran82 09.05.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Maros76 czy mógłbyś wyjawić ile kosztowały Ciebie wszystkie zmiany które wprowadziłeś w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaran82 09.05.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Czy ktoś kto zakupił już projekt może ostatecznie wyjaśnić jaka jest powierzchnia użytkowa i całkowita ?? Szczególnie jeśli ktoś kupił projekt z dwoma garażami. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maros76 13.05.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 ze wględu na duuuużą ilość zmian jakie wprowadziliśmy - nasz architekt opracował fokusa jako indywidualny ...wymiary okien od frontu ... 150x120 pozdr8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek.s 02.06.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam moi drodzy, Prawdopodobnie wraz z rodziną dołączę do grona budowniczych focusika już latem, jednak mam pewne wątpliwości a co za tym idzie potrzebę ich rozwiania. W związku z tym mam pytanie, czy znajdzie się dobra dusza na tym forum z przynajmniej SSO domku, która pozwoliłaby mi obejrzeć wnętrza ? Co prawda mieszkam na Dolnym Śląsku lecz dużo podróżuję po całym kraju i odległość nie ma dla mnie większego znaczenia. Szczegóły ustalimy na priv. Mam nadzieję, że wątek nie wygaśnie ponieważ czyta się go jak dobrą książkę ;D PozdrawiamArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaran82 03.06.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Ja również planuje zakup tego projektu. Jeśli znajdzie się ktoś życzliwy z jakiegokolwiek miejsca w Polsce i pozwoliłby obejrzeć dom czy wkończony czy nie będę wdzięczny bardzo. Szczegóły na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaran82 03.06.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Jeszcze raz chciałbym wrócić do metrażu. Czy ktoś może powiedzieć ile ostatecznie jest metrów szczególnie jeśli ktoś ma projekt z garażem dwustanowiskowym?Jeśli jedno stanowiskowy to ile metrów ma sam dom. Z moich wyliczeń wynika że sam dom (bez garażu, kotłowni i strychu) metrów użytkowych jest 172. natomiast licząc wszystko po podłodze wychodzi prawie 270 z garażem dwustanowiskowym. Ktoś to potwierdza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maros76 04.06.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 potwierdzam - nam po zwiększeniu garażu do wymiaru 8x8 (w środku) i nie ruszając wymiarów zewn. części mieszkalnej - wyszło powierzchni cos ok. 320m3 - to co podaje w katalogu mg-projekt - to jakaś bujda na resorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek.s 04.06.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam Ostatnio jechalem z Dzierzoniowa w kierunku Autostrady i wydawalo mi sie ze widzialem Fokusa (Zadaszony bez okien) w miejscowosci Domaslaw przy drodze nr 8. Mozecie sprawdzic. Dajcie znac. Czy ktos z forumowiczow przyznaje sie do tego konretnego Fokusa? Potwierdzam jest to lekko zmodyfikowany focus, bez podcienia, skrócony na szerokość o 1m i podniesiony o jeden bloczek na poddaszu. Posiada również podparty kolumnami balkon na tylnej ścianie. Mimo zmian prezentuje się ładnie. Ale nie jest mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragnar66 06.06.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam wszystkich forumowiczów Cieszę się że znalazłem to forum. Budowa naszego Fokusa ruszyła w ubiegły piątek. Zdecydowaliśmy się na generalnego wykonawcę. Po przeczytaniu posta Grigoriosa który wskazał na koszt SSO z dachem na około 340 tys stwierdzam że na dzień dzisiejszy moje koszty wg umowy podpisanej z moim wykonawcą są do strawienia (370 tys. i nic mnie nie interesuje ). Umowę mam skonstruowaną myślę że poprawnie - termin zakopńczenia etapu SSO z dachem na wrzesień 2010 a wprowadzamy się (wg umowy) w sierpniu 2011. Na tym forum znalazłem dwie ciekawe wskazówki, za które dziękuję. Nasz Fokus budowany będzie z niewielkimi adaptacjami: 1. Garaż dwustanowiskowy (6m w świetle) z 5m bramą 2. ścianka kolankowa podniesiona o jeden pustak 3. wiatrołap powiększony o łazienkę a pomieszczenie gospodarcze od frontu zamienione na łazienkę (teraz po lekturze forum będzie to równiez pralnia) 4. Schody żelbetowe wyrzuciłem na korzyść drewnianych (na forach i w literaturzxe wychodzi że żelbet kosztuje około 8m - 10 tys a i tak jak chcę drewno to trzeba beton drewnem obłożyć i wychodzi że koszt drewna i robocizny taki sam jakbym robił bez betonowych schodów - więc zrezygnowałem) 5. Folia na izolację dachu(pod wełną mineralną) - Folia paroszczelna metalizowana zgodnie z literaturą i praktyka (ale głównie w Niemczech) zastępuje min 5 cm wełny mineralnej a koszt wyszedł mi na cały dach około 1500 zł więcej niż przy zastosowaniu "zwykłej" folii paroprzepuszczalnej. Dzięki temu zastosowałem izolację dachu z 20 cm wełny a nie 30 jak mi sugerował jeden z potencjalnych wykonawców. 6. Kominek kafelkowy ale bez DGP (dystrybucja gorącego powietrza ) - doszedłem do wniosku że nie chcę robić sobie kotłowni z salonu 7. W kotłowni piec gazowy jako (na razie ) podstawowy oraz "sprzęgło" pozwlające na przełączenie się na drugi piec jakim jest piec na drewno. To rozwiązanie zasugerował nam nasz wykonawca. Korezyść taqka że jak będę chciał taniej grzać (będę leciwy , albo bedę starszy albo bezrobotny słowem będę miał dużo wolnego czasu) to bez problemu mogę przełączyć na kocioł na drewno. To rozwiązanie pomogło mi tak naprawdę w decyzji o rezygnacji z systemu DGP przy kominku w salonie. To na razie tak tyle z tego co mi "na gorąco" przyszło do głowy. Jeszcze raz cieszę się że znalazłem takie forum. Jakby się ktoś w wielkopolsce budował to chętnie nawiąże kontakt i wymienię się doświadczeniami. Pozdrawiam r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragnar66 06.06.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam - małe sprostowanie. źle "kliknąłem" trójkę zamiast dwójki miało być 240 tys oraz 270 tys a nie 370 i 340 tys. Pozdrawiam r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 07.06.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Fajnie, że jest coraz więcej budowniczych Focusa. Co do powierzchni domu z podwójnym garażem, to należy wziąć pod uwagę, że pracownia podaje powierzchnię użytkową, a więc taką do której nie wlicza się: garaż, kotłownia, strych (pomieszczenie nad garażem) i garderoby. Przez to w katalogu powierzchnia będzie się wydawała niewielka, ale w rzeczywistości po dodaniu tych wszystkich elementów, powierzchnia stanie się o wiele większa. Na przykład pomieszczenie nad garażem jest traktowane jako strych i nie wliczane do powierzchni użytkowej, ale przecież swobodnie można tam sobie urządzić sporych rozmiarów pokój. Druga kwestia jest taka, że są różne wzory według których architekci wyliczają powierzchnię użytkową. Kiedy nasz architekt dokonał adaptacji domu do warunków zabudowy i powiększył garaż do dwustanowiskowego okazało się, że... powierzchnia użytkowa domu zmniejszyła się do 140 m2 Stało się tak dlatego, że architekt użył innego wzoru do obliczeń niż architekt z pracowni. W efekcie, gdybyśmy chcieli moglibyśmy się ubiegać nawet o kredyt "rodzina na swoim", bo dom spełnił kryterium powierzchni wymagane przez ten kredyt:) Najlepiej prawdziwą powierzchnię ustalić "po podłodze". Dopiero ona pozwala ocenić prawdziwą wielkość domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylabi 10.06.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witajcie! My tez juz mamy pozwolenie na budowe, ruszamy na poczatku sierpnia.Za 2 tygodnie bedzie prad i woda na dzialce. Nasz murarz po przejrzeniu projektu podniosl cene! Mury 30 tys + wiezba, deskowanie i papa 10 tys. Ragnar66 my tez budujemy w Wielkopolsce - powiat Wrzesnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragnar66 14.06.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Sylabi no to mamy względnie blisko - ja się buduję w okolicach Poznania. W miarę postępów budowy możemy wymieniać sie doświadczeniami. Pozdrawiam r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 15.06.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Witam jak ktoś chciałby obejrzeć focusa na żywo - mogę oprowadzić po moim domu jestem na etapie tynków wewnętrznych i hydrauliki. Gorąco polecam taką wycieczkę sami też oglądaliśmy dom w realu. Kontakt e-mail : [email protected] . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepek1979 15.06.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 fffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 16.06.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Pepek, o ile podwyższyłeś ściankę kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts