Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do pepka i grigoriosa w szczególności oraz do wszystkich, którzy przeszli etap stanu zerowego.

Na rysunku nr 1 (rzut funfamentów) są naniesione zarysy czegoś w rodzaju fundamentu pod ścianki działowe parteru. W związku z tym pytanie - czy dobrze rozumiem że nie wymagają ane ławy. Jeśli tak to czy wystarczy np. podkład z "chudziak" 10cm potem zbrojenie (czy zalane chudziakiem ?) a potem ściany fundamentowe z bloczków. A jeśli tak to jaka wysokość sciany fundamentowej - czy taka sama jak ściany fundamentowej na ławach?

Będę wdzięczny za komentarz

pozdrawiam

r.

• Odpowiedzi 585
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ,

Jeszcze jedna kwestia - wysokość ścianki fundamnetowej powoduje że izolacja pozioma stanu zerowego nie jest jednolicie pozioma ale przebiega "schodkowato".

Podczas prac może to powodować ryzyko przypadkowego uszkodzenia warstwy izolacji nawet przez ekipę wykonowaczą. Z tego względu w założeniach obniżyłem wysokość ścianki fundamentowej o jedną warstwę bloczków. W efekcie warstwę izolacji będę miał na całej powierzchni na jednym poziomie. Analizuję jeszcze czy nie wpłynie to na wysokość pomieszczeń ale mój wykonawca twierdzi że nie będzie to miało wpływu na wysokość.

Pozdrawiam

r.

Ragnar, ławy muszą być. U nas wyglądało to tak, że po zrobieniu wykopu oraz przygotowaniu szalunku z desek pod ławy murarze ułożyli zbrojenie bezpośrednio na grunt. Chudziaka nie robiliśmy, bo grunt był dość twardy. Po ułożeniu zbrojenia zalaliśmy go betonem z gruszki B-20. Powstały solidne i mocne ławy. Dopiero na to poszły ścianki z bloczków fundamentowych. Jeślibyś zalał zbrojenie chudziakiem to by byłby to beton zapewne B-7.5, a więc o wiele słabszy. Nie nadaje się taki beton na ławy.

Twoi murarze twierdzą, że nie trzeba ław??

Co do drugiego pytania, to ściankę fundamentową zbudowaliśmy normalnie, według projektu. Absolutnie w niczym to nie przeszkadzało.

Czy te wszystkie zmiany odnośnie fundamentów to propozycję Twoich murarzy?

Grigorios dziękuję za odpowiedź - nie chodziło mi jednak o ławy ale o takie zaznaczone delikatniej niz ławy odcinki pokrywające się ze ściankami działowymi np oddzielająca kuchnię od spiżarki czy w garażu pomieszczenie garażu od pomieszcenia przeznaczonego na kotłownie (tam jest fundament na komin)

U nas tez postepy na budowie.

Od poniedzialku wchodza panowie od poddasza i elektrycy koncza swoje prace za miesiac chcemy wylewac podlogi.

pozdrowienia dla wszystkich budowniczych

nasze zdjecia

http://kromskib.fotosik.pl/albumy/726486.html

Bodki pięknie wygląda ta dachówka. Czy możesz napisać jaka firma, cementowa czy ceramiczna , czy to jest kolor czarny, czy ciemny brąz? Mógłbyś napisać ile wyniosła Cię więźba, i dachówka + robocizna ? Może być na maila [email protected] (byłabym bardzo wdzięczna, bo własnie jesteśmy w rozterce czy blacha czy dachówka )

Ps.

Pepek , dzięki za dodatkowe zdjęcia wykusza.

Edytowane przez KasiaC79

Grigorios - Witam co do twojego pytania o tynki i hydraulika.

U mnie było tak że tynkaż zaczął swoją robotę i za kilka dni pokazał się hydraulik w prawdzie troszeczkę sobie przeszkadzali ale mocno sie nie kłucili. Więc hydraulik zrobił wodę zimną ciepłą i cyrkulację i powiedziałem mu żeby sie pokazał za 1 miesiąc i wtedy tynkarz skończy i on zrobi swoje tzn. centralne ogrzewanie. Pozdrawiam

Witamy,

My jesteśmy na początku drogi do wybudowania domu według projektu FOKUS. Z przyjemnością zapoznaliśmy się z opiniami na forum odnośnie tego projektu i szczególnie ważne są dla nas załączone zdjęcia. Jeżeli jest to możliwe bardzo prosimy o przesłanie zdjęc z Waszej budowy.Zdjęcia pozwoliłyby dostrzec to co nie zawsze jest możliwe do zauważenia w projekcie.Pozdrawiamy Jola i Janusz.

Witam! Chciałabym na wstępie zapytać czy buduje ktoś Fokusa w województwie podkarpackim albo lubelskim? Jeśli tak to bardzo proszę o odzew. Chciałabym prosić także jeśli to możliwe o napisanie mi ile wynosi szerokość i długość pokoi na górze ale bez garderoby, jak również ile wynosi koszt surowy otwarty domu? Z góry dziękuję.

• 3 weeks później...

Cześć wszystkim, witam po dłuższej nieobecności. u nas nadal sie nic nie dzieje, ciągle czekamy na papiery, na pozwolenie, a widzę że u Was domki pną się pięknie w górę, oby tak dalej:)

Mam pytanie do www1978, gdzie budujecie i na jkaim jesteście etapie? Można by Was było odwiedzić i zobaczyć?

Pepek1979, jesteś zadowolony z podniesienia ścianek o 3 pustaki do góry? Nie pogorszył sie przez to wygląd domu?

Z czego budujecie domek?

Oczywiście że można odwiedzić, ale dopiero w przyszłym tygodniu dopiero pozwolenie się uprawomocnia i ruszamy z fundamentami. Budujemy w Kielanówce Fokusa po małych zmianach. Z takich widocznych z zewnątrz to zrezygnowaliśmy z "naczółków". Pozdrawiam

Witaj Jaran82,

Ja właśnie w praktyce przerabiam temat podciągu w salonie. Niestety to jest taki urok tego projektu w tym miejscu. Ściana nośna poddasza znajduje oparcie w tym właśnie podciągu zatem musi on tam się znajdować - u mnie mam taki występ na 11 cm "wysoki" i szeroki na 25 cm.

Zastanawiam się jak go w przyszłości wykorzystać - jeśli ktoś ma pomysły to byłoby fajnie gdyby sie podzielił na forum :welcome:

pozdrawiam

r

Witam,

za dwa tygodnie rozpoczynamy budowe naszego fokusa w dolnoślaskim. Wymiana zdań na forum na pewno pozwoli nam uniknąć błędów i udoskonalić projekt. my nie wprowadziliśmy dużo zmian w projekcie 1) przesuneliśmy okienka frontowe w strone kolumn tak,aby prawe znajdowało sie w łazience tym samym musieliśmy zminiajszyć wiatrołap, stwierdziliśmy , ze okno w łazience to konieczność 2) zamurujemy drzwi do kuchni od strony korytarza. Reszta zmian w trakcie. Planujemy zainstalować rekuperator, czy ktoś też o tym myśli?

pozdrawiam